Σάββατο, 15 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Κάτω από τους 9 βαθμούς Κελσίου έπεσε σήμερα (19/8) το πρωί η θερμοκρασία στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη

Η δεύτερη χαμηλότερη θερμοκρασία πανελλαδικά σημειώθηκε, το πρωί της Δευτέρας, 19 Αυγούστου 2019, στην Κοιλάδα της Ποταμιάς (Καρπενησιώτη), σύμφωνα με τις μετρήσεις του Μετεωρολογικού Σταθμού που λειτουργεί στις εγκαταστάσεις τουριστικής επιχείρησης στο ύψος του Βουτύρου. Η ξαστεριά και η άπνοια κατά τη διάρκεια της νύχτας επέφεραν τη θερμοκρασιακή αναστροφή, με τη θερμοκρασία να πέφτει στους 8,6 βαθμούς Κελσίου.

potamia-86c

 

Η αναστροφή

Οι χαμηλές θερμοκρασίες στην κοιλάδα της Ποταμιάς (και γενικότερα σε περιοχές με αντίστοιχη μορφολογία, πχ Κεφαλόβρυσο, Μεσοχώρα κ.α.) εξηγούνται με το φαινόμενο της αναστροφής.

«Θερμοκρασιακή αναστροφή» λέγεται το φαινόμενο κατά το οποίο η θερμοκρασία του αέρα αυξάνεται τοπικά με το ύψος, αντί να μειώνεται όπως κανονικά συμβαίνει. Για παράδειγμα αυτά τα βράδια-πρωινά στα 700μ. της Ποταμιάς έχει περισσότερη ψύχρα σε σχέση λ.χ με το Καρπενήσι των 1.000 μέτρων. Και αυτό γιατί η αναστροφή λαμβάνει χώρα τη νύχτα σε κοιλάδες όταν κρύος αέρας ρέει από τις πλαγιές προς τον πυθμένα της κοιλάδας λόγω βαρύτητας. Ο αέρας εκεί είναι ψυχρότερος από ό,τι υψηλότερα.