Κυριακή, 31 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

«100 χρόνια Γυμνάσιο Καρπενησίου». Διαβάστε ηλεκτρονικά το βιβλίο-λεύκωμα της Νίκης Μπακογεώργου

Σπουδαία και πολύτιμη παρακαταθήκη για τη διατήρηση της τοπικής -και όχι μόνο- ιστορικής μνήμης, αποτελεί το βιβλίο – λεύκωμα της φιλολόγου κας Νίκης Μπακογεώργου, με τον τίτλο «Μνήμης θραύσματα – Γυμνάσιο Καρπενησίου, εκατό χρόνια διαδρομής – Κείμενα και φωτογραφίες 1918-2018» (εκδ. Μανδραγόρας), που εκδόθηκε με τη συνδρομή του Ιδρύματος Γαζή – Τριανταφυλλόπουλου.100-xronia-gimnasio-biblio

Η ιστορία του σχολείου αρχίζει στις 13 Φεβρουαρίου 1918, όταν υπογράφτηκε από τον Βασιλέα Αλέξανδρο Βασιλικό Διάταγμα «Περί ιδρύσεως γυμνασίου εν Καρπενησίω», το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 45/28-2-1918.

Η κα Μπακογεώργου αναζήτησε, επεξεργάστηκε και κατέγραψε, μέσα από ένα τεράστιο αρχειακό και ιστορικό υλικό, εφημερίδες της εποχής, φωτογραφίες, κείμενα, μαρτυρίες, μνήμες συμπολιτών μας. Στις σελίδες του βιβλίου παρακολουθούμε, εν πολλοίς, την πορεία του σύγχρονου ελληνικού Κράτους και της σύγχρονης πολιτικής ιστορίας.

Πρόκειται για «…ένα λεύκωμα συμβολή για την ιστορία της Εκπαίδευσης, αλλά και τη σύγχρονη ελληνική ιστορία, μέσα από τη διαδρομή του Γυμνασίου Καρπενησίου: με τις ωραίες στιγμές, αλλά και τα προβλήματα που δημιούργησε η συντηρητική νοοτροπία της εποχής, τη ζωντάνια της μαθητικής κοινότητας που όταν της δίνεται η ευκαιρία αποτελεί πηγή δημιουργίας ξεπερνώντας τα ασφυκτικά όρια της πόλης, της εποχής, των παρεκβάσεων της δημοκρατίας και συχνά του εκπαιδευτικού συστήματος», διαβάζουμε σχετικά στο σημείωμα του εκδότη.

«Το υλικό άρτια ταξινομημένο», διαβάζουμε επίσης, «καλύπτει κάθε πτυχή και δράση της πόλης που την εξετάζει πολυεπίπεδα αγγίζοντας την ουσία κάθε πτυχής: από τις χοροεσπερίδες για την ενίσχυση του ταμείου του Γυμνασίου, που ξεκινούν με καλαματιανό και καταλήγουν σε ευρωπαϊκούς χορούς υπό τους ήχους γραμμοφώνου στη δεκαετία του ’30, τα ρεβεγιόν για τη Πρωτοχρονιά του 1932, παρουσία του τοπικού βουλευτή και των θυγατέρων του οι οποίες ενδεχομένως να καλοβλέπουν κι έναν τίτλο ομορφιάς για την Μις Καρπενήσιον».

Η παρουσίαση του έργου για τα 100 χρόνια του Γυμνασίου Καρπενησίου έγινε σε εκδήλωση του Ιδρύματος Γαζή – Τριανταφυλλόπουλου, τον Μάρτιο του ’19, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου.

Το βιβλίο - λεύκωμα διατέθηκε δωρεάν και πλέον είναι διαθέσιμο και σε ψηφιακή μορφή (pdf), από το Ίδρυμα Γαζή - Τριανταφυλλόπουλου.

Περιηγηθείτε στις 385 σελίδες του βιβλίου και ταξιδέψτε νοερά στο παρελθόν, πατώντας ΕΔΩ.