Τετάρτη, 3 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΦΩΤΟ) Ο «θάνατος» του εμποράκου. Συρρικνώνεται δραματικά ο κλάδος του λιανικού εμπορίου στο Καρπενήσι - Τι λέει η Πρόεδρος του Ε.Σ.Κ

Μόνο με το πέρας του καλοκαιριού, τουλάχιστον τέσσερις-πέντε επιχειρήσεις (σε εστίαση και ένδυση) σε Καρπενήσι και πέριξ αναγκάστηκαν να ολοκληρώσουν τη λειτουργία τους, επιβεβαιώνοντας το προφανές: ότι η τοπική αγορά στενάζει, διάγοντας τη χειρότερη φάση των τελευταίων δεκαετιών. Είναι ενδεικτικό πως, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μέσα σε μια 8ετία έχουν βάλει οριστικό λουκέτο περισσότερα από τριάντα (30) καταστήματα. Με σκεπτικισμό και απαισιοδοξία βλέπουν την επόμενη ημέρα οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων.zinopoulou kleista_magazia3

Καταστροφικό καλοκαίρι

«Κατά το εφετινό καλοκαίρι, για το σύνολο της αγοράς και των καταστημάτων που αφορούν τη λιανική πώληση, το αποτέλεσμα ήταν απολύτως αρνητικό», λέει στα «Ευρυτανικά Νέα» η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου (φωτο κάτω).

Από 20% έως ακόμα και 50% έφθασε η πτώση του τζίρου φέτος, σε σύγκριση με το 2017. Αυτό αποτέλεσε, μάλλον, και τη χαριστική βολή για αρκετές επιχειρήσεις, εξηγεί: «Με το που έφυγε ο Αύγουστος, είδαμε το λυπηρό φαινόμενο να κλείσουν και άλλα καταστήματα και να συρρικνωθεί περαιτέρω η αγορά».

zinopoulou kleista_magazia5

Ο προβληματισμός μεταξύ συναδέλφων εμπόρων είναι μεγαλύτερος από ποτέ άλλοτε κατά το παρελθόν, αφού εξάλλου κοινό μυστικό αποτελεί το γεγονός πως πολλά είναι τα μαγαζιά που ακροβατούν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας, με τα χρέη να «πνίγουν» τους ιδιοκτήτες τους και το λουκέτο να είναι μάλλον το -αναπόφευκτο- επόμενο βήμα.

Η κίνηση δεν ήταν η αναμενόμενη ούτε στα καταστήματα εστίασης του κέντρου, με τον καιρό να αποτελεί ένα ακόμα εμπόδιο και παράγοντα αποτρεπτικό· «δεν μας βοήθησε καθόλου ο καιρός, ακυρώθηκαν ακόμα και εκδηλώσεις, που θα έφερναν κόσμο στο κέντρο της πόλης», εξηγεί η κα Παπαδοπούλου.

Τα καταστήματα καφεστίασης προσπαθούν να αντισταθούν στη λαίλαπα της ύφεσης, ωστόσο «…από μόνα τους δεν μπορούν να προσφέρουν όσα θα προσέφερε μια διευρυμένη αγορά και μια ποικιλία καταστημάτων πολύ μεγαλύτερη από αυτή που υπάρχει τώρα», σημειώνει η πρόεδρος του Ε.Σ.Κ.

Από την πλευρά τους οι έμποροι της λιανικής προσπάθησαν -και τα κατάφεραν- να προσφέρουν στον καταναλωτή ποικιλία εμπορευμάτων και ανταγωνιστικές τιμές (ιδίως στην περίοδο των εκπτώσεων), ωστόσο η έλλειψη αγοραστικής δύναμης από τους καταναλωτές και οι λιγότερες αφίξεις επισκεπτών/τουριστών το καλοκαίρι, διαδραμάτισαν καθοριστικά αρνητικό ρόλο. Τη μειωμένη κίνηση επιβεβαιώνουν οι ιδιοκτήτες ταξί αλλά και οι άνθρωποι του ΚΤΕΛ, επισημαίνει η κα Παπαδοπούλου.

zinopoulou kleista_magazia1

Η επόμενη ημέρα

Η επόμενη ημέρα μάλλον δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας για τον εμπορικό κόσμο του Καρπενησίου και πλέον… ζητείται ελπίς. «Ο προηγούμενος χειμώνας καταγράφηκε ως ο πιο δύσκολος. Όμως, οι καταστηματάρχες έχουμε στο μυαλό μας ότι ίσως μας περιμένει κάτι ακόμα πιο δύσκολο· αυτό το βλέπω να έρχεται…», παραδέχεται η ίδια.

Παρά τις εξαγγελίες για έξοδο από τα Μνημόνια και ανάκαμψη της οικονομίας, αυτό δεν θα φανεί -τουλάχιστον άμεσα- στην πραγματική, καθημερινή οικονομία, γεγονός που σε συνδυασμό με τις περιορισμένες αντοχές των εμπόρων του Καρπενησίου δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο, λέει η κα Παπαδοπούλου.

Ο εμπορικός κόσμος, σημειώνει, έχει γι’ ακόμα μία χρόνια να τα βγάλει πέρα με το ίδιο, υψηλό ποσοστό ΦΠΑ, την προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων, την καταβολή του ΕΝΦΙΑ κ.α., ενώ οι Ευρυτάνες επιχειρηματίες έχουν να αντιμετωπίσουν, επιπρόσθετα, τα μεγάλα κόστη θέρμανσης.

Η ανάπλαση χρειάζεται βελτίωση

Σε πρακτικό και βραχυπρόθεσμο επίπεδο, είναι δυνατές παρεμβάσεις που θα αλλάξουν λίγο το κλίμα στην τοπική αγορά του Καρπενησίου; Ακανθώδες ζήτημα για τους εμπόρους του κέντρου αποτελεί η αστική ανάπλαση, τονίζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου: «Με τον τρόπο που υφίσταται σήμερα η ανάπλαση, δεν μπορεί να λειτουργήσει στον μέγιστο βαθμό· πρέπει να γίνουν βελτιώσεις», αναφέρει.

Μάλιστα, στις αρχές Οκτωβρίου ο Εμπορικός Σύλλογος θα συγκαλέσει Γενική Συνέλευση, κατά την οποία θα τεθούν επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις προς τον δήμο Καρπενησίου. Αυτές θα αφορούν, όπως σημειώνει η πρόεδρος, τη γενικότερη βελτίωση της εικόνας της ανάπλασης (λ.χ στο επίπεδο της καθαριότητας), τη δημιουργία επιπλέον χώρων στάθμευσης στην «καρδιά» της πόλης κ.α.

zinopoulou kleista_magazia2

Κάλεσμα για στήριξη της τοπικής αγοράς

Η στήριξη της τοπικής αγοράς είναι αναγκαία σήμερα όσο ποτέ άλλοτε και είναι η μοναδική «ομπρέλα» προστασίας απέναντι στα δεινά της ύφεσης και της οικονομικής δυσπραγίας, θα πει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.

«Ο καταναλωτής πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς, να επισκεφθεί τα τοπικά καταστήματα. Παρόλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, διαθέτουμε ποικιλία και ποιότητα εμπορευμάτων, αλλά και πολύ καλές τιμές· οι φετινές εκπτώσεις ήταν οι καλύτερες που είχαμε ποτέ», σημειώνει η κα Σπυριδούλα Παπαδοπούλου.

Σε συνδυασμό με τον τουρισμό, το λιανικό εμπόριο έχει διαδραματίσει διαχρονικά σημαντικό ρόλο ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία· σήμερα εκτιμάται πως στον κλάδο απασχολούνται περίπου 60-70 οικογένειες -φυσικά πολύ λιγότερες σε σχέση με παλιότερα.

Η σύμπνοια και ομόνοια μεταξύ των συναδέλφων καταστηματαρχών αποτελούν ίσως τα τελευταία «καταφύγια» του εμπορικού κόσμου· «αυτό που χρειάζεται πρώτα απ’ όλα είναι να είμαστε μια γροθιά, μια φωνή», λέει χαρακτηριστικά η πρόεδρος.

zinopoulou kleista_magazia4