Τετάρτη, 27 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

"Μας δίδαξες ήθος και συνέπεια σε όσα πιστεύουμε". Μηνύματα για τον θάνατο του Μανώλη Γλέζου

Λίγα λεπτά μετά τη γνωστοποίηση του θανάτου του Μανώλη Γλέζου, πολιτικοί και αυτοδιοικητικοί αποχαιρετούν με μηνύματά τους τον άνθρωπο που αναδείχθηκε, μέσα από τους αγώνες του, σε ιστορική φυσιογνωμία της Εθνικής Αντίστασης και της Αριστεράς, εν γένει.glezos domnista1

Ο Μανώλης Γλέζος στη Δομνίστα Ευρυτανίας, πριν από χρόνια (φωτο: Γιάννης Σταμάτης)


Ο δήμαρχος Αθηναίων, Kώστας Μπακογιάννης, έγραψε στο facebook:

"Λίγοι φεύγουν γι αυτό το ταξίδι με τόσες αποσκευές ζωής. Μια ζωή γεμάτη αγώνες. Αγώνες για το «εμείς», για την πατρίδα, για όλους τους Έλληνες. Φεύγεις αλλά δεν είμαστε πιο φτωχοί, το αντίθετο. Αυτά που αφήνεις δεν χάνονται από την απώλεια της φυσικής σου παρουσίας, είναι η στάση ζωής σου η κληρονομιά μας.

Γιατί μας δίδαξες ήθος και συνέπεια σε όσα πιστεύουμε, μας έμαθες να αμφισβητούμε αλλά να μη διχάζουμε. Και, κυρίως, αφήνεις εντολή να μην υποστείλουμε ποτέ την ελληνική σημαία.

Καλό σου ταξίδι".

Με τη σειρά του, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός, ανέρτησε το εξής:

"Ο Μανώλης Γλέζος, μέσα στην πολυσχιδή δράση του, θα μείνει για πάντα στην εθνική και συλλογική μας μνήμη ως ο υποστολέας της ναζιστικής σημαίας στην Ακρόπολη, το Μάιο του 1941.

Με θλίψη και συγκίνηση, λιτά, όπως και ο ίδιος θα προτιμούσε, σήμερα αποχαιρετούμε ένα σύμβολο της Ειρήνης και της Ελευθερίας".

Ο πρώην δήμαρχος Δομνίστας, Γιάννης Σταμάτης, έγραψε:

"Ένας μεγάλος αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Ήταν μεγάλη τιμή για μένα να τον καλωσορίσω στην Δομνίστα και ιδιαίτερη χαρά και τιμή για το χωριό η ανακήρυξή του ως "Επίτιμο Δημότη" της.

ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟ!".


Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρπενησίου, Δημήτρης Λερογιάννης, αποχαιρέτισε τον Μ. Γλέζο γράφοντας:

"Αντίο σε έναν μεγάλο Έλληνα Αγωνιστή", συνοδεύτοντας το μήνυμα με μια φωτογραφία.

 

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποχαιρέτησε με ένα συγκινητικό μήνυμα το "σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας".

Στο μήνυμά του, ο πρωθυπουργός ανέφερε:

"Το έθνος χαμηλώνει τις σημαίες του για να περάσει ένας μεγάλος Έλληνας. Αυτός που πρώτος κατέβασε το σύμβολο των κατακτητών από την Ακρόπολη. Για να αναδειχθεί, έτσι, ο ίδιος σε σύμβολο της ελεύθερης πατρίδας μας. Ο Μανώλης Γλέζος εκπροσώπησε μία γενιά που δεν λύγισε και δεν υποτάχθηκε. Ούτε και φυλακίστηκε σε κομματικούς φανατισμούς. Μια γενιά αφιερωμένη στην Ελλάδα, στην Ελευθερία και στην Δημοκρατία.

Υπήρξε, όμως, ταυτόχρονα, και ένας γλυκός άνθρωπος. Προσωπικά, δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίσκεψή του στο σπίτι μου -ένας λεοντόκαρδος με τρυφερό βλέμμα και με ένα κόκκινο γαρύφαλλο στο χέρι- το βράδυ που έφυγε ο πατέρας μου. Θα μας λείψει πολύ…

Ο θάνατος του Μανώλη Γλέζου αφήνει τους Έλληνες φτωχότερους. Αλλά η ζωή του αφήνει την Ελλάδα πλουσιότερη. Γιατί το παράδειγμα του – το παράδειγμα μιας ζωής αγνού πατριώτη και αληθινού μαχητή- μένει φωτεινός οδηγός για όλους. Και μας οπλίζει με δύναμη, ώστε να ξεπερνούμε ενωμένοι δυσκολίες όπως οι σημερινές. 

Μαζί με όλους τους Έλληνες, σκύβω με σεβασμό το κεφάλι στη μνήμη του Μανώλη Γλέζου. Τον αποχαιρετώ με συγκίνηση και ευγνωμοσύνη. Και εκφράζω τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του".

 

 

Το άρθρο ανανεώνεται...