Κυριακή, 12 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Λιγότερο πετρέλαιο, παρά τη βαρυχειμωνιά. Μείωση κατά 30% στην κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρυτανία

Σε έναν από τους πλέον ισχυρούς χειμώνες της τελευταίας 20ετίας για την ορεινή Ευρυτανία, η κατανάλωση πετρελαίου θέρμανσης παρουσίασε πτώση της τάξης του 30%, καθώς τα νοικοκυριά δεν ήταν σε θέση να καλύψουν τα κόστη για να ζεσταθούν επαρκώς. petrelaio-thermansis-arxeio1

Σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Νικόπουλο, ιδιοκτήτη πρατηρίου ΕΚΟ στο Καρπενήσι, οι καταναλωτές φέτος αναγκάζονταν να προβαίνουν σε συχνές αλλά μικρές παραγγελίες πετρελαίου θέρμανσης προκειμένου να ζεστάνουν τα σπίτια τους.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον ίδιο, η κατανάλωση παρουσίασε μείωση κατά περίπου 30% σε σύγκριση με την περυσινή χρονιά, ενώ και πανελλαδικά διαπιστώνεται παρόμοια -ή έστω λίγο καλύτερη- εικόνα.

Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης στην Ευρυτανία «άνοιξε» στο 1,20 ευρώ/λίτρο και σταθεροποιήθηκε στο 1,15 ευρώ/λίτρο κατά μέσο όρο.

Το επίδομα

Την ίδια στιγμή, το επίδομα πετρελαίου δεν κατάφερε να ανατρέψει το κλίμα στην αγορά. Η Ευρυτανία είναι ενταγμένη στην ανώτερη κατηγορία κλίμακας, με επιδότηση έως 25 λίτρα ανά τετραγωνικό, έως και 100 τ.μ. κατοικίας. Οι δικαιούχοι επιδοτήθηκαν με 16 λεπτά/λίτρο, με ανώτερο όριο τα 400 ευρώ -έως και 2.500 λίτρα.

Σε όσους είχαν κάνει αίτηση έως 15 Ιανουαρίου και είχαν βάλει πετρέλαιο έως την ίδια ημερομηνία, το επίδομα καταβλήθηκε στα μέσα Φεβρουαρίου. Όσοι έχουν κάνει αιτήσεις μετά τις 15/1 θα πληρωθούν το επίδομα θέρμανσης έως τέλη Ιουνίου καθώς δεν πρόκειται να υπάρξει άλλη ενδιάμεση πληρωμή.

Αναγκαία η μείωση του ΕΦΚ

Εξάλλου, τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα ζητούν για ακόμα μία φορά οι έμποροι καυσίμων και οι πρατηριούχοι.

Στις αρχές του χειμώνα, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων (Π.Ο.Π.Ε.Κ.) είχε επισημάνει ότι η υψηλή φορολόγηση των καυσίμων δεν εξυπηρετεί την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης και δεν αυξάνει τα δημόσια έσοδα, ζητώντας τη λήψη μέτρων για τη μείωση των φόρων στα καύσιμα.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, που πριν λίγες εβδομάδες δημοσίευσε επιστολή προς την υφυπουργό Οικονομικών κα Παπανάτσιου και τα κόμματα της Βουλής, παραθέτοντας στοιχεία για την πορεία των τιμών των καυσίμων, ως απόρροια της φορολόγησης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα μείωσης των φόρων.

Πλήρες ρεπορτάζ δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση της Τετάρτης 3 Απριλίου 2019