Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Ακυρώθηκε η παραχώρηση των γηπέδων με απόφαση της Περιφέρειας, μετά από ένσταση ιδιώτη

Η ακυρωμένη απόφαση του δήμου έχει ήδη προκαλέσει νομικές και οικονομικές συνέπειες, αφού ήδη τα γήπεδα παραχωρήθηκαν με απευθείας ανάθεση για τη διενέργεια τουρνουά, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στα τέλη Ιουνίου. "Ο ιδιώτης ζήτησε τα γήπεδα για όλη τη σεζόν. Αυτό δεν γίνεται", απαντά ο δήμος

athlitiko kentro

Με απόφασή της η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας- την οποία εισηγήθηκε ο Διευθυντής Ευρυτανίας κ. Παναγιώτης Τσίγκας και αποδέχθηκε η Γενική Γραμματέας κα Γερακούδη- ακύρωσε, μετά από ένσταση ιδιώτη, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου, με την οποία αποδέχθηκε την απόφαση του ΟΠΠΑΔΗΚ για την παραχώρηση των γηπέδων

Η Αποκεντρωμένη Διοίκηση αποδέχθηκε ως βάσιμη την ένσταση ιδιώτη, ο οποίος είχε ζητήσει για εκμετάλλευση τα γήπεδα του Αθλητικού Κέντρου, απαιτώντας η παραχώρηση των γηπέδων να γίνει όπως ορίζει ο  νόμος, δηλαδή με διαγωνισμό.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Αντίθετα, ο ΟΠΠΑΔΗΚ, ο Οργανισμός του δήμου Καρπενησίου που διαχειρίζεται το Αθλητικό Κέντρο, αρνήθηκε ως μη συμφέρουσα οικονομικά για τον δήμο την διεξαγωγή του διαγωνισμού και προχώρησε σε απευθείας ανάθεση των γηπέδων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου, μετά από συζήτηση και με την απόφαση αριθμ. 203/2012, επικύρωσε την απόφαση του ΟΠΠΑΔΗΚ για παραχώρηση των γηπέδων με απευθείας ανάθεση. Ο ιδιώτης κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, κάτοικος Λαμίας, κατέθεσε στις 14-06-2012 προσφυγή κατά της απόφασης του ΟΠΠΑΔΗΚ, η οποία έλαβε αριθμό πρωτοκόλλου 935/177706, με την οποία "... ο προσφεύγων αιτείται την ακύρωση της προαναφερόμενης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου".

Το σκεπτικό της
ακυρωτικής απόφασης
Στις 17 Ιουλίου 2012, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση με την απόφασή της αρ. πρωτ. 1045/ 127481/17-7-2012, ακύρωσε την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου ως... παράνομη. Στην απόφαση αναφέρεται:

"Το γεγονός ότι η παραχώρηση των χώρων του Αθλητικού Κέντρου Καρπενησίου έγινε με απευθείας ανάθεση και όχι με δημοπρασία σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 192 του Ν. 3463/2006 και επειδή οι λόγοι της από 4-06-2012 προσφυγής του Γεωργίου Παπαδόπουλου του Νικολάου, κατοίκου Λαμίας, οδός Ταϋγέτου αριθμ. 43, κρίνονται βάσιμοι και νόμιμοι, (...) αποδεχόμαστε την προσφυγή του Γεωργίου Παπαδόπουλου και ακυρώνουμε την αριθμ. 203/2012 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρπενησίου με θέμα: "Έγκριση απόφασης 30/2012 του Ν.Π. Ο.Π.Π.ΑΛΗ.Κ. -παραχώρηση γηπέδων" ως παράνομη σύμφωνα με τα εις το σκεπτικό της παρούσας εκτεθέντα".

Η ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ
Από την πλευρά του ο δήμος Καρπενησίου επιμένει ότι η διαχείριση των γηπέδων αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο του δήμου και τα γήπεδα του Προπονητικού Κέντρου παραχωρούνται μόνο για λίγες εβδομάδες το καλοκαίρι σε ομάδες για την προετοιμασία τους.

Όσον αφορά την συγκεκριμένη περίπτωση, πηγές του δήμου αναφέρουν ότι στα τουρνουά ποδοσφαίρου ήταν συνδιοργανωτής ο δήμος -σε πολιτιστικά δρώμενα- και κατά συνέπεια δεν υπήρχε πρόθεση παραχώρησης των γηπέδων.

Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, το θέμα θα αντιμετωπιστεί με την δέουσα σοβαρότητα.

Την ίδια στιγμή, η μείζονα αντιπολίτευση έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο και ο κ. Καρφής έκανε λόγο για απόφαση που θα εγείρει νομικές κυρώσεις εις βάρος του δήμου και των πολιτών.

Από την άλλη, πηγές του δήμου κάνουν λόγο για “υπερβάλλον ζήλο” εκ μέρος του κ. Καρφή διότι “... στο παρελθόν και καθόσον ήταν αντιδήμαρχος ο ίδιος έχει υπογράψει παραχώρηση των γηπέδων προς τον κ. Παπαδόπουλο που τώρα αντιτίθεται στον δήμο μας”, αναφέρουν. 

ΕΡΩΤΗΜΑ
Το συμπέρασμα που προκύπτει τώρα, μετά την εξέλιξη αυτή, είναι ότι τα τουρνουά που έγιναν (φυσικά τα ίδια νόμιμα) στο Αθλητικό Κέντρο Καρπενησίου, διεξήχθησαν μετά από μια παράνομη -όπως αναφέρεται- απόφαση της διοίκησης και άρα: νομιμοποιείται ο δήμος Καρπενησίου να εισπράξει χρήματα από την παραχώρηση των γηπέδων στους ιδιώτες που διοργάνωσαν τα 3 τουρνουά που διεξήχθησαν, αφού δεν υπάρχει απόφαση παραχώρησης;