Δευτέρα, 25 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

Η αιθαλομίχλη «πνίγει» το Καρπενήσι. Έως και πέντε φορές (!) πάνω από το επιτρεπτό όριο η συγκέντρωση μικροσωματιδίων

Η στροφή των πολιτών σε τζάκια και σόμπες λόγω υψηλών τιμών στο πετρέλαιο έχουν καταστήσει την αιθαλομίχλη σχεδόν καθημερινό φαινόμενο στο Καρπενήσι. Όταν οι καιρικές συνθήκες το ευνοούν, η μυρωδιά του καπνού είναι έντονη, εγκυμονώντας κινδύνους για τη δημόσια υγεία.aithalomixli-arxeio-0

Το φαινόμενο της αιθαλομίχλης, ο καπνός από την καύση ξύλων σε τζάκια και σόμπες, έχει κάνει την επανεμφάνισή του στην πόλη του Καρπενησίου εδώ και λίγες εβδομάδες, από τη στιγμή δηλαδή που η θερμοκρασία έπεσε και τα νοικοκυριά έχουν αυξημένες ανάγκες θέρμανσης.

Τα βράδια που επικρατεί άπνοια, σε συνδυασμό με το φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής και της συσσώρευσης ρύπων από την αυξημένη καύση ξύλου, δημιουργούν συνθήκες ιδανικές για την αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, με την αιθαλομίχλη σε πολλές περιπτώσεις να «χτυπάει κόκκινο» τον μήνα που διανύουμε.

Υψηλές συγκεντρώσεις σωματιδίων

Σύμφωνα με τα στοιχεία του σταθμού που λειτουργεί στον χώρο του π. Κτηνιατρείου της Π.Ε Ευρυτανίας, στις αρχές Δεκεμβρίου, το τριήμερο 3-5/12, η συγκέντρωση αιρούμενων μικροσωματιδίων (ΑΣ10) ήταν υψηλή, με τον δείκτη ρύπανσης να φθάνει στο «8» -με μέγιστο το «10».

Στις 8/12 ο δείκτης έφθασε στο «6» και στις 13/12 στο «7», ενώ η ανώτερη τιμή ολόκληρου του μήνα σημειώθηκε την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου, όπου καταγράφηκε τιμή «10» και η ρύπανση να υπολογίζεται σε πενταπλάσια από τα επιτρεπτά όρια.

Τις τελευταίες ημέρες το φαινόμενο επανήλθε έντονα και στις 21 Δεκεμβρίου μετρήθηκαν 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα -με όριο τα 50!

Στα συγκεκριμένα όρια, οι ευπαθείς ομάδες (ηλικιωμένοι και παιδιά) θα πρέπει να αποφεύγουν την υπαίθρια σωματική άσκηση.

Χωρίς αντίκρισμα οι εκπτώσεις

Από τον Ιανουάριο του 2014 βρίσκεται σε ισχύ η ειδική επιδότηση οικιακής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια. Το μέτρο εφαρμόζεται στην Ευρυτανία ωστόσο οι μειώσεις που βλέπουν στους λογαριασμούς τους οι καταναλωτές εκτιμώνται μάλλον ως ανεπαίσθητες και σίγουρα δεν είναι ικανές για να αποτρέψουν τα νοικοκυριά από τη χρήση τζακιών/σομπών.

Στο πρόσφατο παρελθόν, οι εκπτώσεις στα οικιακά τιμολόγια κυμαίνονταν από 1 έως και 10-15 ευρώ, για την περίοδο ενός ολόκληρου χειμώνα. Και αυτό διότι η έκπτωση του 70% που προβλέπει η απόφαση, ισχύει για όσες ημέρες τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα μείωσης των αιρούμενων σωματιδίων (σ.σ: η αρμοδιότητα των ανακοινώσεων ανήκει στους Περιφερειάρχες), αλλά αφορά μόνο στο ανταγωνιστικό κόστος της ενέργειας, όχι δηλαδή και στις υπόλοιπες χρεώσεις, όπως φόροι, και τέλος ΑΠΕ, που διαμορφώνουν και το σύνολο ενός λογαριασμού. Ισχύει δε μέχρι και το όριο 4μηνιαίας κατανάλωσης των 2000 kWh.