Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ισχυρό το Ευρυτανικό “λόμπι” στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Οκτώ βουλευτες, τρεις υπουργοί και υφυπουργοί έχουν Ευρυτανική ρίζα

Τουλάχιστον 10 βουλευτές έλκουν την καταγωγή τους από την Ευρυτανία. Ωστόσο, πλην του βουλευτή Ευρυτανίας Κώστα Κοντογεώργου, κανείς άλλος δεν ζει στην Ευρυτανία, αν και οι περισσότεροι διαθέτουν και περιουσιακά στοιχεία στον νομό

panagiot salm_morai

Οι τρεις Ευρυτάνες στην Κυβέρνηση. Από αριστερά. Πάνος Παναγιωτόπουλος, Υπουργός Άμυνας, από το Μικρό Χωριό. Κώστας Καραγκούνης, Υφυπουργός Δικαιοσύνης, από το Βασιλέσι Ευρυτανίας και Μάριος Σαλμάς, Αν. Υπουργός Υγείας, από το Λιθοχώρι Ευρυτανίας.


 

Ιδιαίτερα χαρούμενοι πρέπει να είναι οι Ευρυτάνες. Στο νέο Κοινοβούλιο, εκτός από τον βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο, ο νομός μας εκπροσωπείται από 10, τουλάχιστον, βουλευτές, διαφόρων κομμάτων. Τρεις από αυτούς είναι ήδη υπουργοί ή υφυπουργοί.{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Οι 3 υπουργοί.
Στη νέα σύνθεση της κυβέρνησης, ο νομός μας “εκπροσωπείται” με τρεις τουλάχιστον υπουργούς και υφυπουργούς που έλκουν την καταγωγή τους από την Ευρυτανία. Αυτοί είναι:

Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Υπουργός: Πάνος Παναγιωτόπουλος (ΝΔ). Κατάγεται από το Μικρό Χωριό Ευρυτανίας, όπου και διατηρεί κατοικία. Σπάνια όμως επισκέπτεται τον νομό μας.

Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης (ΝΔ). Έλκει την καταγωγή του από την δυτική Ευρυτανία και συγκεκριμένα από το χωριό Βασιλέσι Ευρυτανίας, τόπος καταγωγής του πατέρα του.

Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Αναπληρωτής υπουργός: Μάριος Σαλμάς(ΝΔ). Κατάγεται από το Λιθοχώρι Ευρυτανίας.

Οι βουλευτές
Από την Ευρυτανία κατάγονται, είτε από την πλευρά της μητέρας τους, είτε από την πλευρά του πατέρα τους, έξι, τουλάχιστον, ακόμη βουλευτές. Αν και οι περισσότεροι δεν επισκέπτονται συχνά την Ευρυτανία, ωστόσο, αν όχι όλοι, διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία στον νομό μας, κυρίως πατρικά σπίτια στα χωριά των γονιών τους.

Ποιοι όμως είναι αυτοί που έλκουν την καταγωγή τους από την Ευρυτανία;

Καταρχάς, ο Θανάσης Μπούρας, βουλευτής της ΝΔ στην Αττική επί σειρά ετών. Εκλέγεται συνέχεια, ενώ και πρόσφατα εξελέγη όταν ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε την έδρα της Μεσσηνίας.

Ο κ. Μπούρας κατάγεται από το Καρπενήσι και είναι ίσως ο μόνος που επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα την Ευρυτανική πρωτεύουσα. Στην περιοχή της Μεσοχώρας, διατηρεί σπίτι, στο οποίο διαμένει όταν επισκέπτεται την πόλη όπου γεννήθηκε.

Όταν ήταν υφυπουργός Οικονομικών, ικανοποίησε πολλά αιτήματα που του έθετε η τότε πολιτική ηγεσία του νομού για την ανάπτυξή του. Ειδικότερα τα θέματα που άπτονταν χρηματοδοτήσεων για τα οδικά δίκτυα, τα οποία θέτονταν από τον τότε νομάρχη και νυν βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργο.

Ο κ. Θανάσης Μπούρας την εποχή της υφυπουργίας του, ενέκρινε επιπλέον 150 εκατ. ευρώ στο "ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα" για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, εκ των οποίων τα 27 εκατ. για την Ευρυτανία, με τα οποία κατασκευάζονται 4 μεγάλα οδικά δίκτυα στην Ευρυτανία.

Η κα Γεωργία Μαρτίνου. Έλκει την καταγωγή της από την Άμπλιανη Ευρυτανίας, από την πλευρά της μητέρας της Μαρίνα Μπαρτσώκα. Νεοεκλεγείσα στην ίδια εκλογική περιφέρεια με τον Θανάση Μπούρα, αναδείχτηκε δεύτερη σε ψήφους στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Είναι κόρη του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου, τον οποίο ανακήρυξε επίτιμο δημότη Καρπενησίου ο δήμαρχος της πόλης Κώστας Μπακογιάννης μετά την μεγάλη δωρεά που έκανε η οικογένεια Μαρτίνου στον Ι. Ν Αγίας Παρασκευής Άμπλιανης.

Ο κ. Γιώργος Ορφανός. Βουλευτής Θεσσαλονίκης της ΝΔ. Κατάγεται, από την πλευρά της μητέρας του, από την Αγία Τριάδα. Οι επισκέψεις του στο χωριό είναι συχνές. Όταν ήταν υφυπουργός Αθλητισμού ενέκρινε την χρηματοδότηση για αθλητικά έργα στην περιοχή, μεταξύ των οποίων και ένα γήπεδο 5χ5.

Ο Θάνος Μωραΐτης. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Αιτωλοακαρνανία, όπου και εκλέγεται για πολλά χρόνια στις πρώτες θέσεις. Κατέλαβε αρκετές φορές υπουργικά αξιώματα, με τελευταίο αυτό του υφυπουργού Ανάπτυξης. Να πούμε πως ο ίδιος κατά την διάρκεια της υπουργικής του θητείας στάθηκε αρωγός σε πολλά ζητήματα που αφορούσαν την Ευρυτανία.

Οι γονείς του κατάγονται από την Σκοπιά Ευρυτανίας. Ο ίδιος αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Αγρίνιο, όπου τελείωσε και το Λύκειο, διατηρεί στενές σχέσεις με τους Ευρυτάνες της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ για τον νομό μας μιλά με τα καλύτερα λόγια.


 

Ορκίστηκε ο Κοντογεώργος

Χωρίς καθυστέρηση πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Ιουνίου 2012 η ορκωμοσία των νέων βουλευτών.

Ο κ. Κώστας Κοντογεώργος, πέρασε την πύλη της Βουλής των Ελλήνων και ορκίστηκε Βουλευτής Ευρυτανίας με την Νέα Δημοκρατία σε μια εποχή βαθιάς κρίσης για την Ελλάδα.

Η νέα Βουλή, η οποία προέκυψε από τις εκλογές της 17ης Ιουνίου, δεν αποτελεί μια κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία, όπως οι προηγούμενες. Στα χέρια της έχει εναποθέσει ο Ελληνικός λαός την τεράστια ευθύνη να οδηγήσει την χώρα στον δρόμο της ανάπτυξης, σε ένα πανευρωπαϊκό περιβάλλον μεγάλης οικονομικής ύφεσης.

kontogeorgos sobari

Ο νέος βουλευτής Ευρυτανίας κ. Κώστας Κοντογεώργος, τόσο στις εκλογές της 6ης Μαΐου 2012, όταν και εκλέχθηκε βουλευτής για πρώτη φορά, κάτω από... "αντίξοες" συνθήκες, όσο και στις εκλογές της 17ης Ιουνίου 2012, όταν επανεξελέγη βουλευτής, με σημαντική διαφορά από το δεύτερο κόμμα, φαίνεται να κατανοεί απολύτως την κρισιμότητα της κατάστασης την οποία διέρχεται η χώρα.

"Οι εκλογές της 17ης Ιουνίου είναι εντελώς διαφορετικές από κάθε άλλη φορά. Κρίνεται το μέλλον της χώρας και κυρίως το μέλλον της νέας γενιάς των Ελλήνων. Κρίνεται η σταθερότητα η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή της πατρίδας μας", αναφέρει στο προεκλογικό του μήνυμα.

Και συνεχίζει, "Ο δρόμος της εξόδου από την κρίση, δεν είναι εύκολος. Χρειάζεται πίστη, σκληρή εργασία μα προ πάντων την συνεννόηση και συνεργασία όλων υγειών πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Και στο τόπο μας οφείλουμε να συνεργαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και να αναδείξουμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Προσωπικά δεσμεύομαι να αγωνισθώ με όλες μου τις δυνάμεις, να ξανακερδίσουμε την πολυπόθητη ανάπτυξη, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και παλαιοκομματικές αντιλήψεις. Να επανεκκινήσουμε την τοπική οικονομία με κάθε τρόπο και μέσο, για να νικήσουμε το τέρας της ανεργίας που κατατρώει όλη την τοπική κοινωνία και ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες μας".