Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Αλλιώτικα τα εφετινά «Κατσαντώνεια», στον Μάραθο των Αγράφων. Τι αποφάσισαν οι διοργανωτές για τη γιορτή-θεσμό

Εδώ και 27 συνεχή χρόνια, στη γενέτειρα του θρυλικού ήρωα Αντώνη Μακρυγιάννη – Κατσαντώνη, στον Μάραθο Αγράφων, την Κυριακή της Πεντηκοστής, διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν του. Φέτος, οι εορτασμοί θα είναι πιο λιτοί, προσαρμοσμένοι στα δεδομένα των συνθηκών που ζούμε.katsantoneia-marathos1

Ο Σύλλογος Απανταχού Μαραθιωτών και το Δ.Δ. Μαράθου εξέδωσαν την εξής ανακοίνωση:

«Διανύσαμε και διανύουμε μια ζοφερή περίοδο, όπου οι πρωτόγνωρες καταστάσεις της πανδημίας, οδήγησαν όλους μας σε μια πρωτοφανή εσωστρέφεια και είναι δύσκολο να αποδεχτούμε, ότι εντελώς ξαφνικά οι συνθήκες της ζωής μας, ο τρόπος σκέψης και βεβαίως οι προτεραιότητές μας, πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα».

«Ο Σύλλογος και το Δημοτικό διαμέρισμα Μαράθου», διαβάζουμε, «παραμένοντες ενεργοί στα πλαίσια των διαμορφωμένων νέων συνθηκών, με αίσθημα ευθύνης για την ασφάλεια όλων μας, ενημερώνουμε ότι δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος οι εκδηλώσεις ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΕΙΑ στον ιστορικό Μάραθο, τουλάχιστον με τη μορφή που μέχρις σήμερα γνωρίζουμε».

«Για την απόδοση της πρέπουσας τιμής», λένε οι διοργανωτές, «την Κυριακή της Πεντηκοστής 7 Ιουνίου 2020 και με τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, μετά το πέρας της θείας λειτουργίας, θα γίνει επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του ήρωα Αντώνη Μακρυγιάννη – Κατσαντώνη και θα κατατεθούν δόξης στέφανοι, από το Δήμο Αγράφων, τον πρόεδρο του τοπικού διαμερίσματος Μαράθου και από τον Σύλλογο Μαραθιωτών χωρίς την παρουσία προσκεκλημένων».

Διευκρινίζεται ότι «…φυσικά, τυχόν επισκέπτες που θέλουν να τιμήσουν τη μνήμη ΚΑΤΣΑΝΤΩΝΗ ή προσκυνητές, που επιθυμούν να παρευρεθούν στο χωριό μας, ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ για την ασφάλεια όλων μας, να ακολουθήσουν τους κανόνες και τις οδηγίες που έχει θεσπίσει η Πολιτεία».

Τέλος, η ανακοίνωση καταλήγει: «Ευχαριστούμε θερμά όλους που πολύτιμα στηρίζετε τις εκδηλώσεις μας είκοσι επτά (27) χρόνια τώρα και επειδή εφέτος, ο κίνδυνος είναι γενικός και ατομικός, σας ευχόμαστε τα καλλίτερα και ανανεώνουμε την αντάμωσή μας, την επόμενη χρονιά, στις επετειακές εκδηλώσεις ΚΑΤΣΑΝΩΝΕΙΑ 2021, στον ιστορικό Μάραθο Αγράφων Ευρυτανίας».