Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

Τα κάλαντα από το Κλαυσί Ευρυτανίας τραγούδησαν στον Μπακογιάννη - Γνωρίστε την ιστορία τους (ΒΙΝΤΕΟ)

από την έντυπη έκδοση

Παραμονή Πρωτοχρονιάς, το Ωδείο «Σίμων Καράς» με φωνές και όργανα από τους μαθητές και καθηγητές του, έψαλε στον Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, κάλαντα από διάφορες περιοχές της Ελλάδος.kalanta-klausi-bakogiannis

Μεταξύ αυτών ήταν και τα Κάλαντα των Φώτων από το Κλαυσί Ευρυτανίας, που κατέγραψε ο μουσικολόγος και ερευνητής Αναστάσιος Ηλιόπουλος και εκδόθηκαν σε πρόσφατη έκδοση από το Κέντρο Έρευνας και Προβολής της Εθνικής Μουσικής.

Το ΚΕΠΕΜ κυκλοφόρησε τη β' επαυξημένη έκδοση ελληνικών καλάντων «Ανοίξατε τη πόρτα σας», στην οποία περιλαμβάνονται κάλαντα καταγεγραμμένα από τον Σίμωνα Καρρά, η δε επαυξημένη έκδοση περιέχει δύο σύγχρονες καταγραφές μετά από διαγωνισμό. Η μια είναι του Αναστάσιου Ηλιόπουλου και αφορά τα κάλαντα από το Κλαυσί (συμμετείχαν επίσης τα κάλαντα Πλατάνου Κλειτσού και Μεγάλου Χωριού). Με αφορμή αυτήν την έκδοση, η οποία δωρίστηκε στον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, τα κάλαντα τραγουδήθηκαν όχι μόνο σε αυτόν, αλλά και σε κεντρικούς δρόμους των Αθηνών.

ΒΙΝΤΕΟ

Στη σχετική έκδοση διαβάζουμε για τα κάλαντα από το Κλαυσί: «Τα κάλαντα αυτά τραγουδιούνται τη παραμονή των Φώτων από δυο ομάδες ανδρών αντιφωνικά. Οι καλαντιστές τα τραγουδούν είτε μέσα στο σπίτι, είτε τις περισσότερες φορές για οικονομία χώρου στην αυλή. Λόγω νηστείας το κέρασμα είναι τσίπουρο και σοκολατάκι, με αποτέλεσμα όσο περνάει η ώρα να ανεβαίνει και η διάθεση των καλαντιστών. Με τα χρήματα που συγκεντρώνονταν γίνεται ένα πλουσιοπάροχο τραπέζι ανήμερα των Φώτων, στο οποίο μπορούν να συμμετέχουν δωρεάν όσοι το επιθυμούν.

Το έθιμο αυτό ονομάζεται τζιαφέτι, που στα τούρκικα σημαίνει φιλοξενία. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η αλλαγή της μελωδίας κατά την εξέλιξη των καλάντων. Το στοιχείο αυτό συναντάται και στα κάλαντα των Φώτων από τον Πλάτανο Κλειτσού Ευρυτανίας, ενώ αποτελεί σύνηθες φαινόμενο σε κάλαντα Χριστουγέννων της Θράκης».

Η Σχολή του Σίμωνα Καρά έχει περίπου μια εκατονταετή ιστορία (από τη δεκαετία του 1920 έως σήμερα ως ΚΕΠΕΜ). Είναι σήμερα η μεγαλύτερη σχολή παραδοσιακής μουσικής στην Ελλάδα με 250 μαθητές μόνο φέτος. Περιλαμβάνει ένα πλουσιότατο αρχείο 20.000 ανέκδοτων ηχογραφήσεων.