Κυριακή, 20 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ) Μόνο για τα αναγκαία βγαίνουν οι Καρπενησιώτες, άδεια η πόλη στην εποχή του κορονοϊού

Έρημη πόλη θυμίζει το Καρπενήσι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, από την έναρξη, δηλαδή, του μέτρου περιορισμού στην κυκλοφορία. Οι πολίτες επιδεικνύουν συμμόρφωση και υπευθυνότητα σχεδόν σε απόλυτο βαθμό, με τον φόβο του κορονοϊού να έχει κρατήσει τη μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων στα σπίτια τους. zinopoulou-adeia-karantina33

Μόνο τα πρωινά παρατηρείται σχετική κίνηση πεζών και αυτοκινήτων, που αφορούν, κυρίως, επαγγελματίες που συνεχίζουν να εργάζονται ή ανθρώπους που βγαίνουν για λίγα και αναγκαία ψώνια στην τοπική αγορά. Τις πρώτες ημέρες παρατηρήθηκαν μεμονωμένα φαινόμενα κατάχρησης των βεβαιώσεων-SMS κυκλοφορίας, ωστόσο πλέον έχει επικρατήσει η σύνεση και η υπευθυνότητα.

Με εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων γίνεται η μετακίνηση των πολιτών προς τις κτηνοτροφικές μονάδες και τα χωράφια, όπως και η άσκηση κατά μόνας ή έως δύο άτομα.

Η παραπάνω αίσθηση αποτυπώνεται και στον απολογισμό των ελέγχων της αστυνομίας για άσκοπες μετακινήσεις. Όπως γράφουν σε ρεπορτάζ τους τα «Ευρυτανικά Νέα», στη διάρκεια των δύο πρώτων εβδομάδων ισχύος της ελεγχόμενης κυκλοφορίας, βεβαιώθηκαν μόλις 10 πρόστιμα των 150 ευρώ, παρότι οι έλεγχοι, σε Καρπενήσι και χωριά, είναι καθημερινοί και επί εικοσιτετραώρου βάσης.

Βέβαια, ο αντίλογος λέει ότι σε μια πόλη με φθίνουσα πορεία και πληθυσμό μόλις 6.000-7.000 κατοίκων, σε μεγάλο ποσοστό ηλικιωμένων, ο περιορισμός της κυκλοφορίας είναι (θεωρητικά, έστω) πιο εύκολη υπόθεση σε σύγκριση με άλλες περιοχές.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, πως υψηλό αίσθημα ατομικής ευθύνης επιδεικνύουν και οι ετεροδημότες Ευρυτάνες, οι οποίοι στα μέσα του Μαρτίου αφίχθησαν κατά εκατοντάδες στον τόπο καταγωγής τους· παραμένουν, όπως και οι μόνιμοι κάτοικοι, σε εθελούσια καραντίνα.

Το εφετινό Πάσχα θα είναι πρωτόγνωρο και θα απέχει παρασάγγας απ' όσα είχαμε συνηθίσει. Οι σούβλες και τα οικογενειακά ανταμώματα θα πάρουν… αναβολή για το 2021. Με αυστηρότητα, εξάλλου, διαμηνύουν από την κυβέρνηση, αναμένεται να εφαρμοστούν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας και το επόμενο διάστημα.