Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

"Όλοι είμαστε φιλόζωοι". Απάντηση του αντιδημάρχου Κλεομένη Λάππα για τα αδέσποτα ζώα και τον χώρο προσωρινής τους φύλαξης

Τι απαντά ο αντιδήμαρχος κ. Κλεομένης Λάππας σε καταγγελία της υποψήφιας βουλευτή Ευρυτανίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κανακάκη για τα αδέσποτα, που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη από τα "Ευρυτανικά Νέα".

adespota-xwros-fylaxis-dimos

Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς. Η απάντηση του αντιδημάρχου Καρπενησίου κ. Λάππα Κλεομένη στην κα Καλλιόπη Κανακάκη

Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα είναι όχι μόνο υπαρκτό, αλλά έχει πάρει σημαντικές διαστάσεις στους περισσότερους Δήμους της χώρας. Στο Δήμο Καρπενησίου έχουν γίνει προσπάθειες προκειμένου αφενός να παγιοποιηθούν κάποιες διαδικασίες που αφορούν την αντιμετώπιση του προβλήματος, αφετέρου να υποκαταστήσουν το κρατικό κενό και το έλλειμμα σχετικής κουλτούρας των πρώην ιδιοκτητών αυτών των ζώων, ώστε να περιοριστεί τον πρόβλημα.

Η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί, δεν εστιάζει στην εξαιρετικά δύσκολη διαδικασία επίλυσης του αναμφισβήτητα σοβαρού προβλήματος των αδέσποτων ζώων. Στοχεύει στην αποφυγή ή σταδιακή αντιμετώπιση των πιο επικίνδυνων συνεπειών του προβλήματος. Είναι μακρύς ο δρόμος και χρειάζεται πολύ προσπάθεια εκ μέρους όλων (υπηρεσίες Δήμου, σύλλογοι, δημότες, εθελοντές δημότες κ.λ.π.), προκειμένου να καταλήξουμε σε υλοποιήσιμες και αποτελεσματικές διαδικασίες επίλυσης του προβλήματος. Το πιο δύσκολο κομμάτι της διαδικασίας είναι να πειστούν όλοι (κυρίως εκείνοι που θεωρούν πως το πρόβλημα δεν τους αφορά), πως πρέπει να συμμετέχουν συνειδητά, ενεργά στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος, πριν αυτό “χτυπήσει την πόρτα τους”.  

Αναφορικά με την επίθεση που δέχθηκα την προηγούμενη εβδομάδα (απο την κα Κανακάκη) στην εφημερίδα “Ευρυτανικά Νέα” και στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Καρ/σίου, θεωρώ πως το να απαντά κανείς σε αβάσιμες καταγγελίες μέσω των Μ.Μ.Ε. δεν αποτελεί εποικοδομητική και αποδεκτή από το σύνολο των δημοτών λύση. Η καλύτερη απάντηση έρχεται σταδιακά και με πιο πειστικό τρόπο μέσα από τις ίδιες τις πράξεις, ήτοι μέσα από τη δράση μας επί συγκεκριμένων θεμάτων και μέσα από τον τρόπο με τον οποίο συνεργαζόμαστε και αλληλεπιδρούμε με τα μέλη μικρών ή μεγάλων ομάδων συμπολιτών μας. Παρ’ όλα αυτά όταν τα όρια ξεπερνιούνται κατά πολύ, ορισμένα θέματα πρέπει να μπαίνουν στη θέση τους προς αποκατάσταση της αλήθειας και προκειμένου να ανακοπεί η όποια προσπάθεια διαστρέβλωσης της πραγματικότητας.menios-lappas-mikri

Αγαπητή Κα Κανακάκη, το βίντεο που παρακολουθήσατε στον ιστότοπο του Δήμου Καρπενησίου, η συνέντευξη του Αντιδημάρχου στο “Σταρ Λαμίας”, το άρθρο που διαβάσατε στον τοπικό τύπο “Ευρυτανικά Νέα” και οι πληροφορίες που εδόθησαν μέσω του τοπικού ραδιοφωνικού σταθμού Ράδιο Καρπενήσι, αναφέρονται σε ενέργειες που έχουν γίνει από την Δημοτική Αρχή σχετικά με το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς με τη βοήθεια και καθοδήγηση φιλόζωων από την πόλη του Καρπενησίου και την πόλη των Τρικάλων. Το αποτέλεσμα των ενεργειών είχατε την ευκαιρία να παρατηρήσετε, αλλά και να αξιολογήσετε πρόσφατα, κατά την επίσκεψή σας στον ειδικά διαμορφωμένο Χώρο Προσωρινής Φιλοξενίας Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς, λίγες ημέρες μετά την δημοσίευση της επιστολής-καταγγελίας σας στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου.

Εκεί διαπιστώσατε τρία πράγματα: Στο Δήμο Καρπενησίου λειτουργεί Χώρος Προσωρινής Φιλοξενίας Αδέσποτων Ζωών Συντροφιάς που κύριο στόχο έχει τη φιλοξενία επικίνδυνων αδέσποτων ζώων (τα οποία περισυλλέγονται κατόπιν εντολής από την αρμόδια υπηρεσία της Αντιπεριφέρειας), και τη διενέργεια δράσεων που στοχεύουν στον έλεγχο του πληθυσμού. Στην περιοχή ΔΕΝ υπάρχει κυνοκομείο. Η λειτουργία, η συντήρηση του χώρου και η περιποίηση των ζωών γίνεται από τρεις εθελοντές (δυο φιλόζωους και έναν αντιδήμαρχο). Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως οι μόνοι φιλόζωοι που έχουν βοηθήσει ουσιαστικά, εμπράκτως και σε καθημερινή βάση στο θέμα των αδέσποτων είναι δυο κοπέλες, δημότες του Δήμου Καρπενησίου, οι οποίες όχι μονό βοήθησαν και βοηθούν στη διαδικασία λύσης του προβλήματος αλλά αποτέλεσαν σημαντικό και απαραίτητο μοχλό σε κάθε στάδιο δημιουργίας οργάνωσης και λειτουργίας του συγκεκριμένου χώρου. Επίσης, έχουμε την πολύ σημαντική και απαραίτητη βοήθεια από μια μικρή αλλά δραστήρια ομάδα φιλόζωων (Άσπα, Έλενα, Τάκης, Δημήτρης), η οποία δίνει λύσεις σε προβλήματα που προκύπτουν και βοηθούν με ουσιαστικές προτάσεις και πολλή προσωπική εργασία ανά τακτά διαστήματα.

Είναι μεγάλη δέσμευση και απαιτείται πολύς προσωπικός χρόνος και κόπος εκ μέρους των εθελοντών προκειμένου να εξασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες υγιεινής, αύλησης και φροντίδας των αδέσποτων ζωών. Επιπλέον, μπορεί οι εγκαταστάσεις να έχουν δημιουργηθεί και να λειτουργούν, εντούτοις υπάρχει πολύς δρόμος μπροστά λόγω της ιδιαιτερότητας του συγκεκριμένου χώρου, των δύσκολων οικονομικών συνθηκών και της σοβαρής έλλειψης προσωπικού στο Δήμο. Παρά ταύτα, κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το γεγονός ότι σταδιακά αλλά σταθερά ο χώρος βελτιώνεται και οργανώνεται, εξασφαλίζοντας αφενός μεν την ασφάλεια των δημοτών στον μέγιστο δυνατό βαθμό, αφετέρου δε, αποδεκτές συνθήκες για τα αδέσποτα που φυλάσσονται προσωρινά.

Προσέτι, δράττομαι της ευκαιρίας, να κάνω μια γενικότερη τοποθέτηση. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι ακατόρθωτο μια πολύ μικρή ομάδα εθελοντών και το ελάχιστο προσωπικό του Δήμου να σπεύσει σε όλα τα περιστατικά που συμβαίνουν στο Δήμο, να ταΐζει νεογέννητα αδέσποτα με μπιμπερό, ανά δύο ώρες και να φροντίζει για την καθαριότητα του χώρου που φυλάσσονται τα ζώα αυτά. Δεν θέλει ιδιαίτερη προσπάθεια να αντιληφθεί κανείς ότι το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς είναι απόρροια της δικής μας ανευθυνότητας και έλλειψης σεβασμού προς τον άνθρωπο, τα ίδια τα ζώα και τη φύση γενικότερα. Και βέβαια η λύση δεν έρχεται ως δια μαγείας με ένα τηλεφώνημα στον Δήμο Καρ/σίου ή σε κάποιο φιλοζωικό σύλλογο.

Ως πότε θα προσπαθούμε τη δική μας ανευθυνότητα να την μεταφέρουμε στους άλλους έτσι ώστε εμείς να διώχνουμε τις τύψεις μας και τις ευθύνες μας; Είναι πιστεύω αυτονόητο το γεγονός πως δεν είναι δυνατόν κάθε φορά (και δεν είναι λίγες) που κάποιος δημότης αναφέρει πως υπάρχουν κάπου αδέσποτα (τέσσερα στην περίπτωσή σας) να συγκεντρώνονται αυτά στον προαναφερθέντα χώρο. Δεν μπορεί να μας ενδιαφέρει μόνο πώς αυτά τα "ζωντανά" θα φύγουν από το σπίτι μας κι από τη γειτονία μας (δηλαδή πως θα μας αδειάσουν τη γωνιά) και να μη μας ενδιαφέρει πως θα είναι ο χώρος που θα μεταφερθούν, ποιος θα τα φροντίζει και τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να βοηθήσουμε.

Επί του συγκεκριμένου θέματος υπήρξε πρόταση από συμπολίτες μας, οι οποίοι και την υλοποίησαν άμεσα. Έτσι αποτέλεσαν παράδειγμα προς μίμηση για τους δημότες του Δήμου μας οι οποίοι από τη μια γνωρίζουν το πόσο δύσκολο είναι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα και από την άλλη επιθυμούν να βοηθήσουν και ζητούν ορθούς και αποτελεσματικούς τρόπους.

Ένα ζευγάρι συμπολιτών μας, διαπιστώνοντας πως η σκυλίτσα με τα νεογέννητα κουταβάκια που ζει στην γειτονιά άρχισε να γίνεται επιθετική (προφανώς από ένστικτο για να προστατέψει τα κουτάβια της) και λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες των γειτόνων για την ασφάλεια τους, πρότειναν στο Δήμο να υιοθετήσουν και να φροντίζουν την σκυλίτσα με τα κουταβάκια με την προϋπόθεση να τους παρασχεθεί από το Δήμο χώρος για φύλαξη και τροφή.

Πριν μία εβδομάδα, τα σκυλάκια μεταφέρθηκαν στον χώρο προσωρινής φύλαξης αδέσποτων ζωών συντροφιάς. Στο χώρο αυτό απολαμβάνουν τη φροντίδα από τους εθελοντές συμπολίτες μας που έκαναν την πρόταση, ενώ παράλληλα και με διαφόρους τρόπους θα αναζητούνται πολίτες που επιθυμούν να τα υιοθετήσουν. Με τον τρόπο αυτό αποδεικνύεται πως δεν υπάρχουν δύο πλευρές: "Εμείς" (οι δημότες) από την μία και ο Δήμος από την άλλη. Υπάρχει μόνο μια πλευρά και μια κοινή πορεία. "Εμεις" είμαστε ο Δήμος και βοηθάμε εμπράκτως τον φορέα που υπάρχει για να μας υπηρετεί έτσι ώστε να μας υπηρετεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά.

Κα Κανακάκη, αφού πρώτα σας ευχαριστήσω που μου δώσατε την ευκαιρία να εξηγήσω τι έχει γίνει έως τώρα, ποιο σκοπό εξυπηρετεί, ποιες οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε (οι λίγοι εθελοντές και η υπηρεσία του Δήμου) και ποιο το σκεπτικό μας όσον αφόρα το συγκεκριμένο θέμα, επιτρέψτε μου να αναφέρω πως με χαροποιεί ιδιαίτερα το γεγονός πως αμέσως μετά την απάντησή μου στην καταγγελία σας στην ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης του Δήμου Καρ/σίου ακολουθήσατε το παράδειγμα των συμπολιτών μας, δίνοντας και εσείς με τη σειρά σας το παράδειγμα και παίζοντας σημαντικό και ενεργό ρόλο όχι μόνο στο ίδιο το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων συντροφιάς αλλά και στην καλλιέργεια μιας νοοτροπίας η οποία ξεπερνά τα στενά όρια του συγκεκριμένου προβλήματος, βοηθώντας παράλληλα και σε άλλες δράσεις του Δήμου Καρπενησίου. Σας ευχαριστώ και ευελπιστώ πως η συνεργασία μας αυτή θα έχει διάρκεια. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Σε επικοινωνία που είχαμε (και επιτρέψτε μου να σας διορθώσω) σας ενημέρωσα πως ο χώρος χρησιμοποιείται για την προσωρινή φύλαξη επικίνδυνων αδέσποτων ζωών. Δεν ανέφερα ποτέ πως ο συγκεκριμένος χώρος λειτουργεί προσωρινά. Αντιθέτως, ένας από τους κύριους στόχος της Δημοτικής Αρχής όσον αφορά τις δράσεις της, είναι η διάρκεια και η συνεχής βελτίωση. Αυτό σημαίνει πως εφόσον τα ζώα εξεταστούν, αποπαρασιτωθούν και εμβολιαστούν αφήνονται στο φυσικό τους περιβάλλον (δηλαδή εκεί από όπου περισυλλέχθηκαν). Εκτός αν υπάρξουν κάποιοι εθελοντές οι οποίοι θα αναλάβουν την φροντίδα αυτών των ζωών, κάτι που πρέπει να γίνει με υπευθυνότητα και αφιερώνοντας αρκετό χρόνο από την προσωπική τους ζωή. Κατά συνέπεια όσοι περισσότεροι είναι οι εθελοντές (φιλόζωοι), τόσα περισσότερα ζώα θα μπορούμε να φροντίσουμε.

Επομένως, εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς πως ότι κάνουμε το κάνουμε όχι για να καταλαγιάσουν οι διαμαρτυρίες των δημοτών (δεν υπήρξαν διαμαρτυρίες, υπήρξαν αιτήματα και προτάσεις) αλλά γιατί οφείλουμε να ακολουθήσουμε το νόμο και το κυριότερο οφείλουμε να προστατέψουμε τους Δημότες, με τους οποίους και συνεργαστήκαμε και συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε.

Επιτρέψτε μου επίσης να ξεκαθαρίσω πως ουδέποτε αναφέρθηκε και προβλήθηκε από εκπρόσωπο της Δημοτικής Αρχής η ίδρυση κυνοκομείου. Κα Κανακακη δεν θα χρειαζόταν να αναρωτιέστε δημοσίως αν υπάρχει Χώρος Προσωρινής Φύλαξης Αδέσποτων Ζωών Συντροφιάς, αν πριν δημοσιοποιήσετε την καταγγελία σας, είχε προηγηθεί επίσκεψή σας στο συγκεκριμένο χώρο. Αν πριν δημοσιοποιήσετε την καταγγελία σας, είχατε επισκεφτεί μαζί μου, έστω και μια φορά τον χώρο που φιλοξενούνται τα αδέσποτα ζώα και διαπιστώνατε ιδίοις όμμασι τον τρόπο με τον οποίο ενεργούμε, θα είχατε πειστεί για τη σοβαρότητα και την αποτελεσματικότητα της δράσης και δεν θα περνούσε καν από το μυαλό σας να προσπαθήσετε να με προσβάλετε χρησιμοποιώντας εκφράσεις όπως “ψεύτικες αγγελίες” και “κρυφτούλι” και κατηγορώντας με πως δίνω λύση στο πρόβλημα με “φόλες”. Στην τοποθέτηση σας αυτή θα μου επιτρέψετε να μην απαντήσω. Αναρωτιέμαι όμως: Όταν και αν διαπιστώσετε πως οι κατηγορίες που με μεγάλη άνεση και δημοσίως μου απευθύνατε δεν είναι αληθινές, θα δώσετε πάλι δημοσίως την πραγματική εικόνα και την αληθινή διάσταση του θέματος;

Είναι αλήθεια πως υπήρξε σχετική καταγγελία αναφερόμενη στο περιστατικό της 26/12/12. Βέβαια δεν αναφέρθηκε το γεγονός πως μαζί με την φιλόζωο που κατέβαλλε υπεράνθρωπες προσπάθειες, ήταν και δυο υπάλληλοι της Δημοτικής Αστυνομίας και οδηγός του Δήμου με όχημα και ο Αντιδήμαρχος που έφερε και τα φάρμακα και τις ενέσεις για τα ζώο. Επίσης δεν αναφέρθηκε πως στόχος ήταν να μεταφέρουμε το αδέσποτο ζώο (η φιλόζωος και ο Αντιδήμαρχος) σε κτηνιατρείο στην πόλη της Λαμίας ως την μοναδική λύση για να σωθεί το ζώο. Για αρκετή ώρα ψάχναμε για κτηνίατρο που να μπορεί να βοηθήσει. Διερωτώμαι πως όλα αυτά πέρασαν απαρατήρητα και έδωσαν τη θέση τους σε αναληθείς καταγγελίες.

Θα συμφωνήσω μαζί σας πως για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρειάζεται διάλογος και καλή διάθεση. Χρειάζονται όμως και έργα και δράσεις, το αποτέλεσμα των οποίων πρέπει να αξιολογούμε για να προβούμε στη συνέχεια σε διορθωτικές κινήσεις με κύριο στόχο να βελτιωθούμε και να πάμε ένα βήμα πιο κοντά στον στόχο μας. Πράγματι είχαμε συγκεντρωθεί κάποτε με στόχο να κατανοήσουμε το πρόβλημα, να συζητήσουμε διάφορες λύσεις και να οργανώσουμε ένα σχέδιο δράσης. Το θέμα είναι ότι λίγο μετά από αυτή τη συνάντηση μείναμε πολύ λίγοι. Αλλά δεν το βάλαμε κάτω.

Ο καθένας από την πλευρά του με πολύ προσωπική εργασία και άριστη συνεργασία, καταφέραμε πολλά! Θα γίνει νέα συγκέντρωση. Μόνο που αυτή τη φορά δεν θα είμαστε εκεί για να πιάσουμε το νήμα από την αρχή αλλά για να αξιολογηθούμε από όλους για το έργο μας και για να καθορίσουμε την συνέχεια της δράσης μας με τέτοιον τρόπο ώστε να πετύχουμε ακόμα περισσότερα για τους δημότες και για τα αδέσποτα ζώα συντροφιάς, ευελπιστώντας πως η ομάδα θα αποκτήσει και νέα μέλη, επομένως νέα δυναμική.

Κα Κανακάκη, βιαστήκατε να κρίνετε την Δημοτική Αρχή και τον εμένα προσωπικά και το κάνατε με άκομψο τρόπο. Όμως επειδή γνωριζόμαστε, ευελπιστώ πως θα αποτελέσετε σημαντικό κομμάτι της ομάδας εθελοντών και θα μας βοηθήσετε σημαντικά και ουσιαστικά. Δεν ξεχνώ πόσο πολύ βοήθησαν και βοηθούν η Γεωργία και η Βιβή, χωρίς τις οποίες η λειτουργία και η βελτίωση του χώρου φιλοξενίας αδέσποτων ζωών συντροφιάς θα ήταν αδύνατη! Τις ευχαριστώ θερμά για τη βοήθεια, τον προσωπικό χρόνο που διαθέτουν καθημερινά και τον συμβουλευτικό τους ρόλο! Επίσης, ευχαριστώ πολύ την Άσπα η οποία με τις εξειδικευμένες γνώσεις τις, την εμπειρία της, τον προσωπικό χρόνο που διαθέτει ανά διαστήματα και τις συνεχείς δωρεές, διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην όλη προσπάθεια. Και τέλος ευχαριστώ την Έλενα, τον Τάκη και τον Δημήτρη που δεν μας αρνήθηκαν ποτέ τη βοήθειά τους, όπου και όποτε τους χρειαστήκαμε.

Με τιμή

Λάππας Κλεομένης