Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στο «Δίκτυο Πόλεων με Λίμνες» τα Άγραφα

Ο αντιδήμαρχος Αγράφων κ. Χρήστος Δημητρόπουλος έδωσε το “παρών” στις εργασίες ίδρυσης του δικτύου, την περασμένη εβδομάδα στο Λιδωρίκι.

limni kremastwn

Μέλος ενός δικτύου περιοχών που έχουν ως κοινό στοιχείο την ύπαρξη φυσικών ή τεχνητών λιμνών μέσα στα όρια τους, είναι από την περασμένη Πέμπτη 4 Οκτωβρίου ο δήμος Αγράφων, στα εδάφη του οποίου απλώνεται η τεχνητή Λίμνη των Κρεμαστών.

Στην ιδρυτική ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο Λιδωρίκι, παρουσία της Γ.Γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Θεσσαλίας – Στερεάς Ελλάδας, κ. Καλλιόπης Γερακούδη, συμμετείχαν δήμοι από ολόκληρη την Ελλάδα (Αγρινίου, Αργιθέας, Θηβαίων, Καρδίτσας, Ναυπακτίας, Ορχομενού κα), καθώς και από χώρες του εξωτερικού, όπως η Σουηδία, η Ιταλία κ.α.

Ως εκπρόσωπος του δήμου Αγράφων, το “παρών” έδωσε ο αντιδήμαρχος κ. Χρήστος Δημητρόπουλος.

Κατά τη διάρκεια των εργασιών, οι διάφοροι δήμοι είχαν τη δυνατότητα να παρουσιάσουν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της περιοχής τους, τις ευκαιρίες που έχουν δημιουργηθεί από την διαχείριση των λιμνών, τις κοινές κατευθύνσεις που θα πρέπει να πραγματοποιήσουν για την προστασία του περιβάλλοντος και του υδάτινου στοιχείου, καθώς και την –τουριστική και οικονομική- ανάπτυξη των παραλίμνιων περιοχών.

Τι αναφέρει η ιδρυτική διακήρυξη του δικτύου

Την «επιθυμία για αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων και εμπειριών, πέρα από τον τομέα της διαχείρισης των λιμνών και στο επίπεδο του πολιτισμού, της κοινωνίας και της οικονομίας», τονίζει η διακήρυξη της ίδρυσης του Δικτύου Πόλεων με Λίμνες, την οποία υπέγραψαν τα μέλη που το αποτελούν. {div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Μεταξύ άλλων, γίνεται επίσης λόγος για σύσφιξη των σχέσεων φιλίας των αντίστοιχων -αδελφοποιημένων πλέον- πόλεων και κοινοτήτων, πάντα με γνώμονα την ευημερία και την πρόοδο των κατοίκων και ταυτόχρονη ενθάρρυνση της ανταλλαγής απόψεων και της αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ τους. 

«Στόχος η αναζήτηση ευκαιριών ανάπτυξης»

Στην ομιλία της, η κα Γερακούδη χαρακτήρισε «μοναδική ευκαιρία για τους δήμους» τη δημιουργία του Δικτύου, καθώς «η προστασία των λιμνών και των παραλίμνιων περιοχών τους, η διαχείριση των υδάτινων πόρων και η ευαισθητοποίηση των δημοτών σε αυτά τα θέματα, μόνο κέρδη μπορούν να αποφέρουν μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σε αυτές τις περιοχές», υπογράμμισε η γ.γ Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας, για να συμπληρώσει πως ζητούμενο είναι «να αναζητήσουμε μέσα από την υλοποίηση των καλύτερων πρακτικών, τις όποιες δυνατότητες για επιπλέον αναπτυξιακές ευκαιρίες».

Τέλος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ΕΣΠΑ, το «βασικό χρηματοδοτικό εργαλείο της χώρας» όπως το χαρακτήρισε, υπενθυμίζοντας παράλληλα την ύπαρξη σημαντικών δράσεων που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το «Πράσινο Ταμείο» και εκφράζοντας την υποστήριξη της στη συγκεκριμένη προσπάθεια.