Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Στο έλεος το “ΚΑΤΣΑΜΠΕΙΟ”. Τι είδαν οι συμμαθητές που ξανασυναντήθηκαν και.. .έφριξαν

Η συνάντηση των παλιών συμμαθητών αποκάλυψε την εγκατάλειψη και καταστροφή των κτηρίων

katsampeio1

Οι μαθητές ξαναγύρισαν στο σχολείο τους, αλλά το βρήκαν εγκαταλελειμμένο


 

Στον Προυσό Ευρυτανίας συναντήθηκαν την Κυριακή στις 3/6/2012 απόφοιτοι του ιστορικού σχολείου του, του Κατσάμπειου Γυμνασίου Προυσού, με καθηγητές τους, αναζητώντας τη χαμένη αθωότητα της εφηβικής τους ηλικίας{div float:right}{module Google (Τετράγωνο 300χ250 κειμενο)}{/div}

Η συνάντηση οργανώθηκε μέσω του διαδικτύου από τους μαθητές και τις μαθήτριες, τους εκπαιδευτικούς αλλά και υπαλλήλους που εργάστηκαν στο Κατσάμπειο Οικοτροφείο και οι οποίοι ανέπτυξαν επικοινωνία μεταξύ τους αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει η ηλεκτρονική επαφή.

Ήρθαν από διάφορα μέρη της Ελλάδας, γεμάτοι προσδοκία, να δουν μετά από τόσα χρόνια, μερικοί της γενιάς του 1981, άλλοι του 1991, τους παλιούς συμμαθητές, να αναπολήσουν τα παλιά, να αναμοχλεύσουν μνήμες, να αποτίσουν φόρο τιμής στον χώρο που τους πρόσφερε τη γνώση.

Ένα ξεχωριστό σημείο στη λειτουργία του σχολείου είναι ότι λίγα χρόνια πριν το κλείσιμο του οι μαθητές του παιδαγωγούμενοι από καθηγήτριές τους (Βάγια Σπυρέλη θεολόγο, Μαρία Παναγιωτοπούλου φιλόλογο και Μαρία Μωραΐτου φιλόλογο) συνέγραψαν θεατρικό έργο, το περίφημο «Είμαστε ακόμη ζωντανοί».

Τη θεατρική αυτή παράσταση τη θυμούνται ακόμα πολλοί Καρπενησιώτες. Το 1993 οι μαθητές του Προυσού παρουσίασαν το έργο τους στο δεύτερο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Θεάτρου που διεξαγόταν τότε υπό την ευθύνη του Θεάτρου Τέχνης «Κάρολος Κουν» και της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας των Αρσακείων Σχολείων και διαγωνιζόμενοι με άλλα σχολεία απέσπασαν το δεύτερο ειδικό βραβείο δημιουργίας. Είχαν δουλέψει με πάθος και δημιουργικότητα κάτω από αντίξοες συνθήκες.

Ήρθαν λοιπόν στον Προυσό ορισμένοι από αυτούς. Φορτωμένη η ψυχή με αναμνήσεις και τη γλυκιά προσδοκία να μπουν στο σχολείο, να βρουν το μαυροπίνακα και την κιμωλία, και στο οικοτροφείο τους κοιτώνες και τα αναγνωστήρια όπου διάβαζαν.

Και τι βρήκαν; Ρημαγμένα τα κτίρια και του Γυμνασίου και του Οικοτροφείου, στο έλεος της φθοράς που επιφέρει ο χρόνος, η υγρασία και η αδιαφορία των ανθρώπων. Και μέσα στο Οικοτροφείο σε μια αίθουσα πλήθος εποπτικού υλικού, χάρτες και βιβλία πεταμένα καταγής να μουχλιάζουν σάπια, εικόνα κι αυτή μιας χώρας σε κρίση.

katsampeio2

Για την ιστορία του σχολείου αξίζει τον κόπο να αναφέρουμε ότι με χορηγία των αδελφών Κατσάμπα λειτουργούσε το σχολείο και το οικοτροφείο για χρόνια δίνοντας την δυνατότητα σπουδών σε εκατοντάδες ευρυτανόπουλα να τελειώσουν τους σπουδές τους.

Και ας μας επιτραπεί εδώ να αναφερθούμε για παράδειγμα στο όνομα του αντιδημάρχου κυρίου Νίκου Σουλιώτη, που όπως διαβάσαμε σε συνέντευξή του φοίτησε και αυτός στο ιστορικό αυτό σχολείο.

Και είναι πολλοί ακόμη οι Ευρυτάνες που κατέχουν σήμερα καίριες θέσεις σε διάφορα σημεία της δημόσιας ζωής που πέρασαν τα μαθητικά τους χρόνια στο οικοτροφείο και στο σχολείο του Προυσού.

Το σχολείο και το οικοτροφείο έκλεισαν λόγω ελλείψεως μαθητών εκεί γύρω στα 1998. Τα κτίρια τους παραχωρήθηκαν, από όσο θυμόμαστε, στη ΔΕΗ για να αξιοποιηθούν καταλλήλως. Αλλά η αξιοποίησή τους ήταν το ρήμαγμα, ο όλεθρος και η καταστροφή…

Αν πλοηγηθείς ωστόσο στο διαδίκτυο προβάλλονται ως αξιοθέατα! Για ποια αξιοθέατα μιλάμε; Της μιζέριας μας και της κακομοιριάς μας;

Μαρία Παν. Παναγιωτοπούλου
δρ. φιλολογίας, προϊσταμένη
ΓΑΚ Ευρυτανίας