Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Γιάννης Αντωνίου: "Στόχος μου είναι να μάθω να κάνω σωστό σκι"

Ο κορυφαίος Έλληνας χιονοδρόμος καταβάσεων της χρονιάς που πέρασε Γιάννης Αντωνίου παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα “Ευρυτανικά Νεά”. Ο 18χρονος Ευρυτάνας (γεννημένος τις 27 Ιανουαρίου 1995) μίλησε για την σεζόν που μόλις ολοκληρώθηκε, τα θετικά στοιχεία που προέκυψαν μέσα στη σεζόν, ενώ αναφέρθηκε και στον μεγάλο στόχο της επόμενης περιόδου, που δεν είναι άλλος από την Ολυμπιάδα στο Σότσι (Ρωσία-Φεβρουάριος 2013).
ANTWNIOU-G

Το άθλημα της χιονοδρομίας είναι άγνωστο στην Ελλάδα και σίγουρα από τα λιγότερο δημοφιλή. 
Το σκι είναι ένα ιδιαίτερα δύσκολο άθλημα όμως ο Γιάννης Αντωνίου αποδεικνύει πως όλα τα εμπόδια και οι δυσκολίες μπορούν να ξεπεραστούν όταν γίνεται σωστή και συστηματική δουλειά και φυσικά όταν υπάρχει θέληση. Μιλώντας μαζί του (για μία ακόμα φορά) βλέπουμε ένα ώριμο αθλητή, που δε μένει ποτέ ικανοποιημένος από τον εαυτό, κοιτάζει πάντα να βελτιώνεται, έχοντας ως σλόγκαν του: «εχθρός του καλού το καλύτερο»!! 
 
Μεγάλες επιτυχίες
Μεγαλύτερη διεθνής επιτυχία του αποτελεί η κατάκτηση δύο φορές της 3η θέσης και του χάλκινου μεταλλίου στο SL και GS στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων Αλπικού Σκι στο Roccaraso της Ιταλίας το 2012. 
Πρόκειται για αθλητή αφοσιωμένο στο στόχο του, τον υψηλό πρωταθλητισμό, καθώς η αγωνιστική πορεία και συμμετοχή του στις σημαντικότερες παγκόσμιες διοργανώσεις των τελευταίων ετών τον θέτουν υποψήφιο για την κορυφαία διοργάνωση του 2014, τη Χειμερινή Ολυμπιάδα του Sochi (Ρωσία). 
8-12-2012: National Junior -Passo Monte Croce (Ιταλία) - Σλάλομ - 11η θέση - 54.30 βαθμοί
19-12-2012: FIS- Speikboden - Sand in Taufers (Ιταλία) - Σλάλομ - 25η θέση - 58.49 βαθμοί
26-02-2013: National Championships - Stara Planina (Σερβία) - Σλάλομ - 12η θέση - 54.58 βαθμοί
28-02-2013: FIS - Zlatibor (Σερβία) – Σλάλομ - 7η θέση - 48.27 βαθμοί
03-03-2013: FIS - Mokra Gora (Σερβία) - Σλάλομ - 8η θέση - 54.20 βαθμοί
04-03-2013: FIS - Mokra Gora (Σερβία) - Σλάλομ - 4η θέση - 46.69 βαθμοί
30-03-2013: National Championships - Παρνασσός (Ελλάδα) - Σλάλομ - 7η θέση - 34.68 βαθμοί
31-03-2013: FIS-Παρνασσός (Ελλάδα) - Σλάλομ - 6η θέση - 27.24 βαθμοί
04-04-2013: FIS-Bansko (Βουλγαρία) - Σλάλομ - 15η θέση - 37.30 βαθμοί
ANTWNIOU-G-3 
Η συνέντευξη
Αναλυτικά, τα όσα δήλωσε ο 18χρονος Αντωνίου στα “Ευρυτανικά Νεά”.
 
Για την χρονιά που ολοκληρώθηκε, κάνοντας μια γενική αποτίμηση, τόνισε: Στην αρχή είχα κάποια αποτελέσματα τα οποία δεν ήταν τόσο καλά, όμως ήμουν χαρούμενος, γιατί βλέποντας τα λάθη που έκανα στις διαδρομές, αλλά και τις επιδόσεις μου που ήταν βελτιωμένες σε σχέση με πέρσι, ήξερα πως είμαι στο σωστό δρόμο. Στην Ιταλία, πήγα πολύ καλά, καθώς ενώ στόχευα να πάρω 60 ή 70 βαθμούς, πήρα ορισμένα “50αρια”. Η χρονιά πήγε πολύ καλά, καθώς έπιασα πολύ καλές επιδόσεις με καλύτερους βαθμούς, όπως 27, 34, 37 κ.ά. ...
 
Μόνο ένας Έλληνας αθλητής έχει δικαίωμα να πάει στην Ολυμπιάδα του Σότσι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά και ο Γιάννης Αντωνίου: Όλοι οι αγώνες είναι σημαντικοί, καθώς ο Έλληνας αθλητής με τον καλύτερο μέσο όρο από τις πέντε κορυφαίες επιδόσεις θα δώσει το παρών στους Ολυμπιακούς αγώνες. Γύρω στις 20 Ιανουαρίου θα ανακοινωθούν τα ονόματα των αθλητών, που θα πάνε στην Ολυμπιάδα, οπότε στους αγώνες, που θα τρέξω μέχρι τότε, πρέπει πάντα να δίνω τον καλύτερο εαυτό μου. 
 
Ο Ευρυτάνας σκιέρ κρίνει με τις επιδόσεις του το αν η Ελλάδα θα έχει δυο εκπροσώπους στην Ολυμπιάδα, καθώς όπως μας εξηγεί: Αν ένας Έλληνας αθλητής βρίσκεται στους 500 κορυφαίους σε ένα αγώνισμα, παίρνει και έναν δεύτερο αθλητή μαζί του στους Ολυμπιακούς, δηλαδή δύο ελληνικές συμμετοχές. Εγώ βρίσκομαι στην 568η θέση του σλάλομ και ίσως με πολύ καλά αποτελέσματα να πάρω μαζί μου και έναν ακόμα στη Ρωσία.
 
Με το τέλος της χρονιάς ο Αντωνίου είναι στην 1η θέση και φαβορί για την Ολυμπιάδα. Αυτό, όμως, δε δείχνει να τον αγχώνει, ώστε να διατηρηθεί σε αυτή τη θέση, όπως αναφέρει και ο ίδιος: Δεν αγχώνομαι, αλλά ούτε και πετάω στα σύννεφα. Μ’ αρέσει που έχω αυτό το πλεονέκτημα, αλλά συνεχίζω, ψάχνοντας αγώνες με μεγαλύτερο ανταγωνισμό (καλύτερους αθλητές) στο εξωτερικό. 
Και στην Ελλάδα υπάρχει ανταγωνισμός, αφού δε θεωρώ σε καμία περίπτωση πως έχω ξεφύγει, όμως πάντα θέλω να παλεύω με όσο το δυνατόν καλύτερους αντιπάλους, ώστε να ανεβάζω συνεχώς τον πήχη.
 
Βασικό κομμάτι μέσα στη χρονιά είναι η προπόνηση με τους προπονητές Στέργιο Πάππο (προπονητής skiracing.gr) και Βασίλη Δημητριάδη (ομοσπονδιακός προπονητής), αλλά και τους Ιταλούς, που είχε στο αρχικό  και κυριότερο κομμάτι, σχολιάζει χαρακτηριστικά ο 18χρονος Γιάννης: Οι προπονήσεις είναι βασικό και περίπλοκο κομμάτι. Άρχισα με τους Ιταλούς, όπου δουλεύαμε τεχνική και φυσική κατάσταση, σε φουλ ρυθμούς και αρκετά κοπιαστική προετοιμασία, όμως το σημαντικό και πρωτεύον κομμάτι είναι αυτό που έγινε το Καλοκαίρι του 2012, όπου δουλέψαμε σε φυσική κατάσταση, γυμναστήριο και τρεξίματα στο Καρπενήσι και την Αράχοβα.
Ο Αντωνίου μαζί με τον προπονητή του κ. Δημητριάδη και δυο (όμορφες) συναθλήτριες του
ANTWNIOU-G-1 
Ούτε αυτός ούτε οι προπονητές του είναι ικανοποιημένοι μέσα στη σεζόν’ πάντα προσπαθεί για το καλύτερο και “ταμείο” γίνεται στο τέλος: Κανείς δεν είναι ευχαριστημένος μέχρι και τη γραμμή του τερματισμού στον τελευταίο αγώνα. Πάντα προσπαθούμε να φτάσουμε στο καλύτερο δυνατό σημείο μέσα στη σεζόν. Μόλις ολοκληρωθεί κοιτάζουμε να βρούμε τα θετικά (πιστεύω υπήρχαν φέτος) και φυσικά τα αρνητικά, πάνω στα οποία θα δουλέψουμε περισσότερο.
 
Τα επιθυμητά αποτέλεσμα οφείλονται σε πολλούς παράγοντες όπως εξηγεί ο ίδιος στα “Ευρυτανικά Νέα”: Για τις επιτυχίες παίζουν πολλά ρόλο. Είναι οι προπονήσεις, η θέληση που είχα -ιδιαίτερα σε περιόδους που ήμουν φορτισμένος και κουρασμένος ψυχολογικά και σωματικά-, αλλά και η στήριξη των ανθρώπων που ήταν στο πλάι μου.
 
Όπως κάθε αθλητής έτσι και ο Γιάννης Αντωνίου χρειάζεται βελτιώση σε ορισμένους τομείς, όπως αναλύει και ο ίδιος: Εγώ πρέπει να βάλω περισσότερο δύναμη στο σώμα μου και να βελτιώνουμε την τεχνική μου στο σκι και φυσικά την φυσική μου κατάσταση. Όταν βελτιώσω αυτά τότε θα προκύψει κάτι άλλο που θα χρειαστεί δουλειά και έτσι συνεχίζουμε.
 
Θεμιτός ο συναγωνισμός και ο ανταγωνισμός μέσα στην ομάδα σημειώνει χαρακτηριστικά ο κορυφαίος Έλληνας χιονοδρόμος: Εμείς στην ομάδα του σκι είμαστε μια μεγάλη οικογένεια. Έχουμε πολύ καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα παιδιά, όμως από τη στιγμή που θα μπεις στην μπάρα μέχρι το σημείο του τερματισμού είσαι εχθρός ακόμα και με τον εαυτό σου…!!
 
Σημαντική συσταστικό επιτυχίας είναι οι άνθρωποι πουστηρίζουν τον αθλητή και συγκεκριμένα οι γονείς όσον αφορά τον Γιάννη Αντωνίου, όπως  συμπληρώνει και ο ίδιος με απόλυτη βεβαιότητα: Οι γονείς μου με στηρίζουν συνεχώς και πιστεύω πως χωρίς τη δική τους βοήθεια δε θα είχα καταφέρει τίποτα. Είναι αυτοί που μου έδωσαν την ώθηση, τα κίνητρα και τα στηρίγματα ακόμα και σήμερα.
Πάντα στο πλευρό του οι γονείς του (αριστερά από τον Γιάννη, ο πατέρας του Δημήτρης και δεξιά η μητέρα του Βασιλική)
ANTWNIOU-G-3
Εμπόδιο αποτελεί η οικονομική κρίση που έχει πλήξει όλη τη χώρα και όπως είναι φυσικό το χώρο της Χιονοδρομίας. Ερωτηθείς για τη στήριξη που έχει σε αυτό τον τομέα ο φιλόδοξος σκιέρ αναφέρει: Είναι αβέβαιο αν θα μπορέσει η Ομοσπονδία να με στηρίξει στο τρίμηνο camp, που γίνεται σε αλπικές χώρες το Φθινόπωρο, καθώς δεν υπάρχουν οικονομικοί πόροι. Ευελπιστώ πως επειδή ακολουθεί Ολυμπιακή χρόνια να γίνει μια προσπάθεια, καθώς υπάρχει η καλή θέληση. Απεναντίας, στα ευχάριστα είναι το ενδιαφέρον και η δέσμευση για βοήθεια από το Δήμο Καρπενησίου στο κοντινό μέλλον, αφού από άλλους φορείς δεν έχω δει στήριξη, ούτε πρόθεση. Αποτελεί μια ευχάριστη εξέλιξη και μια σημαντική ανάσα, καθώς το κόστος των καμπ, αλλά και του εξοπλισμού είναι πολύ υψηλό.

Τον κυριότερο σύμμαχο στον αγώνα παίζει ο εξοπλισμός, όπως υπογραμμίζει παραστατικά ο Καρπενησιώτης νέος: Ο εξοπλισμός παίζει το μεγαλύτερο ρόλο σε ένα αγώνα. Είναι σα να πας να τρέξεις σε Φόρμουλα 1 και να οδηγείς ένα Yogo! Χωρίς τον κατάλληλο εξοπλισμό δεν μπορείς να καταφέρεις το παραμικρό. Χρειάζομαι τουλάχιστον 6-8 ζεύγη σκι, καθώς απαιτούνται δυο σε κάθε αγώνα:  ένα για την προετοιμασία και το ζέσταμα πριν αρχίσει ο αγώνας και ένα ολοκαίνουριο ζεύγος για την κατάβαση.
 
Το σκι είναι ένα ιδιαίτερο δύσκολο άθλημα και αυτό φαίνεται από τα εμπόδια που αριθμεί ο Γιάννης: Είναι πολλά που μπορούν να δυσκολέψουν το έργο σου. Από την ψυχολογία μέχρι την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το σώμα μου, αλλά τα υλικά που χρησιμοποιώ. Όλα είναι απαραίτητα, ώστε να πάρω από το καθετί το 110% στη διάρκεια των αγώνων χιονοδρομίας.  
Σημαντικό ρόλο παίζει επίσης η κατάσταση της πίστας, να μην έχει -για παράδειγμα- λακούβες, αντίπαλος μπορεί να θεωρηθεί η πολύ χαμηλή  θερμοκρασία, που “σπάει” τα υλικά μας, αλλά και το μαλακό χιόνι….

Κλείνοντας ο Αντωνίου ανέφερε χαρακτηριστικά: Για μένα το τέλος της σεζόν σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας. Τώρα, βρίσκομαι σε μια περίοδο χαλάρωσης, μετά από μια σεζόν ιδιαίτερα κουραστική και επίπονη, όμως όλα είναι ένας κύκλος. Σε ένα μήνα περίπου αρχίζει η νέα περίοδος, αρχικά με προπονήσεις και στη συνέχεια με τους κρίσιμους αγώνες. Εγώ πιστεύω στις δυνατότητες μου και πάντα προσπαθώ να κάνω ότι καλύτερο μπορώ. 
Θέλω να είμαι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση, όταν αρχίσουν οι αγώνες, ώστε να φέρω τα επιθυμητά αποτελέσματα που θα μου επιτρέψουν να ταξιδέψω στο Σότσι, γιατί όχι μαζί με έναν δεύτερο Έλληνα αθλητή. Βασικός και κοντινός στόχος είναι η Ολυμπιάδα, όμως μόλις ολοκληρωθούν οι αγώνες στα βουνά της Ρωσίας, αμέσως κοιτάζω τον επόμενο στόχο. Μεγαλύτερος όλων είναι να μάθω να κάνω σωστό σκι.
Ευχαριστώ την εφημερίδα σας για το έμπρακτο ενδιαφέρον της και την φιλοξενία στις σελίδες της.
 
* Τα “Ευρυτανικά Νέα” και το evrytanika.gr βρίσκονται πάντα στο πλάι του Έλληνα πρωταθλητή, στο οποίο ευχόμαστε να πετύχει το στόχο της Ολυμπιάδας, που αποτελεί την ύψιστη διάκριση και κάθε αθλητή. 
Επίσης, στέλνουμε ένα μήνυμα προς όλους να στηρίξουν τέτοιες προσπάθειες, με κάθε μέσο και κάθε τρόπο, αφού ο Γιάννης χρειάζεται τη βοήθεια όλων σε κάθε του βήμα.
Αξίζουν πολλά μπράβο και όλες οι ευχές στον πρεβευτή της Ευρυτανίας, της Στερεάς Ελλάδας και την χώρας Γιάννη Αντωνίου.
ANTWNIOU-G-6

ANTWNIOU-G-8

ANTWNIOU-G-7

ANTWNIOU-G-4

ANTWNIOU-6

ANTWNIOU-G-2