Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

(Upd) Αποκλεισμένα χωριά στα Άγραφα λόγω της θεομηνίας. Πώς έχει η κατάσταση στην Ευρυτανία - Δύσκολη νύχτα για Θεσσαλία & Φθιώτιδα

Νερό… μηνών έχει πέσει τις τελευταίες 36 ώρες στην Ευρυτανία, με τον μεσογειακό κυκλώνα ΙΑΝΟ να φέρνει πολύ ισχυρά φαινόμενα σε ολόκληρο τον νομό και να δοκιμάζει τις αντοχές των υποδομών. Αποκλεισμένα χωριά στα Άγραφα και διαρκείς επιχειρήσεις για τον καθαρισμό τμημάτων, συνθέτουν το σκηνικό σήμερα.45

ΣΤΑ ΑΓΡΑΦΑ

Στον δήμο Αγράφων, δύο χωριά παραμένουν από χθες (18/9) αποκλεισμένα. Έχει διακοπεί η πρόσβαση προς τα Βραγγιανά, ενώ οι 30 κάτοικοι του χωριού έχουν μείνει και χωρίς νερό λόγω βλάβης στο δίκτυο. Έπεσε το γεφύρι που οδηγεί προς την Αγία Παρασκευή και είναι αποκλεισμένο οδικώς από μεριάς Ευρυτανίας και Καρδίτσας.

Αποκλεισμένος είναι και ο οικισμός Κουστέτσα, των 15 κατοίκων. Τα ρέματα “Κακού” και “Κουστέτσα” κατέβασαν μεγάλους όγκους από νερό, λάσπη και φερτά υλικά, με αποτέλεσμα να "κόψουν" τον δρόμο. Προς το παρόν η επέμβαση μηχανημάτων είναι αδύνατη λόγω του μεγάλου όγκου νερού. Θα επιχειρηθεί το συντομότερο δυνατόν, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες.

Ο δήμος Αγράφων έχει επιστρατεύσει πέντε μηχανήματα (μπουλντόζες) στο δρόμο, ενώ δύο από αυτά είναι σε επιφυλακή για να ανοίξουν τα αποκλεισμένα χωριά. Πρόβλημα υπάρχει και στο Τροβάτο, που είναι αποκλεισμένο από την πλευρά της Καρδίτσας. Η ΠΕ στέλνει μηχανήματα για να ανοίξει το δρόμο προς το τμήμα Τροβάτο - "Δέντρο" - Γεφυρα "Παλιοκαρυάς". Επίσης, ένα από τα πέντε μηχανήματα πάει προς Νιάλα για να δώσει πρόσβαση σε κτηνοτρόφους.

"Η αποτίμηση των μεγάλων ζημιών που έγιναν εντός των οικισμών στα χωριά του Δήμου Αγράφων θα γίνει άμεσα όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν", δηλώνει ο δήμαρχος Αγράφων, Αλέξης Καρδαμπίκης.

ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Νοτιότερα, στον δήμο Καρπενησίου, σοβαρά προβλήματα καταγράφονται στο οδικό δίκτυο προς Στένωμα και Αγία Τριάδα. Επιχειρούν μηχανήματα, ωστόσο η πρόσβαση προς τα χωριά γίνεται κανονικά.

Προβλήματα λόγω πτώσης πετρών στο οδόστρωμα παρατηρούνται επίσης στο τμήμα Καρπενήσι – Προυσός – Αραποκέφαλα, όπως και στη θέση "Ταρζάν", στη Φουρνά. Φορτηγά μηχανήματα της ΠΕ Ευρυτανίας επιχειρούν, όπως και χθες, για τον καθαρισμό δρόμων από πέτρες.

To πρωί του Σαββάτου αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Λαμίας – Καρπενησίου. Η κίνηση των οχημάτων γίνεται με χαμηλές ταχύτητες.

Πέριξ του Καρπενησίου, η ποσότητα της βροχής ξεπέρασε τους 150 τόνους ανά στρέμμα, με ρέματα και χειμάρρους να "φουσκώνουν", ευτυχώς όμως δίχως να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Προς εξασθένηση μέσα στη μέρα

Υπάρχουν πάντως και καλά νέα και αφορούν την εξέλιξη του καιρού. Σύμφωνα με τα προγνωστικά μοντέλα, από το απόγευμα του Σαββάτου 19/9 επίκειται βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων στην Ευρυτανία, καθώς το οργανωμένο σύστημα θα έχει κινηθεί νοτιότερα. Οι έντονες βροχοπτώσεις θα σταματήσουν, ενώ η οριστική λήξη της κακοκαιρίας θα σημάνει την Κυριακή 20/9. 

Εφιαλτική νύχτα στη Θεσσαλία, μετρά προβλήματα η Φθιώτιδα

Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλία η νύχτα ήταν πάρα πολύ δύσκολη για κατοίκους και αρχές, καθώς ο ΙΑΝΟΣ «φούσκωσε» ρέματα που πλημμύρισαν ολόκληρες περιοχές

Δεύτερος νεκρός κατεγράφη το πρωί του Σαββάτου από το σφοδρό πέρασμα της κακοκαιρίας. Μετά την ανάσυρση ηλικιωμένης γυναίκας από σπίτι στα Φάρσαλα, νεκρός εντοπίστηκε και ο κτηνοτρόφος που αγνοείτο στην Καρδίτσα. Πρόκειται για 63χρονο αλβανικής καταγωγής τον οποίο αναζητούσε ο γιός του από χθες.

Σε χωριά του δήμου Καρδίτσας, όλη τη νύχτα βρίσκονταν σε εξέλιξη προσπάθειες διάσωσης πολιτών. Υπάρχουν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, ενώ απειλούνται και άλλες περιοχές του δήμου από την μετακίνηση τεράστιων ποσοτήτων νερού. Η άνοδος της στάθμης του ποταμού Πάμισου, σε συνδυασμό με την ορμητικότητα των υδάτων, είχε ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει ένα τμήμα του Κέντρου Υγείας Μουζακίου.mouzaki KY

Αίσιο τέλος είχε η περιπέτεια για τους άνδρες που από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής είχαν εγκλωβισθεί στα νερά του Ξηριά στον Αλμυρό του Βόλου, καθώς προσπαθούσαν να φύγουν από το εργοτάξιο της λιμνοδεξαμενής του Ξηριά, καθώς από την σφοδρή βροχόπτωση πλημμύρισε η περιοχή.

Κλειστοί δρόμοι στη Φθιώτιδα

Προβλήματα λόγω συσσώρευσης υδάτων καταγράφονται και στη Φθιώτιδα.

- Όπως αναφέρει το lamiareport, η κυκλοφορία μέχρι στιγμής έχει διακοπεί
- Στο δρόμο προς Λαμίας Μοσχοχωρίου (στο Κόμμα)
- Στο δρόμο Λαμίας - Φραντζή (Φραντζόμυλο)
- Στο δρόμο Λαμία - Κομποτάδες - Κωσταλέξι
- Στο παράδρομο της εθνικής οδού από την Ανθήλη μέχρι τις Θερμοπύλες.

619 επιχειρήσεις απεγκλωβισμού

Λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που βρίσκονται σε εξέλιξη σε πολλές περιοχές της Ελλάδας, από τις νυχτερινές ώρες της 17 Σεπτεμβρίου 2020, η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει δεχθεί 2450 κλήσεις για παροχή βοήθειας και αντλήσεις υδάτων, κυρίως: στο νότιο Ιόνιο, στη Δυτική Ελλάδα, στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία και αρκετές από αυτές είναι σε εξέλιξη, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί 619 απεγκλωβισμοί – διασώσεις μέχρι τώρα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ανακοίνωση των αρχών:

• Στο νότιο Ιόνιο (Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ζάκυνθο και Λευκάδα) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 750 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 93 διασώσεις, 308 αντλήσεις, 198 κοπές δέντρων, και 35 αφαιρέσεις αντικειμένων.

• Στη Δυτική Ελλάδα (Αχαΐα, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 63 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις και 39 κοπές δέντρων.

• Στην Στερεά Ελλάδα (Λαμία, Λουτρά Υπάτης, Λειανοκλάδι, Μακρακώμη και Μεξιάτες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 230 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 76 διασώσεις, 91 αντλήσεις και 2 κοπές δέντρων.

Στις επιχειρήσεις άντλησης υδάτων στη Φθιώτιδα παίρνει μέρος -με ένα όχημα και 2 άνδρες- και η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρπενησίου.

• Στη Θεσσαλία (Μαγνησία, Φάρσαλα, Καρδίτσα, Μουζάκι, Ρούσο και Σοφάδες) οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες έχουν δεχθεί 630 κλήσεις και μέχρι τώρα έχουν πραγματοποιηθεί 450 διασώσεις, 120 αντλήσεις και 40 κοπές δέντρων.

Επίσης, ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης τριών ατόμων στην περιοχή του Αλμυρού Βόλου όπου είχαν εγκλωβιστεί σε ορμητικό χείμαρρο. Για την αντιμετώπιση του συμβάντος επιχείρησαν 18 πυροσβέστες με ειδικό εξοπλισμό διάσωσης ορμητικών νερών, 1 ειδικό ερπυστριοφόρο όχημα και 1 διασωστική λέμβο.

Οπως τονίζεται σε σχετκή ανακοίνωση, οι Πυροσβεστικές δυνάμεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς αντιμετώπισης καταστροφών παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα για αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση πλημμυρών, καθώς και των συνοδών τους φαινομένων. Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Οι αρχές κάνουν έκκληση στους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση εκδήλωσης έκτακτων καιρικών φαινομένων, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.