Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Για τις βλαπτικές επιπτώσεις του τσιγάρου ενημερώθηκαν οι φοιτητές του Τμ. Δασολογίας Καρπενησίου (ΦΩΤΟ)

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Το κάπνισμα αποτελεί παγκοσμίως την πρώτη αιτία νοσηρότητας και πρόωρου θανάτου. Οι ενήλικοι καπνιστές χάνουν περίπου 14 χρόνια ζωής, ενώ το κάπνισμα αποτελεί τη σημαντικότερη αιτία πρόκλησης καρκίνου και ευθύνεται για περίπου το 30% του συνόλου των θανάτων από καρκίνο.1

Τα παραπάνω στοιχεία (και πολλά ακόμα) παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποίησε η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία - Παράρτημα Καρπενησίου, σε συνεργασία με τον σύλλογο σπουδαστών του Τμήματος Δασολογίας Καρπενησίου, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης (27/11). Ομιλητές ήταν ο Δρ. Σοφός Απόστολος, Χειρουργός, που εισηγήθηκε το θέμα «Επιπτώσεις του τσιγάρου στην υγεία μας», και ο Δρ. Παναούσης Δημήτριος, Καρδιολόγος, που μίλησε για τις επιπτώσεις του τσιγάρου στην καρδιά.

Ο δρ. Σοφός παρουσίασε, αρχικά, στατιστικά στοιχεία για το κάπνισμα, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη αναλογία καπνιστών (σχεδόν 38%) μεταξύ των χωρών της Δυτικής Ευρώπης -αν και τα τελευταία χρόνια το ποσοστό βαίνει μειούμενο.2

Εξαιρετικά δυσοίωνα (για τους καπνιστές) είναι όσα ανέφερε σχετικά με τις επιπτώσεις του τσιγάρου, καθώς το 30% όλων θανάτων προκαλείται από τη βλαβερή συνήθεια, ενώ το 90% των καρκίνων του πνεύμονα προκύπτει ως αποτέλεσμα της χρήσης του καπνού. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι κάθε χρόνο, περίπου 1,2 εκατ. θάνατοι οφείλονται στο κάπνισμα.

Παρουσίασε, ακόμα, τις βλαπτικές ουσίες του τσιγάρου και έκρουσε καμπανάκι κινδύνου για τις επιπτώσεις του παθητικού καπνίσματος· μόνο εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος, στις χώρες της Ε.Ε. σημειώνονται ετησίως 79.000 θάνατοι. Πρόβαλε δε την ανάγκη απομυθοποίησης του τσιγάρου ως συμβόλου… «κύρους» και ανέλυσε τις θετικές συνέπειες διακοπής του τσιγάρου.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο καρδιολόγος Δρ. Παναούσης σημείωσε πως ο καπνός των τσιγάρων περιέχει… 4.700 επικίνδυνες ουσίες, προκαλώντας μια σειρά από σοβαρά προβλήματα στο αναπνευστικό (καρκίνοι πνεύμονα, λάρυγγα, οισοφάγου, ΧΑΠ κ.α.), Μίλησε επίσης για τη σχέση των εφήβων με το κάπνισμα και τις επιπτώσεις του στην υγεία της γυναίκας (πολύ αυξημένος κίνδυνος εμφάνισης καρκίνων μαστού, παχέος εντέρου) αλλά και στο τι προκαλεί στο ουροποιητικό σύστημα.

3

Το κάπνισμα σκοτώνει 20.000 Έλληνες κάθε χρόνο, πρόσθεσε ο ιατρός, που αναφέρθηκε επίσης στον αντικαπνιστικό νόμο και το ηλεκτρονικό τσιγάρο, που, όπως είπε, είναι εξίσου βλαβερό και επικίνδυνο για την υγεία των ατμιστών.

4