Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

(ΒΙΝΤΕΟ) Η πρόληψη σώζει: 200 άτομα εξετάστηκαν για οστεοπόρωση - Διήμερο ενημέρωσης στο Καρπενήσι

Ο Σύλλογος Σκελετικής Υγείας «Πεταλούδα», σε συνεργασία με την Δημοτική Επιτροπή Ισότητας του δήμου Καρπενησίου και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας, διοργάνωσαν δωρεάν προληπτικούς ελέγχους για τη μέτρηση της οστικής πυκνότητας, καθώς και επιστημονική ημερίδα με θέμα την οστεοπόρωση.osteoporosi-karpenisi-imerida1

Περισσότεροι από διακόσιοι (200) άνθρωποι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι, εξετάστηκαν για οστεοπόρωση, το Σάββατο (29/9) στον χώρο του ΚΑΠΗ και την επομένη (30/9) σε αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου Καρπενησίου.

Στην Ελλάδα εκτιμάται ότι πάνω από 500.000 γυναίκες πάσχουν από μετεμμηνοπαυσιακή οστεοπόρωση, ενώ έχει βρεθεί ότι σε άτομα άνω των 60 χρόνων 19% των γυναικών και 11 % των ανδρών παρουσιάζουν οστεοπόρωση.

Χρήσιμα συμπεράσματα από τους ειδικούς

Νωρίς το μεσημέρι της Κυριακής (30/9), μετά το πέρας των διαγνωστικών ελέγχων, ξεκίνησε στο Συνεδριακό Κέντρο ενημερωτική εκδήλωση με θέμα την οστεοπόρωση, τα νεότερα δεδομένα γύρω από τη νόσο, την πρόληψη, την άσκηση, τη διατροφή και τους τρόπους αντιμετώπισής της.

Αρχικά, χαιρετισμό απηύθυναν η αντιδήμαρχος Καρπενησίου κα Γεωργία Γκαρίλα και ο πρόεδρος του Ι.Σ.Ε κ. Παναγιώτης Λακιώτης, προτού ο λόγος περάσει στους εισηγητές.

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΜΕ ΟΣΑ ΕΓΙΝΑΝ

Ο χειρουργός-ορθοπεδικός κ. Ρίζος Τσάκνης εξήγησε αναλυτικά στο κοινό σε τι συνίσταται η οστεοπόρωση και ποιους αφορά, δίνοντας παράλληλα πληροφορίες για την πρόληψη της νόσου, τη διάγνωση και την αντιμετώπισή της. Η φαρμακευτική αγωγή είναι συχνά απαραίτητη, θα πρέπει να συνδυάζεται, όμως, με άσκηση, ενώ οι ασθενείς οφείλουν να είναι προσεκτικοί για την αποφυγή τυχόν πτώσης· ο ιατρός χαρακτήρισε την οστεοπόρωση ως «νόσο της σύγχρονης κοινωνίας».

Στην συνέχεια, στο βήμα ανέβηκε η κα Ευαγγελία Τάσιου, διαιτολόγος-διατροφολόγος, που αναφέρθηκε στον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η διατροφή στην οστεοπόρωση και παρουσίασε πίνακες με την περιεκτικότητα γαλακτοκομικών και τροφών σε ασβέστιο, ενώ στάθηκε και στην αξία της Βιταμίνης D -που δίνει την εντολή απορρόφησης του ασβεστίου από το σώμα.

Στη σημασία της καλής ψυχολογίας στην καθημερινότητά μας, αναφέρθηκε η ψυχολόγος κα Αλεξάνδρα Παυλέτση - Στεφανή, ενώ περισσότερο διαδραστικό χαρακτήρα είχε η παρουσίαση της γυμνάστριας Παρασκευής Πασσά, που έδειξε ασκήσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο σπίτι, με στόχο την οστική ενδυνάμωση. Είναι, άλλωστε, αποδεδειγμένο πως η τακτική σωματική δραστηριότητα και η άσκηση παίζουν σημαντικό ρόλο στη διατήρηση υγιών οστών.