Παρασκευή, 7 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Άνοιξαν ξανά, ύστερα από μια 10ετία, οι Κατασκηνώσεις στη Σωτήρα Αν. Φραγκίστας. Αγιασμός από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου

kataskinoseis-fragkista-eisodos1

Μέσα σε ευχάριστο, φιλικό και οικογενειακό κλίμα, ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος τέλεσε, την Τρίτη 2 Ιουλίου 2019, τον αγιασμό για την έναρξη της Α’ κατασκηνωτικής περιόδου αγοριών (από Ε΄ Δημοτικού μέχρι και Γ ΄Γυμνασίου), στις κατασκηνώσεις της Μητρόπολης Καρπενησίου, στην περιοχή Σωτήρα, στην Ανατολική Φραγκίστα.

Η κατασκήνωση αυτή την περίοδο φιλοξενεί περί τα 55 αγόρια σε έναν χώρο ριζικά αναμορφωμένο, που προσφέρεται για δραστηριότητες και παιχνίδι, ενώ «η κατασκήνωση φροντίζει για την πνευματική καλλιέργεια των παιδιών και την επαφή τους με την ελληνορθόδοξη παράδοση», αναφέρει σχετικά η Ι.Μ.

Όπως έχουν γράψει τα «Ευρυτανικά Νέα», η κατασκήνωση λειτουργεί για πρώτη χρονιά υπό την ευθύνη της Μητρόπολης. Τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε ήταν προ 10ετίας, το έτος 2009,  για τα παιδιά των εργαζομένων της Δ.Ε.Η.

Στη σύντομη ομιλία του ο κ. Γεώργιος καλωσόρισε τα στελέχη και τους κατασκηνωτές και απηύθυνε πατρικές νουθεσίες και συμβουλές. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι αποκαταστάθηκαν όλες οι υλικές ζημιές, ευχαριστώντας όλους όσοι συνέδραμαν οικονομικά και εθελοντικά προσφέροντας τη βοήθειά τους.

Σύντομη αναδρομή

Πριν περίπου δύο χρόνια, τον Ιούλιο του 2017, στον χώρο των κατασκηνώσεων είχε πραγματοποιηθεί μια όμορφη εκδήλωση - γιορτή που σηματοδοτούσε την επαναλειτουργία των εγκαταστάσεων και την παραχώρησή τους στη Μητρόπολη Καρπενησίου, καθώς επί χρόνια, την ευθύνη λειτουργίας τους είχε η ΔΕΗ.

Από το 2002 μέχρι και το 2009, στον ιδιόκτητο χώρο της τοπικής Εκκλησίας, εκτάσεως 12 στρεμμάτων, που ενοικιάστηκε από την Ενορία στη ΔΕΗ, λειτούργησαν οι κατασκηνώσεις (σε τρεις κατασκηνωτικές περιόδους τη σεζόν). Η λειτουργία των κατασκηνώσεων, που ανήκαν στον Οργανισμό Ασφάλισης εργαζομένων της ΔΕΗ, σταμάτησε το 2009.

Κοινό αίτημα της τοπικής κοινωνίας, Εκκλησίας και φορέων, όμως, ήταν η επαναλειτουργία των κατασκηνώσεων. Η τοπική Εκκλησία με συνεχείς παρεμβάσεις της προς τη ΔΕΗ και έχοντας την συμπαράσταση των δήμων Αγράφων, Καρπενησίου και της Π.Ε. Ευρυτανίας, πέτυχε τελικά την επιστροφή των εγκαταστάσεων, στην ιδιοκτήτρια του χώρου, Ενορία της Ανατ. Φραγκίστας, και μάλιστα σε πλήρη λειτουργικότητα, επισκευασμένες και ανακαινισμένες. Τις απαραίτητες και λίαν πολυδάπανες εργασίες στις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων χρηματοδότησε η ΔΕΗ. Από το εφετινό καλοκαίρι ανοίγεται μια νέα σελίδα για τις κατασκηνώσεις της Ι.Μ. Καρπενησίου στη Σωτήρα.

(ΦΩΤΟ: Δ. Κολλημένος)