Πέμπτη, 9 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Γεώργιος Ζηνόπουλος, ο βουλευτής Ευρυτανίας που οραματίστηκε την κατασκευή του δρόμου Λαμίας-Καρπενησίου

Η πιο κεντρική οδός της πόλης του Καρπενησίου φέρει το όνομα του Γεώργιου Ζηνοπούλου, βουλευτή Ευρυτανίας στα 1880, που πρώτος οραματίστηκε τη σπουδαιότητα και αναγκαιότητα της κατασκευής οδού που θα ενώνει το Καρπενήσι με τη Λαμία.zinopoulos-georgios1

Από σχετική ανάρτηση του κ. Γιάννη Οικονομίδη, πληροφορούμαστε τα εξής:

«Ζηνόπουλος Γεώργιος. Βουλευτής Ευρυτανίας. Γεννήθηκε στο Αιτωλικό το 1831. Ο πατέρας του Κωνσταντίνος Ζηνόπουλος ή Τσινόπουλος είχε γεννηθεί στο Μαραθιά Ευρυτανίας. Το 1852 υπηρέτησε ως υπάλληλος στη Διοικητική Αστυνομία Αθηνών.

Προσλήφθηκε ως ιδιαίτερος γραμματέας του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, κατά το σχηματισμό της κυβέρνησής του το 1854-1855. Προάχθηκε σε Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών το Φεβρουάριο του 1866.
Συνόδευσε το Θρασύβουλο Ζαΐμη το 1864 στα Επτάνησα και συμμετείχε ενεργά στην ένωσή τους με την Ελλάδα.

Ως ανώτερος υπάλληλος και «εγκρατής της ελληνικής νομοθεσίας όσον ουδείς των συγχρόνων του πολιτευτών…», δημοσίευσε με το Θεόδωρο Δηλιγιάννη επτάτομη συλλογή των διοικητικών Νόμων της Ελλάδας.
Διορίστηκε το 1870 γενικός πρόξενος της Ελλάδας στα Ιωάννινα, διορίστηκε Νομάρχης Κυκλάδων το 1872.

Για τις υπηρεσίες του στο ελληνικό κράτος επανειλημμένα παρασημοφορήθηκε.
Αποχώρησε οριστικά από το δημόσιο το 1879 για να κατέλθει ως υποψήφιος στις επικείμενες εκλογές, όπου και εκλέχτηκε βουλευτής Ευρυτανίας, όπως και στις εκλογές του 1881 και του 1885.

Υπήρξε «…διάνοια προνομιούχος, νους οξύτατος, δημιουργικός και συγχρόνως ευρυμαθέστατος», «… λαμπρός κοινοβουλευτικός ρήτωρ… Με επιβλητικόν παράστημα επί του βήματος, κατεκήλει ομιλών τα ώτα των ακροατών του».

Το σπουδαιότερο έργο του για την Ευρυτανία ήταν η διάνοιξη και κατασκευή της αμαξιτής (εθνικής οδού) οδού Λαμίας-Καρπενησίου, ένα τμήμα της οποίας μέσα στην πόλη του Καρπενησίου έχει ονοματοδοτηθεί προς τιμήν του- η πολύπαθη πλέον οδός Ζηνοπούλου.

Πέθανε απρόοπτα στις 11 Μαΐου 1886 σε ηλικία 55 ετών.

Η σημαντική βιογραφία του από το Γεώργιο Αλ. Φαρμακίδη «Γεώργιος Ζηνόπουλος», στο περιοδικό « Παρνασσός», Τόμος ΣΤ΄, (Ιαν.-Μαρτ. 1964), σελ. 67-93.

Προτομή του κοσμεί τον περίβολο χώρο του κτιρίου της Αντιπεριφέρειας Ευρυτανίας.».