Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Οπλίτες - γιατροί στην Ευρυτανία. Nα υπηρετούν τη θητεία τους στα αγροτικά ιατρεία η πρόταση Κοντογεώργου

Τη θεσμοθέτηση της εναλλακτικής θητείας ιατρικού προσωπικού σε άγονες και απομακρυσμένες ορεινές και νησιωτικές περιοχές, προτείνει ο βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος

KONTOGEORGOS 494

Με επιστολή του στον Υπουργό Υγείας κ. Αντρέα Λυκουρέντζο, την οποία κοινοποιεί και στον Υπουργό Άμυνας κ. Πάνο Παναγιωτόπουλο, προτείνει τη νομοθέτηση για πρόβλεψη εναλλακτικής θητείας των στρατευσίμων υγειονομικών (ιατρών και νοσηλευτών) για την κάλυψη αναγκών των άγονων, ορεινών και νησιώτικων περιοχών

Στην δισέλιδη επιστολή του με θέμα "Επείγοντα προβλήματα στις δομές της Δημόσιας Υγείας στο ν. Ευρυτανίας", την οποία απέστειλε στους υπουργούς στις 18 Ιουλίου 2012, ο κ. Κοντογεώργος, απαριθμεί τα άμεσα προβλήματα που εμφανίζονται στην Ευρυτανία, τόσο στον δήμο Καρπενησίου, όσο και στον δήμο Αγράφων.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΝΤΟΓΕΩΡΓΟΥ
Αξιότιμε κ.Υπουργέ,

Ο ν. Ευρυτανίας, ένας κατ´εξοχήν ορεινός, αλλά και προβληματικός νομός της χώρας, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε όλες τις δομές της Δημόσιας Υγείας.

1. Γενικό Νοσοκομείο Καρπενησίου. Καλύπτει τις ανάγκες όλης της Ευρυτανίας, τις ορεινές περιοχές Ναυπακτίας, Φθιώτιδος και τμήμα περιοχής Βάλτου και Καρδίτσας. Σύμφωνα με το άρθρο 2 παρ.11 του Ν.4052/2012, εξαιρείται απο τα διασυνδεδεμένα νοσοκομεία ΕΣΥ.

Σε καμία κλινική του νοσοκομείου, δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό, αλλά ελλείψεις, αφού σε αρκετές κλινικές υπηρετεί ένας γιατρός. Οι αποστάσεις, αλλά και ο χρόνος που χρειάζεται κάθε πολίτης από τις παραπάνω περιοχές, για τις υγειονομικές του ανάγκες, είναι τεράστιος, γεγονός που επιβάλλει την ιδιαίτερη προσοχή σε οποιεσδήποτε αποφάσεις της περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης.

Με λίγα λόγια, δεν είναι δυνατή και δεν πρέπει να γίνει καμία μετακίνηση προσωπικού, που θα διαταράξει την ήδη προβληματική λειτουργία της μονάδας. Επιβάλλεται άμεσα, ο διορισμός Διοικητή και Δ.Σ., σύμφωνα με το νόμο 4052/2012.

2. Κέντρο Υγείας Δ. Φραγκίστας. Καλύπτει υποτυπωδώς τις ανάγκες της Δυτικής Ευρυτανίας (Δήμος Αγράφων), με πολλές ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα.

3. Πολυδύναμο Περιφερειακό Ιατρείο Γρανίτσας - Περιφερειακά Ιατρεία Νομού. Όλες οι περιφερειακές δομές υγείας είναι στα όρια της κατάρρευσης.

Στο πολυδύναμο περιφερειακό ιατρείο Γρανίτσας υπηρετεί ένας μόνιμος γιατρός, νεοπροσληφθείς, ο οποίος, δεν είναι υπερβολή, προσφέρει υπηρεσίες σε όλο το εικοσιτετράωρο.

Τα περισσότερα περιφερειακά ιατρεία είναι κενά, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει άμεσα η ζωή των πολιτών και επισκεπτών, ιδιαίτερα στην ορεινή και απομονωμένη περιοχή των Αγράφων. Είναι προφανές ότι απαιτείται άμεσα η εξεύρεση λύσεων, που να εμπεδώνουν το αίσθημα δικαίου και ασφάλειας των πολιτών.

Προτείνουμε την ανάληψη εκ μέρους σας, νομοθετικής πρωτοβουλίας, για την πρόβλεψη εναλλακτικής θητείας, των στρατευσίμων υγειονομικών (ιατρών και νοσηλευτών), με την κάλυψη αναγκών των άγονων, ορεινών, νησιώτικων και προβληματικών περιοχών της χώρας, σε συνεργασία με το συναρμόδιο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Κύριε Υπουργέ,
Επειδή γνωρίζουμε την οικονομική κατάσταση και τις υποχρεώσεις της χώρας, όπως γνωρίζουμε και την προσωπική σας ευαισθησία, παρακαλούμε για την άμεση και αποτελεσματική παρέμβασή σας για την αντιμετώπιση των παραπάνω οξυμένων προβλημάτων, με γνώμονα πάντα τα ίσα και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των πολιτών.

Ευελπιστούντες στην θετική και άμεση ανταπόκριση, είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε συνεργασία, ευχόμενοι ταυτόχρονα επιτυχία στο δύσκολο έργο σας.

Με εκτίμηση,
Κώστας Αθ. Κοντογεώργος
Βουλευτής Ευρυτανίας


 

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ

Παρόμοια πρόταση είχε καταθέσει και τον Μάρτιο του 2012 ο τότε βουλευτής Ευρυτανίας, κ. Ηλίας Καρανίκας. Μάλιστα, από το γραφείο του, τότε, είχε ανακοινωθεί ότι η πρότασή του έγινε δεκτή και θα ενσωματωθεί σε νόμο. Βέβαια, τίποτα δεν έγινε.

Τώρα, ο νέος βουλευτής Ευρυτανίας επαναφέρει την πρόταση με διαφορετικό τρόπο, ζητώντας την θεσμοθέτηση, για να επιτραπεί από το Υπουργείο Άμυνας η εναλλακτική θητεία σε άγονες περιοχές.

Η πρόταση Κοντογεώργου δεν γνωρίζουμε αν θα τύχει άμεσης ανταπόκρισης. Αυτό βεβαίως θα είναι ευχής έργο για την Ευρυτανία ειδικότερα, η οποία μαστίζεται από την έλλειψη αγροτικών γιατρών στις απομακρυσμένες περιοχές του νομού.

Ωστόσο, με δεδομένο ότι η νέα κυβέρνηση έχει ορίζοντα τετραετίας και ότι ήδη υπάρχει σχετική πρόβλεψη στον στρατιωτικό νόμο, στο άρθρο 40 παρ. 1, η οποία ενεργοποιείται με κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Άμυνας και Υγείας, τότε μπορούμε να θέσουμε βάσιμες ελπίδες ότι κάτι τέτοιο θα γίνει πράξη.

Όχι μόνο για την Ευρυτανία, αλλά όπως και ο ίδιος ο βουλευτής επισημαίνει, για όλες τις άγονες, ορεινές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.