Κυριακή, 5 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Μας… πήρε και μας σήκωσε. Συνθήκες χιονοθύελλας στην Ευρυτανία, έως 9 Μποφόρ οι άνεμοι, που χρειάζονται αλυσίδες

Ιδιαίτερη ένταση και βιαιότητα είχε χθες, Τετάρτη 13/2, η κακοκαιρία στην Ευρυτανία, με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ ισχυρούς ανέμους και τις ασθενείς, κατά βάση, χιονοπτώσεις. Έως τα 9 Μποφόρ έφθασαν οι ριπές των ανέμων το βράδυ και τα ξημερώματα Πέμπτης (14/2) στο Καρπενήσι και τα πέριξ, προκαλώντας σκηνικό χιονοθύελλας επί ώρες, με τους δρόμους σε σημεία να έχουν παγώσει και τους οδηγούς να αναγκάζονται να τοποθετήσουν αλυσίδες.xioni-trakter-lagkadia-0

Διαρκώς, εκχιονοστικά μηχανήματα και αλατιέρες της Περιφέρειας και του δήμου Καρπενησίου επιχειρούσαν στο εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο. Το βράδυ, ελήφθη απόφαση ότι όλα τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης του δήμου θα ανοίξουν σήμερα (Πέμπτη 14/2) στις 09.00 το πρωί, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και παγετού.

Λόγω της έντασης των ανέμων, η πραγματική αίσθηση της θερμοκρασίας έπεσε ακόμα και ως τους -8 βαθμούς. Κάδοι αναποδογύρισαν και κλαδιά δέντρων έσπασαν, ωστόσο σε γενικές γραμμές δεν καταγράφηκαν ιδιαίτερα προβλήματα.

Που χρειάζονται αλυσίδες

Το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού είναι ανοικτό αλλά σύμφωνα με την πιο πρόσφατη ενημέρωση από την Αστυνομία, το απαραίτητη είναι η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα εξής σημεία:

· Ε.Ο. Καρπενησίου-Λαμίας Ράχη Τυμφρηστού (5η χ/θ έως 8η χ/θ)

· Π.Ε.Ο. Καρπενησίου-Λαμίας (8η χ/θ έως 12η χ/θ - Ράχη Τυμφρηστού)

· Ε.Ο. Καρπενησίου-Αγρινίου (8η χ/θ έως 12η χ/θ)

· Επ.Ο. Καρπενησίου-Χιονοδρομικού Κέντρου (3η χ/θ έως 13η χ/θ)

· Επ. Ο. Καρπενησίου – Κρικέλλου – Δομνίστας (12η χ/θ έως 40η χ/θ)

· Επ. Ο. Καρπενησίου – Φουρνά (12η χ/θ έως 22η χ/θ - θέση Βράχος)

· Επ. Ο. Καρπενησίου – Προυσού – Αγρινίου – (35η χ/θ έως 45η χ/θ - θέση Αραποκέφαλα)

· Επ. Ο. Καρπενησίου-Καρδίτσας (35η χ/θ έως 40η χ/θ - θέση Ζαχαράκη

Νέα σύντομη κακοκαιρία

Σήμερα, Πέμπτη 14/2, ο καιρός παρουσιάζεται βελτιωμένος στο σύνολο του ν. Ευρυτανίας, καθώς η χιονόπτωση σταμάτησε και ο ήλιος επέστρεψε, ενώ σαφώς μικρότερη είναι η ένταση των βοριάδων.

Η καλοκαιρία δεν θα κρατήσει πολύ, πάντως, καθώς την Παρασκευή 15/2 και το Σάββατο 16/2 αναμένουμε εκ νέου κακοκαιρία, με τοπικές χιονοπτώσεις, αρνητικές θερμοκρασίες και παγετό. 

xioni-ligo-zinopoulou-1

xioni-ligo-plateia-2

Κέντρο Καρπενησίου, πρωί Πέμπτης. Σαφώς βελτιωμένος ο καιρός, θα "χαλάσει" ωστόσο γρήγορα πάλι