Παρασκευή, 25 Σεπτεμβρίου 2020

ev media-logo

Ο Θεοφάνης Λ. Παναγιωτόπουλος γράφει για τον σπουδαίο Έλληνα λογοτέχνη, Κώστα Ταχτσή

«Τι όμορφα που καίγεται η φράση σ’ α γ α π ώ αναδιπλώνεται στον εαυτό της σαν να βάζει στο πρόσωπο το χέρι της από ντροπή.»818

 

Φέτος συμπληρώθηκαν τριάντα χρόνια από την ανεξιχνίαστη υπόθεση της δολοφονίας του μεγάλου Έλληνα λογοτέχνη Κώστα Ταχτσή. Νεκρό τον βρήκε στο σπίτι του στον Κολωνό η αδελφή του Ελπίδα – Άρτεμη.

Η δολοφονία του αντισυμβατικού συγγραφέα γίνεται πρωτοσέλιδο σε όλες τις εφημερίδες εκείνης της εποχής στις 29 Αυγούστου (1988). Η ιατροδικαστική έκθεση αναφέρει στραγγαλισμό που έγινε 48 ώρες πριν. Το έγκλημα παραμένει ακόμα ανεξιχνίαστο και ο δράστης του ασύλληπτος μέχρι σήμερα.

Το μοναδικό μυθιστόρημα του «Τρίτο Στεφάνι» - εκδόθηκε το 1962- σφράγισε την νεοελληνική λογοτεχνία.

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:

 

Ο Κώστας Ταχτσής γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1947 κατατάχτηκε στο στρατό και έφτασε ως το βαθμό του ανθυπολοχαγού.

Το 1951 εξέδωσε την πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο "Ποιήματα". Ακολούθησαν τέσσερις ακόμη συλλογές ως το 1956, από τις οποίες τον έκαναν γνωστό η "Συμφωνία του 'Μπραζίλιαν'" (1954) και το "Καφενείο 'Το Βυζάντιο'" (1956). Την ίδια περίοδο συνδέθηκε φιλικά με τους Οδυσσέα Ελύτη, Νίκο Γκάτσο, Αντρέα Εμπειρίκο. Το 1954 έφυγε για την Αγγλία, όπου έμεινε ως το καλοκαίρι του επόμενου χρόνου. Επέστρεψε στην Αθήνα και ασχολήθηκε επαγγελματικά με τη διδασκαλία της αγγλικής γλώσσας.

Το 1960 ξεκίνησε για το γύρο της Ευρώπης με βέσπα. Στις χώρες που επισκέφτηκε έγραψε "Το τρίτο στεφάνι", το οποίο ολοκλήρωσε στην Αυστραλία, κατά τη διάρκεια δεύτερης εκεί παραμονής του και έστειλε στην Ελλάδα για εκτύπωση. Το έργο απορρίφθηκε ως ακατάλληλο και ο Ταχτσής πραγματοποίησε ιδιωτική έκδοσή του στην Αθήνα το 1962.

Δυο μήνες μετά έφυγε για την Αμερική, όπου έμεινε ως το τέλος του 1964. Μετά την οριστική επιστροφή του στην Αθήνα έλαβε μέρος στη συντακτική επιτροπή του περιοδικού "Πάλι" (1964-67), μαζί με τους Νάνο Βαλαωρίτη, Μαντώ Αραβαντινού, Γιώργο Μακρή, και εργάστηκε ως ξεναγός και μεταφραστής (μετέφρασε τέσσερα θεατρικά έργα του Αριστοφάνη και έργα των Εντουάρντο ντε Φίλιππο, Ατάυντε, κ.ά.).

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας συνυπέγραψε τη "Δήλωση των 18" κατά της χούντας και της λογοκρισίας, το 1969, και διώχτηκε από την Ασφάλεια.

Τα τελευταία χρόνια της ζωής του σχεδόν εγκατέλειψε το γράψιμο. Δηλωμένος ομοφυλόφιλος και τραβεστί, ο Κώστας Ταχτσής δολοφονήθηκε άγρια υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες στο σπίτι του στον Κολωνό σε ηλικία εξηνταενός χρόνων. Το ποιητικό έργο του Κώστα Ταχτσή κινείται στα πλαίσια της θεματολογίας της καθημερινής ζωής και χαρακτηρίζεται από έντονα λυρική διάθεση, διάθεση η οποία μεταφέρθηκε και στα πεζά του.

*Πηγή, Αρχείο Ελλήνων Λογοτεχνών, Ε.ΚΕ.ΒΙ.