Πέμπτη, 6 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Η χαμηλότερη θερμοκρασία της 10ετίας στην Ευρυτανία, καταγράφηκε σήμερα: μείον (-) 16,5 βαθμοί στην Ποταμιά – Στους μείον (-) 11,4c το Καρπενήσι

Οι χιονοπτώσεις που έφεραν οι δύο διαδοχικές κακοκαιρίες στην Ευρυτανία αποτελούν ήδη παρελθόν και πλέον ο παγετός και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες πήραν τη σκυτάλη. Η ξαστεριά, η άπνοια και το απολύτως χιονοσκεπές έδαφος ευνόησαν τη δημιουργία του φαινομένου της θερμοκρασιακής αναστροφής και είχαν ως αποτέλεσμα το πρωί των Θεοφανίων να καταγραφούν αρνητικές θερμοκρασίες - ρεκόρ στην Ευρυτανία.pagos mpalkoni

Στην κοιλάδα του Καρπενησιώτη (Ποταμιά), σήμερα Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019, η ελάχιστη θερμοκρασία έφθασε στους μείον (-) 16,5 βαθμούς Κελσίου, τιμή που αποτελεί τη χαμηλότερη από την έναρξη λειτουργίας του σταθμού, το 2008.

Ο ίδιος σταθμός έχει καταγράψει και κατά το παρελθόν πολύ χαμηλές θερμοκρασίες: -13,9c τον Ιανούαριο του 2012, -13,4c τον Ιανουάριο του '17 κ.ο.κ.

Πολύ τσουχτερό ήταν το κρύο και στην πόλη του Καρπενησίου, με τον σταθμό στο ΤΕΙ να καταγράφει -11,4 βαθμούς, ενώ -10,2 βαθμούς έδειξε ο σταθμός πλησίον του χωριού Μυρίκη.

Πανελλαδικά, σε 40 σταθμούς του δικτύου του ΕΑΑ η ελάχιστη θερμοκρασία ήταν χαμηλότερη των -10 βαθμών.

Σημειώνεται ότι τον Ιανουάριο του 1963 σημειώθηκε στην Πτολεμαΐδα η χαμηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγράψει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία στην Ελλάδα: Ήταν -27,8 C.

potamia temp_1-165