Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Σάκης Τσιώλης: "Είμαι Ευρυτάνας..."

Αποκλειστική συνέντευξη στα “Ευρυτανικά Νέα” παραχώρησε ο προπονητής του Αστέρα Τρίπολης Σάκης Τσιώλης. Ο Ευρυτάνας τεχνικός μίλησε για την προετοιμασία στο Καρπενήσι, τα κενά που έχει η ομάδα, τους στόχους της τη φετινή σεζόν, αλλά και το βαθμό ετοιμότητας των Αρκάδων στην έναρξη των Ευρωπαϊκών και εγχώριων υποχρεώσεων.  Τέλος, ο κ. Τσιώλης δηλώνει λάτρης της ευρυτανικής ομορφιάς, του Καρπενησίου, αλλά και... ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ!!

TSIOOLHS

Κ. Τσιώλη καλωσήρθατε για μια ακόμα φορά στο Καρπενήσι... Πάντα Καρπενήσι έτσι;
Είναι η 15-16η φορά…!Πάντα Καρπενήσι και πολύ δύσκολα πλέον θα αλλάξει αυτό.
 
Για ποιους λόγους επιλέγετε πάντα την Ευρυτανία;
Καταρχάς, είναι οι τέλειες εγκαταστάσεις που είναι σε πρώτη προτεραιότητα για μια επαγγελματική ομάδα, το άψογο κλίμα της περιοχής, η καθαρότητα της ατμόσφαιρας, τα μαγευτικά τοπία και φυσικά το ξενοδοχείο, που είναι το πιο κατάλληλο για προετοιμασία.
 
Πως έχει εξελιχθεί η πρώτη εβδομάδα προπονήσεων στο Καρπενήσι;
Κλιματολογικά, η ομάδα προετοιμάζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, καθώς πέσαμε σε πάρα πολύ καλή εποχή και αυτό μας διευκολύνει πολύ στις προπονήσεις. 
Έχω διακρίνει μεγάλη προσπάθεια από τα παιδιά, ξέρουμε όμως πως τα πράγματα θα είναι δύσκολα, αφού δημιουργούμε μια ομάδα σχεδόν από την αρχή. Έφυγαν παίχτες βασικοί με καθοριστική συμβολή στην ομάδα την τελευταία διετία, όπως ο Περόνε, ο Ράγιος, ο Άλβαρεζ, ο Σανκαρέ και ο Φούλοπ, αλλά και οι Φραγκουλάκης-Γιαλούσης-Καλαντζής, οι οποίοι πρόσφεραν εμπειρία. 
Παρόλα αυτά, ο Αστέρας έχει τις προϋποθέσεις και δημιουργεί πάντα ένα ανταγωνιστικό και δυνατό ρόστερ και ελπίζω να είμαστε έτοιμοι στην έναρξη του πρωταθλήματος.
 
Προέχει όμως η Ευρώπη τον Αύγουστο. Θα είναι έτοιμη η ομάδα;
Έχουμε ένα μειονέκτημα σε σχέση με την περσινή σεζόν, το ότι είχαμε έτοιμη την ομάδα από την προηγούμενη χρονιά. Η ομάδα κατά τα 10/11 (πλην του Ροζέριο) ήταν η ίδια, όμως φέτος τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά. Θα παίξουν σχεδόν 5-6 νέοι παίχτες στην 11αδα και για αυτό δεν μπορώ να πω τίποτα με σιγουριά αυτή τη στιγμή. Έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα- σχέδιο με τους συνεργάτες μου για να παρουσιαστούμε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι. Ενδεχομένως να έχουμε πρόβλημα στην ομοιογένεια.
 
Είναι ένα πρόβλημα που θα λυθεί αργότερα; Έχει βρει η ομάδα τις λύσεις; 
Θα λυθεί και πρέπει να λυθεί!! Έχουμε καλούς και ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, ενώ σημαντικό πλεονέκτημα είναι  οι ιδανικές συνθήκες και τις προϋποθέσεις που μάς παρέχει η ομάδα, ώστε να δουλεύουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. 
Θέλω να πιστεύω και στοχεύουμε ότι θα συντομεύσουμε το χρόνο που απαιτείται, ώστε να γίνουμε ξανα ανταγωνιστικοί.
 
Σε ποιες θέσεις έχετε κενά, τα οποία πρέπει να καλύψετε;
Δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα με τη φυγή του Ράγιος, ενός ποδοσφαιριστή, που με εξυπηρετούσε σε 2-3 σχηματισμούς και ήταν πρωταγωνιστής. 
Δεν υπάρχει πλέον και πρέπει να απλοποιήσουμε τα πράγματα, μοιράζοντας το παιχνίδι σε περισσότερους παίχτες. Πάντως, έχω στο μυαλό μου 8-9 παίχτες για τα πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια, αρκετά έμπειρους και ελπίζω ότι οι 2-3 προσθήκες που περιμένουμε να μας βοηθήσουν από την αρχή.

TSIWLISS 
 
Αντικειμενικά ποιος είναι ο στόχος σας στην Ευρώπη; Είναι η είσοδος στους ομίλους;
Ναι, ξεκάθαρος στόχος μας είναι η είσοδος στους ομίλους, γιατί από τη μια θα ενισχυθεί οικονομικά η ομάδα και από την άλλη θα πάρουμε περισσότερες εμπειρίες και θα έχουμε μια άλλη αίσθηση παίζοντας σε ένα άλλο επίπεδο, ξεφεύγοντας από το κακόμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο.
 
Θα είναι αντίπαλος η έλλειψη εμπειριών από την πλειοψηφία των παιχτών σας;
Το σοβαρότερο μέλημά μας είναι ότι η ομάδα δε θα είναι όσο έτοιμη πρέπει, αφού έχουν φύγει βασικότατα στελέχη της. 
Θεωρώ ότι δεν είναι θέμα αν ένας παίχτης έχει εμπειρίες σε ατομικό επίπεδο και τι βιογραφικό έχει, αλλά αν υπάρχει ομοιογένεια στην ομάδα. Είδαμε και πέρσι πως μπορεί να μην είχαμε τους top παίχτες, όμως ήμασταν ένα δυνατό σύνολο, που έπαιξε τέσσερα (4) παιχνίδια στην Ευρώπη και έφυγε με ψηλά το κεφάλι.

Είναι θετικό που το πρωτάθλημα ξεκινάει νωρίτερα φέτος (17 Αυγούστου);
Ένα θετικό είναι πως δε θα έχουμε μεγάλες αποστάσεις από τότε που τελειώσε το προηγούμενο. Όμως αν ρωτήσεις τους ιθύνοντες, γιατί το ξεκινάνε τόσο νωρίς, δε θα ξέρουν να σου απαντήσουν. Έτσι να έχουμε να λέμε…!! Ίσως γιατί μπορεί να προκριθούμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο….το εύχομαι! 
Όμως, να συνυπολογίσουμε ότι έχουμε πλεόν 18 ομάδες για να εξυπηρετήσουμε ορισμένα πολιτικά παιχνίδια και ίσως για αυτό ξεκινάει τόσο νωρίς. Θα παίζουμε ακόμα και Τετάρτες για να τελειώσουμε το πρωτάθλημα.
 
Έχει και λογική όμως η έναρξη στις 17/8, ώστε να παρουσιαστούν ομάδες πιο έτοιμες, όπως ο Ολυμπιακός στο Champions League. Κάθε χρόνο ζημειώνεται βαθμολογικά, αφού δεν έχει παιχνίδια στα πόδια με την έναρξη της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης…
Αν διοργανώνουμε πρωτάθλημα με αυτό το στόχο, βεβαίως και είναι σημαντικό. Δηλαδή ξεκινήσαμε τη χρονιά πιο νωρίς για να εξυπηρετήσουμε μόνο τον Ολυμπιακό; Δεν νομίζω όμως πως θα εξυπηρετηθεί τόσο και αυτός. Αν όμως γίνει σε μόνιμη βάση και ξεκινάμε το πρωτάθλημα ΠΑΝΤΑ τόσο νωρίς για να βοηθήσουμε τις ομάδες που συμμετέχουν στα Ευρωπαϊκά κύπελλα, τότε είναι καλοδεχούμενο.
 
Χαρακτηρίσατε λίγο πριν το ελληνικό πρωτάθλημα ως “κακόμοιρο”…
Βλέπουμε ομάδες όπως ο Παναθηναϊκός (τεράστιο όνομα) να μην μπορούν να παίξουν στην Ευρώπη. Αυτό τα λέει όλα…!! Ποιος; Ο Παναθηναϊκός!!! 
Από την άλλη, είναι τα Γιάννενα, που τους παρουσιάζεται μια ιστορική στιγμή -για την Ήπειρο και την επαρχία- κι όμως αδυνατεί να συμμετάσχει σε αυτή τη γιορτή. Αν ψάξουμε να δούμε ομάδες, που πληρούν τις προϋποθέσεις μιας παρόμοιας κατάστασης, θα δούμε πως ούτε οι μισές δεν τις έχουν. 

TSIOOOLIS

Τι έγινε στο Κύπελλο Ελλάδος με τον Ολυμπιακό, που πλήγωσε όλους τους υγιείς φιλάθλους;
Το Κύπελλο στεναχώρησε το φίλαθλο κοινό και τους ιθύνοντες του ποδοσφαίρου, αν βέβαια έχουν φιλότιμο! Δεν έμεινα στο πέναλτι ή την αποβολή, αλλά στη φάση του 90΄, όταν ο Λέτσε από θέση τετ α τετ δεν έκανε το 2-1 για να πάρουμε το κύπελλο. Αν παίρναμε το κύπελλο με αυτή τη φάση, η νίκη του Αστέρα θα ήταν ένα δυνατό “χαστούκι”, προς όλο το παρασκήνιο του ποδοσφαίρου. Τις φάσεις στις οποίες αδικηθήκαμε τις είδε όλη η Ελλάδα, δεν έχω να σχολιάσω κάτι παραπάνω. 
 
Θέλω όμως να υπογραμμίσω ότι για τον Αστέρα Τρίπολης ήταν μεγάλη τιμή και διάκριση που έπαιξε στον τελικό του Κυπέλλου, όμως για μένα -έναν επαγγελματία προπονητή- θα σου έλεγα ότι καταστραφήκαμε, γιατί η ομάδα είχε προετοιμαστεί για τα play off και μέσα από την όλη ιστορία… άδειασε!! Είχαμε μέτρια εικόνα στα μπαράζ, η οποία μας στοίχησε την έξοδο στο Champions League και αποδείξαμε πως μπορούσαμε να πετύχουμε αυτό το στόχο, αφού είχαμε αποκλείσε τον ΠΑΟΚ στο κύπελλο, τον κέρδισαμε στο πρωτάθλημα και γενικά είχαμε όλες τις προϋποθέσεις. Ακόμα όμως και με τις υπάρχουσες συνθήκες, την τελευταία αγωνιστική μέχρι το 70ο λεπτό παίζαμε την πρώτη θέση.
 
Που στοχεύει η ομάδα τη φετινή σεζόν;
Ο Αστέρας Τριπολης έχει πολλά προβλήματα, που πρέπει να ξεπεράσει ώστε να είναι έτοιμος, κυρίως στην έναρξη των ευρωπαϊκών παιχνιδιών, σε αντίθεση με τις εγχώριες διοργανώσεις, όπου θα είμαστε, πιστεύω, σε πιο ικανοποιητικό βαθμό ετοιμότητας. Η ομάδα έχει εξαιρετική οργάνωση και οικονομική σταθερότητα, οπότε μόνος στόχος είναι ξανά η Ευρώπη.
 
Θα θέλαμε το σχόλιό σας για τον Ευρυτάνα Δημήτρη Ρούσση…
Η Ευρυτανία έχει βγάλει πολλά παιδιά, που δυστυχώς έμειναν αναξιοποίητα. Αντίθετα, αξιόλογη πορεία έχει κάνει ο Γεωργίου, που θα μπορούσε να τα πάει ακόμα καλύτερα, επειδή είναι εξαιρετικός χαρακτήρας και πολύ καλός ποδοσφαιριστής. 
Ο Δημήτρης έχει τη σωματοδομή και γενικότερα όλες τις προϋποθέσεις, ώστε να διεκδικήσει μια θέση βασικού. Το που θα φτάσει είναι δική του υπόθεση… θέμα δουλειάς!!
 
Τελικά τι είστε; Ευρυτάνας ή Καρδιτσιώτης;
Δεν μπορεί να μην είμαι Ευρυτάνας. Τα κόκκαλα του παππού μου είναι εδώ πάνω και εγώ κάποια στιγμή όταν έρθει η ώρα, ελπίζω ο γιος μου να με φέρει στα Άγραφα. Είμαι Ευρυτάνας…!!

Σας ευχαριστώ για τη συνέντευξη που μας παραχωρήσατε για μια ακόμα χρονιά. Πως θα κλείσουμε;
Είμαι χαρούμενος που είμαι για ακόμα χρονιά στο Καρπενήσι. Είδα ομορφιές απίστευτες, τα έλατα καταπράσινα… το μέρος σφίζει από υγεία. Εύχομαι η κρίση να μην επηρεάσει -όσο γίνεται- τους Ευρυτάνες, που δίνουν αγώνα ούτως ή άλλως. Χαίρομαι που άλλαζει η όψη η πόλη με τα έργα που γίνονται. Είναι όμορφο να συναντιόμαστε κάθε χρόνο, να τα λέμε και φυσικά να ευχηθώ (πάνω από όλα) υγεία!!  

TSIWLHS

Σάκης Τσιώλης
Ο Ευρυτάνας προπονητής του Αστέρα Σάκης Τσιώλης γενήθηκε  στις 30 Ιουνίου 1959 και ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα το 1977 απο την Αναγέννηση Καρδίτσας, ενώ το 1982 μετακινήθηκε στην Α.Ε. Λάρισα με την οποία πανηγύρισε ως παίκτης το πρωτάθλημα Ελλάδος το 1988 και το κύπελλο το 1985. Στη συνέχεια αγωνίστηκε στον Ιωνικό,  τον Πανηλειακό και “έριξε την αυλαία” το 1997 στον Αστέρα Αμαλιάδας. Επίσης, υπήρξε 4 φορές διεθνής με την Εθνική Αντρών.
 * Ως προπονητής έχει αναλάβει την τεχνική ηγεσία πολλών ομάδων όπως οι: Αστέρας Αμαλιάδας, Αναγέννηση Καρδίτσας, Πρέβεζα, Πανιώνιος, Πανηλειακός, Πανελευσινιακός, Ναυπακτιακός, Πατραϊκός, Καλαμάτα, Ιωνικός, Λεβαδειακός, Θρασύβουλος, Ολυμπιακός Βόλου, Άρης ενώ στα τέλη του 2011 ανέλαβε τον Αστέρα Τρίπολης, στον οποίο βρίσκεται μέχρι σήμερα.