Κυριακή, 9 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Σαράντα χρόνια (1979-2019) Μητρόπολη Καρπενησίου. Σε εξέλιξη το πρόγραμμα επετειακών εκδηλώσεων ανά την Ευρυτανία

Με σειρά δράσεων και εκδηλώσεων, που ξεκίνησαν τον Ιούνιο και ολοκληρώνονται τον Σεπτέμβριο, η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου γιορτάζει τα σαράντα χρόνια (1979-2019) από την ίδρυση και λειτουργία της. Η «Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου», ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) ιδρύθηκε το 1979, μετά από καθολικό αίτημα της τοπικής κοινωνίας αλλά και ώριμη απόφαση της εκκλησίας, καθώς ήταν φανερό ότι οι ανάγκες ήταν μεγάλες και ήταν επιτακτική η ίδρυση της νέας Μητρόπολης.40-xronia-1979-2019

Σήμερα, με τον κ.κ. Γεώργιο στην κεφαλή της τοπικής μητρόπολης, στη θέση του μακαριστού κυρού Νικολάου, η Μητρόπολη τιμά την επέτειο των 40 χρόνων με σειρά εκδηλώσεων που βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ήδη από το πρώτο 10ήμερο του Ιουνίου. Οι εκδηλώσεις έχουν, κυρίως, χαρακτήρα απόδοσης τιμής σε κληρικούς που διακόνησαν και πρόσφεραν στην Ευρυτανία και τους πιστούς όλα αυτά τα χρόνια.

Ήδη, έχει τιμηθεί η μνήμη των μακαριστών ιερέων: π. Δημητρίου Καραπάνου και π. Νικολάου Αζακά (Μικρό Χωριό), π. Κωνσταντίνου Μπακογιάννη (Βελωτά), π. Θεοφάνους Τσιαμπόκαλου (Βουτύρο), π. Βασιλείου Κωστόπουλου (Αν. Φραγκίστα), π. Λάμπρου Τσέτσου, π. Γεωργίου Τσιτσάνη, π. Λάμπρου Παπαδήμου, π. Κοσμά Οικονόμου και π. Θωμά Χρυσαφογεώργου (Ραπτόπουλο). Την Κυριακή, 14 Ιουλίου έγινε αντίστοιχη εκδήλωση στη Γρανίτσα, στη μνήμη των π. Κωνσταντίνου Σκόνδρα, π. Βασιλείου Νταλλή, π. Στεφάνου Θεοδώρου και π. Παναγιώτου Σταμούλη.

Τα προσεχή

Την Κυριακή 21 Ιουλίου, στο Καλεσμένο θα τιμηθεί ο μακαριστός π. Νέστορας Μάρκης (6:30 Εσπερινός και 7:00 η εκδήλωση), ενώ το Σάββατο 17 Αυγούστου, στα Άγραφα η Μητρόπολη θα τιμήσει τη μνήμη του μακαριστού π. Κωνσταντίνου Παπαγεωργίου. Την επομένη (Κυριακή 18/8) στη Δομνίστα θα γίνει εκδήλωση προς τιμήν των μακαριστών ιερέων: π. Αντωνίου Παπαδόπουλου, π. Ιωάννη Σάλτου και π. Ηλία Βάρρα, ενώ το Σάββατο 31 Αυγούστου, στα Βραγγιανά θα τιμηθεί η μνήμη του μακαριστού π. Λάμπρου Θεοδώρου και π. Πέτρου Νταλλή.

Φθάνοντας στον Σεπτέμβριο, την Κυριακή 15 του μήνα, στο Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου (ώρα 7:00 το απόγευμα) θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση προς τιμήν του Μητροπολίτη πρώην Καρπενησίου κυρού Νικολάου καθώς και των μακαριστών αρχιμ. Αγαθαγγέλου Λαυριώτη, αρχιμ. Ιακώβου Παντελίδη, αρχιμ. Κωνσταντίνου Παπανικολάου, π. Διονυσίου Ξενάκη, π. Δημητρίου Ανδρεάκη. Θα τιμηθεί επίσης ο Αρχιμ. Χρυσόστομος Δρόσος, προηγούμενος Ι. Μ. Προυσού. Η εκδήλωση θα επενδυθεί μουσικά από Ευρυτάνες ιεροψάλτες της διασποράς.

Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου, από το Συνεδριακό Κέντρο Καρπενησίου. Εκεί, στις 10:00 το πρωί θα αρχίσει Ημερίδα επιστημονικού περιεχομένου, σχετιζόμενη με την Εκκλησιαστική ζωή στην Ευρυτανία του χθες και του σήμερα, ενώ στις 7:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με την Κατερίνα Παπαδοπούλου και Χρήστο Τσιαμούλη.

Θα γίνει, τέλος, βράβευση με χρηματικό έπαθλο στις καλύτερες εκθέσεις μαθητών δημοτικού και γυμνασίου (το θέμα για τα παιδιά του Δημοτικού ήταν «Χριστιανικά έθιμα του χωριού μας» και για τα παιδιά Γυμνασίου «Οι Άγιοι του χωριού μας και η σχέση μας, μαζί τους»).

Η εκκλησιαστική ιστορία της Ευρυτανίας

Ο νομός Ευρυτανίας για πολλούς αιώνες εκκλησιαστικά ήταν χωρισμένος σε δύο επισκοπές, οι οποίες υπάγονταν στην Μητρόπολη Λαρίσης: Την επισκοπή Ραδοβισδίου και την επισκοπή Λιτζάς και Αγράφων. Από τον 10ο αιώνα συναντάμε για πρώτη φορά την ονομασία επισκοπή Λιτζάς και Αγράφων.

Μετά την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό, το Βαυαρικό καθεστώς δημιούργησε την επισκοπή Καλλιδρόμης, με έδρα το Καρπενήσι (διάταγμα 20-11/1833). Το 1842 ενσωματώνεται στη Μητρόπολη Ναυπακτίας ή οποία μετονομάζεται σε Μητρόπολη Ναυπακτίας και Ευρυτανίας, με έδρα το χειμώνα τη Ναύπακτο και το καλοκαίρι το Καρπενήσι.

Το 1900 η Ευρυτανία αποκτά εκκλησιαστική αυτονομία, με πρώτο επίσκοπο τον Σεραφείμ Δομβοϊτη ο οποίος για δέκα χρόνια την εποίμανε, με μόνιμη έδρα το Καρπενήσι. Στις 26-5-1910 έχουμε την επανασύσταση της μητροπόλεως Ναυπακτίας και Ευρυτανίας, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου. Το 1932, προσωρινά καταργήθηκε η Μητρόπολη με υπαγωγή σε όμορες Μητροπόλεις: Φωκίδος, Αιτωλίας και Ακαρνανίας, Θεσσαλιώτιδος και Φθιώτιδος. Από 9-10-1933 αποφασίστηκε όμως και πάλι η ανασύσταση της Μητροπόλεως Ναυπακτίας και Ευρυτανίας μέχρι και το 1978.

Η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1978, με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, με έδρα το Καρπενήσι. Τον Ιανουάριο του 1979 ακολούθησε η εκλογή του κ. Νικολάου, ως πρώτου Μητροπολίτου Καρπενησίου και το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 1979, η ενθρόνισή του. Υπηρέτησε την Μητρόπολη για 37 ολόκληρα χρόνια, τον Φεβρουάριο του 2016 υπέβαλε την παραίτηση του λόγω γήρατος, η οποία έγινε αποδεκτή από την Ιερά Σύνοδο (εκοιμήθη στις 15/1/2019). Τον Μάρτιο του 2016 εξελέγη νέος Μητροπολίτης ο Αρχιμανδρίτης π. Γεώργιος Ρέμπελος.