Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Γνωρίστε το Ίδρυμα Γεώργιος Καφαντάρης

Στην καρδιά της Ευρυτανίας, στην Ανατολική Φραγκίστα του δήμου Αγράφων, εκεί όπου γεννήθηκε ο Γεώργιος Καφαντάρης, βρίσκεται το ομώνυμο Πνευματικό Κέντρο προς τιμή του μεγάλου Ευρυτάνα πολιτικού, έτοιμο να υποδεχτεί ντόπιους και επισκέπτες που θέλουν να γνωρίζουν καλύτερα τη ζωή και το έργο του.

idrima kafantari

Πέρασαν πάνω από 50 χρόνια από τον θάνατό του για να συσταθεί το Ίδρυμα «Γεώργιος Καφαντάρης» και ακόμη περισσότερα για την στέγασή του σε ένα κτήριο, όπου θα συγκεντρωνόταν το απαραίτητο υλικό που αφορά στην ζωή και την προσφορά του στη νεότερη ιστορία της χώρας μας.

Το ιστορικό

Το Ίδρυμα Γεώργιος Καφαντάρης συστήθηκε με προεδρικό διάταγμα ως κοινωφελής μη κερδοσκοπικός οργανισμός μόλις 10 χρόνια πριν, και συγκεκριμένα τον Ιούλιο του 2002 (ΦΕΚ Τεύχος Β 765/19.7.2002) και εδρεύει στη γενέτειρα του πρώην πρωθυπουργού, στην Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας.

Η διώροφη παραδοσιακή κατοικία στο κέντρο του χωριού, όπου στεγάζεται το Κέντρο, παραχωρήθηκε από τον τέως δήμο Φραγκίστας, στα μέσα της περασμένης δεκαετίας.

Την περίοδο εκείνη, όμως, τα χρήματα για την ολοκλήρωση του έργου δεν μπορούσαν να εξασφαλιστούν από την πολιτεία. Έτσι, το Διοικητικό Συμβούλιο αναζητά πόρους από ιδιώτες και διάφορους φορείς, οι οποίοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμά του.

Άνθρωποι εντός και εκτός Ελλάδας, άνθρωποι των γραμμάτων και της τέχνης, αλλά και άνθρωποι που απλά αγαπούν τον τόπο τους, σπεύδουν να βοηθήσουν με όποιο τρόπο μπορούν, ώστε το κτήριο να αναπαλαιωθεί, να επιπλωθεί και να εξοπλιστεί με πλούσιο αλλά και σπάνιο υλικό.

Τελικά, στις 19 Ιουνίου 2010 πραγματοποιούνται τα εγκαίνια του κέντρου και το όραμα για «τη διάσωση και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς που προκύπτει μέσα από τη ζωή και το έργο του Γεωργίου Καφαντάρη», που είναι και κύριος σκοπός του Ιδρύματος, παίρνει «σάρκα και οστά».

Οι στόχοι

Το Ίδρυμα αποβλέπει πρωταρχικά στην έρευνα και μελέτη της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής ιστορίας της Ελλάδας της περιόδου 1905-1946. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

«Στόχος είναι η λειτουργία σε πανελλαδικό επίπεδο ενός δυναμικού ερευνητικού κέντρου, για την έρευνα και τη μελέτη του έργου της εποχής και της ζωής του μεγάλου πολιτικού και της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις, χωρίς τοπικούς περιορισμούς», αναφέρεται χαρακτηριστικά σε σχετική παρουσίαση του Κέντρου από τον πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Κωστόπουλο.

Ακόμη, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η κατάρτιση βιβλιογραφίας και εργογραφίας του Γεωργίου Καφαντάρη και ει δυνατόν η επανέκδοση των έργων του, η οργάνωση συνεδρίων, εκθέσεων διαλέξεων και άλλων συναφών εκδηλώσεων, καθώς και η συνεργασία με διάφορους φορείς της Ελλάδας και του εξωτερικού για την προαγωγή των σκοπών του Ιδρύματος.

Η λειτουργία

Το Ίδρυμα διοικείται από πενταμελές Διοικητικό Συμβούλιο, ενώ πρόεδρος από την ίδρυσή του μέχρι και σήμερα είναι ο κ. Κωνσταντίνος Κωστόπουλος.

Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται το Πνευματικό Κέντρο καθημερινά, ακόμη και το Σαββατοκύριακο.

Στον πρώτο όροφο του κτηρίου εκτίθεται σπάνιο υλικό για τον Γεώργιο Καφαντάρη, το οποίο συνεχώς εμπλουτίζεται· από φωτογραφίες και βιβλία μέχρι δημοσιεύματα εφημερίδων της εποχής του Ευρυτάνα πολιτικού.

Εντωμεταξύ, στο ισόγειο στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο με ευρήματα που αποκαλύπτουν την ιστορία του χωριού και της περιοχής, καθώς και έκθεση φωτογραφίας.

 

Ο Γεώργιος Καφαντάρης

georgios kafantaris

Ο Γεώργιος Καφαντάρης γεννήθηκε το 1873 στη Ανατολική Φραγκίστα Ευρυτανίας.

Σπούδασε νομικά στην Αθήνα. Άσκησε την δικηγορία στο Καρπενήσι και στο Μεσολόγγι, ενώ το 1905 εκλέχτηκε βουλευτής. Το 1910 διορίστηκε υπουργός εσωτερικών στην κυβέρνηση Βενιζέλου, ενώ το 1919 έγινε υπουργός Γεωργίας. Το 1924 έγινε πρωθυπουργός της Ελλάδας. Στη συνέχεια ίδρυσε το Κόμμα των προοδευτικών Φιλελευθέρων.

Στην δικτατορία του Μεταξά εξορίστηκε, ενώ μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο έγινε αντιπρόεδρος στην κυβέρνηση Σοφούλη.

Κατά τη θητεία του ως υπουργός οικονομικών, αντιμετώπισε επιτυχημένα το προσφυγικό ζήτημα, ενώ κατόρθωσε, με σειρά μέτρων, να μειώσει τον πληθωρισμό, να σταθεροποιήσει την αξία της δραχμής, να περιορίσει τις άσκοπες κρατικές δαπάνες, να καταργήσει τις αργομισθίες, έτσι ώστε, για πρώτη φορά, ο προϋπολογισμός 1927-1928 να κλείσει με περίσσευμα 800 εκατ. δραχμών. Επί της υπουργίας του ιδρύθηκε το 1928 η Τράπεζα της Ελλάδος.