Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Χωρίς όριο κάρπωσης το κυνήγι αγριογούρουνων φέτος. Στις 15 Σεπτεμβρίου αρχίζει η κυνηγετική περίοδος στην Ευρυτανία – Τι επιτρέπεται, τι απαγορεύεται

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης υπέγραψε τις σχετικές αποφάσεις για τη ρύθμιση της θήρας στη χώρα μας: Ρυθμιστική Απόφαση για τη θήρα, καθορισμό των συνδρομών των κυνηγών στις Κυνηγετικές Οργανώσεις και τα τέλη που καταβάλλονται υπέρ Δημοσίου. Προηγήθηκαν σχετικές συναντήσεις και αξιολόγηση των προτάσεων που είχαν υποβάλλει οι Περιβαλλοντικοί Φορείς πανελλήνιας εμβέλειας, οι Κυνηγετικές Οργανώσεις, οι καθ’ ύλη αρμόδιες Δασικές Υπηρεσίες των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του ΥΠΑΑΤ, μετά από σχετική πρόσκληση του Υπουργείου Περιβάλλοντος.

Στα καθ’ ημάς, στις 16 Αυγούστου ο αναπλ. προϊστάμενος του Δασαρχείου Καρπενησίου, κ. Γιάννης Καρκάνης, υπέγραψε τη Δασική Απαγορευτική Διάταξη Θήρας για τη χρονιά 2019-2020, που καθορίζει τους βασικούς κανόνες άσκησης του κυνηγιού. Στον ν. Ευρυτανίας η κυνηγετική περίοδος ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου 2019 και διαρκεί μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2020.kinigi-skilia-arxeio1

Απεριόριστη κάρπωση αγριόχοιρων - Αύξηση κατά 5 ευρώ

Η κύρια αλλαγή φέτος είναι το ότι αυξήθηκε οριζόντια, σε όλη τη χώρα, η κάρπωση του αγριόχοιρου και πλέον η κάρπωση θα γίνεται χωρίς περιορισμό ανά ομάδα και ημερήσια έξοδο.

Το μέτρο αυτό λαμβάνεται προληπτικά και επικουρικά των λοιπών μέτρων που λαμβάνονται από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες για να αποφευχθεί ο κίνδυνος εισόδου στη χώρα μας της αφρικανικής πανώλης των χοίρων, που έχει πλήξει γειτονικές βαλκανικές χώρες και αποτελεί εν δυνάμει πρόβλημα και για την Ελλάδα.

Απαγορεύεται, ωστόσο, το κυνήγι του νεαρού αγριόχοιρου όσο αυτός φέρει τις χαρακτηριστικές ραβδώσεις στο σώμα του καθώς και των χοιρομητέρων αυτού.

Μειώνεται, ωστόσο, το ημερήσιο όριο κάρπωσης για το τρυγόνι, από τα 10 στα 8 θηρευόμενα πτηνά ανά κυνηγό. Επιτρέπεται, ακόμα, ένας (1) λαγός ανά κυνηγό.

Περιορίζεται η χρησιμοποίηση σκύλων δίωξης για άσκηση κυνηγίου από 15–9–2019 μέχρι και 20–1–2020 σε τρεις (3) ημέρες την εβδομάδα (Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή), δηλαδή μόνο κατά τις ημέρες που επιτρέπεται το κυνήγι του Λαγού και του Αγριόχοιρου.

Εξάλλου, το υπουργείο έκανε αποδεκτή την πρόταση της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος (Κ.Σ.Ε.) για αύξηση κατά πέντε ευρώ της ετήσιας συνδρομής των κυνηγών, που είναι μέλη στους αναγνωρισμένους από το Υπουργείο Κυνηγετικούς Συλλόγους για την έκδοση άδειας θήρας. Η αποδοχή της πρότασης της ΚΣΕ σχετίζεται με την ανάγκη αυξημένης θηροφύλαξης και της απρόσκοπτης εκτέλεσης των σχετικών προγραμμάτων από τους ιδιωτικούς φύλακες Θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.

Aκόμα ισχύουν τα εξής, σύμφωνα με την απόφαση του Δασαρχείου Καρπενησίου
thira1
thira2