Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

(upd) Στη ζώνη επιρροής του ΙΑΝΟΥ η Ευρυτανία, πολύ ισχυρά φαινόμενα μέσα στην ημέρα - Ζωντανά η κίνηση του κυκλώνα

Από πολύ ισχυρά φαινόμενα, όπως αναμένονταν, συνοδεύεται η διέλευση του μεσογειακού κυκλώνα ΙΑΝΟΣ από τα νησιά του Ιονίου. Εκατοντάδες δέντρα έσπασαν και εκτεταμένες διακοπές ρεύματος σημειώνονται στην Κεφαλλονιά, ενώ δοκιμάζεται επίσης η Ζάκυνθος. Κλειστά παρέμειναν τα σχολεία σε όλη τη Δυτική Ελλάδα.broxi-karpen22

Καρπενήσι, πρωί Παρασκευής 18/9. Ισχυρές βροχές θα εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας αλλά και το βράδυ

Σταδιακά, το οργανωμένο σύστημα θα κινηθεί στη διάρκεια της Παρασκευής (18/9) πιο ανατολικά και καθώς στροβιλίζεται με αργό ρυθμό, θα δίνει μεγάλα ύψη βροχής και πλημμυρικά φαινόμενα.

Ο νομός Ευρυτανίας βρίσκεται στη ζώνη επιρροής των φαινομένων. Η σημερινή θα είναι μια δύσκολη ημέρα, καθώς κατά τόπους θα καταγραφούν μεγάλα ύψη βροχής -πιθανόν και άνω των 150-200 λίτρων ανά τετραγωνικό μέτρο στη διάρκεια του 24ώρου. Παράλληλα, οι άνεμοι θα πνέουν πολύ ενισχυμένοι και οι ριπές τους θα ξεπερνούν τα 7-8 μποφόρ. Η κακοκαιρία θα «σφυροκοπάει» με ένταση περιοχές του νομού και πιθανόν θα δοκιμάσει τις αντοχές υποδομών.

Τα… «προεόρτια» της κακοκαιρίας, πάντως, έχουν ήδη ξεκινήσει, καθώς παροδικά ισχυρές βροχοπτώσεις εκδηλώνονται από τα ξημερώματα στην Ευρυτανία. Στο Καρπενήσι έχουν πέσει 40 λίτρα νερού/τ.μ. το τελευταίο 10ωρο, ωστόσο, όπως αναφέρθηκε, αυτές οι καταγραφές αναμένεται να ανέβουν κατά πολύ τις επόμενες ώρες.

Είναι αυτονόητο πως οι μετακινήσεις στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού θα πρέπει να περιοριστούν στις απολύτως απαραίτητες. Τα βίαια φαινόμενα θα διαρκέσουν καθόλη τη διάρκεια της Παρασκευής, ενώ αργότερα ο ΙΑΝΟΣ θα προσπαθήσει να γυρίσει -τρόπον τινά- προς τα πίσω, προκειμένου να ξαναβρεί την πιο ζεστή θάλασσα. Θα προλάβει, ωστόσο, να προκαλέσει βίαια καιρικά φαινόμενα, μεγάλα ύψη βροχής και ισχυρούς ανέμους και στα ηπειρωτικά.

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας θα βρεθεί και ο όμορος νομός της Αιτωλοακαρνανίας, εκεί όπου αναμένονται πολύ ισχυρά φαινόμενα μέσα στην ημέρα, βροχές πολύωρες και άνεμοι σε επίπεδο θύελλας.

Η κίνηση του ΙΑΝΟΥ

Προειδοποίηση από Χαρδαλιά 

Σε συναγερμό βρίσκονται οι Αρχές και η Πολιτική Προστασία σε όλες τις περιοχές που αναμένεται να επηρεαστούν από τον μεσογειακό κυκλώνα. Ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, προέτρεψε τους πολίτες να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή.

Για μία δύσκολη κατάσταση έκανε λόγο ο υφυπουργός. σημειώνοντας πως ήδη τέθηκαν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Αρκαδίας, Μεσσηνίας, Ιθάκης, Κεφαλονιάς και Ζακύνθου.

Έδωσε δε τρεις βασικές οδηγίες:

-Όσοι βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χείμαρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειους, ημιυπόγειους και ισόγειους χώρους. Εξετάστε το ενδεχόμενο να μη μείνετε στα σπίτια σας και να φιλοξενηθείτε σε σπίτια συγγενών ή φίλων.

-Αποφύγετε κάθε περιττή μετακίνηση κατά τη διάρκεια των έντονων καιρικών φαινομένων. Ασφαλίστε τις πόρτες και τα παράθυρα ερμητικά, έχοντας πάντα υπ’ όψιν σε περίπτωση δημιουργίας χειμάρρων να μετακινηθείτε στα ψηλότερα σημεία του σπιτιού.

-Μη διασχίζετε για κανέναν λόγο χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει. Είτε πεζή είτε με όχημα. Για κανέναν λόγο.

Συνεχής ενημέρωση...