Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Στην Ευρυτανία οι λιγότερες φωτιές. Έξι στρέμματα κάηκαν φέτος, συνολικά 26 φορές επενέβησαν οι πυροσβέστες

Με ελάχιστες απώλειες ολοκληρώθηκε η εφετινή αντιπυρική περίοδος στην Ευρυτανία, όπου καταγράφηκαν είκοσι έξι συμβάντα, από τα οποία έντεκα ήταν αστικές και δύο δασικές πυρκαγιές. «Θετική και επιτυχημένη» χαρακτηρίστηκε η περίοδος και σε επίπεδο Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.pirosbestes-gymnastirio-gymnasio1

Ποσοστό λιγότερο του… 0,1% των εκτάσεων που έγιναν στάχτη κατά την αντιπυρική περίοδο 2018 στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, αφορά στην Ευρυτανία. Παράλληλα, από τα 957 περιστατικά που απασχόλησαν τις Π.Υ, στον νομό μας αντιστοιχούσαν μόλις τα 26.

Βέβαια, τα στοιχεία αυτά δεν πρέπει, σε καμία περίπτωση, να προκαλούν την εντύπωση ότι η Ευρυτανία είναι «θωρακισμένη» και δεν κινδυνεύει από τις δασικές πυρκαγιές. Ιδίως στη Δυτική Ευρυτανία, στον δήμο Αγράφων, η πυροπροστασία πάσχει σημαντικά λόγω έλλειψης πυροσβεστικής μονάδας που έγκαιρα και άμεσα θα μπορεί να επέμβει σε ένα περιστατικό, αφού η απόσταση από το Καρπενήσι είναι δεδομένα μεγάλη.

Οι αριθμοί στη Στερεά

«Θετική και επιτυχημένη» χαρακτήρισε ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Στερεάς Ελλάδας, Αρχιπύραρχος Νικόλαος Σπαής, την αντιπυρική περίοδο για τη Στερεά Ελλάδα, που έκλεισε στις 31 Οκτωβρίου 2018. Τα δυσάρεστα συμβάντα στην Περιφέρεια, χωρίς να έχουν μειωθεί, έκαψαν λίγα στρέμματα (συνολικά 8.352,8), αναδεικνύοντας τη φετινή περίοδο ως την δεύτερη καλύτερη της τελευταίας δεκαετίας, σημείωσε.

Μάλιστα, τα 7.173,7 στρέμματα (ποσοστό 85,5%) κάηκαν στο νησί της Ευβοίας, εκεί όπου ένας 32χρονος συνελήφθη για 9 πυρκαγιές (!) που εκδηλώθηκαν σε δασικές εκτάσεις του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων, το διάστημα από 2 Ιουνίου έως 25 Αυγούστου 2018.

Ικανοποίηση στην Ευρυτανία

Θετικά και ικανοποιητικά είναι τα στοιχεία της αντιπυρικής περιόδου 2018 στον ν. Ευρυτανίας, όπου οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν -ευτυχώς- λίγες φορές, με τις απώλειες στον δασικό πλούτο της περιοχής να χαρακτηρίζονται αμελητέες.

Πιο συγκεκριμένα, από τα συνολικά 8.352,8 στρέμματα που κάηκαν σε όλη την Περιφέρεια, στην Ευρυτανία έγιναν στάχτη μόλις… 5,7 στρέμματα, ενώ οι πυροσβέστες επιχείρησαν σε 26 συμβάντα, όταν σε επίπεδο Περιφέρειας ο αριθμός ανήλθε σε 957 (ποσοστό 2,7%).

Οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Στερεάς δεν χρειάστηκαν μόνο στις φωτιές, αλλά αντιμετώπισαν τροχαία, απεγκλωβισμούς, αντλήσεις κ.α.

Στην Ευρυτανία καταγράφηκαν 26 συμβάντα, ως εξής: δύο πυρκαγιές σε δασικές εκτάσεις (5,5 στρμ καμένα), δύο φωτιές σε χορτολιβαδικές εκτάσεις/καλαμιές, έντεκα αστικές πυρκαγιές, πέντε περιστατικά παροχής βοήθειας, πέντε αντλήσεις υδάτων και μία διάσωση ατόμου.