Παρασκευή, 29 Μαΐου 2020

ev media-logomenoume spiti-small

[ΒΙΝΤΕΟ + ΦΩΤΟ] 1ο Φεστιβάλ Τρύγου στη Χελιδόνα: Το «πείραμα» πέτυχε και όλοι ευχήθηκαν να γίνει θεσμός - Όσα έγιναν

Εκατοντάδες άνθρωποι βρέθηκαν το περασμένο Σάββατο (22/9) στην πλατεία της Χελιδόνας Ευρυτανίας, με αφορμή το πρώτο Φεστιβάλ Τρύγου, που διοργανώθηκε από τον τοπικό σύλλογο και την ενεργή στήριξη του δήμου Καρπενησίου. 8

Με στόχο να αναδειχθεί η τοπική αμπελουργία και οινοποιία, οι Χελιδονιώτες πραγματοποίησαν, το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2018, το 1ο ολοήμερο Φεστιβάλ Τρύγου, μια γιορτή του κρασιού με κέφι, χορό και ποικίλα δρώμενα. Κοινή φιλοδοξία όλων, να εξελιχθεί σε θεσμό και σημείο αναφοράς.

Πλούσιο πρόγραμμα

Ημέρα αφιερωμένη στα κρασιά της Χελιδόνας Ευρυτανίας, που αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ιστορίας και πολιτιστικής/λαϊκής παράδοσης του χωριού, ήταν το Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου. Το παρθενικό Φεστιβάλ Τρύγου φιλοξενήθηκε στην πλατεία του χωριού, παρουσία πλήθους κόσμου, που εκμεταλλεύθηκε τις καλοκαιρινές συνθήκες και συμμετείχε στη γιορτή. Οι διοργανωτές εκτιμούν πως η προσέλευση ξεπέρασε τα 500 άτομα, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

BINTEO ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΡΥΓΟΥ

Κάτω από τα βαθύσκιωτα πλατάνια, ντόπιοι και επισκέπτες δοκίμασαν χελιδονιώτικο κρασί και γλέντησαν μέχρι αργά. Δώδεκα τοπικές ποικιλίες αμπελιών πέρασαν και διατηρήθηκαν ανέπαφα στα δύσκολα χρόνια της φτώχειας και του πολέμου, ως ένα πολύτιμο φυλαχτό κουλτούρας της Χελιδόνας· σήμερα, οι Χελιδονιώτες αποφάσισαν να προβάλουν και να αναδείξουν αυτόν τον «πλούτο».Το πρόγραμμα εκδηλώσεων ήταν ποικίλο και περιλάμβανε, αρχικά, δρώμενα για παιδιά, όπως κουκλοθέατρο, ζωγραφική κ.α. Αργότερα, μικρά κορίτσια ανέλαβαν να πατήσουν τα σταφύλια, σε μια αναπαράσταση μύησης στη διαδικασία παραγωγής του οίνου, ενώ εντυπωσιακά ήταν τα ακροβατικά που εκτέλεσε γυναίκα επαγγελματίας του είδους, σε μια εναέρια χορευτική επίδειξη συνοδεία μουσικής.

Άφθονο γέλιο στο κοινό χάρισε, εξάλλου, ο κωμικός Λευτέρης Μητσόπουλος, ενώ η ορχήστρα δεν άργησε να ανεβάσει το κέφι. Από νωρίς το βράδυ μέχρι τα ξημερώματα, στην πλατεία της Χελιδόνας στήθηκαν χοροί κυκλωτικοί, σε ρυθμούς δημοτικούς, λαϊκούς και ρεμπέτικους. Λειτούργησε, επίσης, έκθεση φωτογραφίας με θέμα τον τρύγο στη Χελιδόνα.

1

Αρωγός ο δήμος

Στη διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Τρύγου, καθοριστική ήταν η συμβολή του δήμου Καρπενησίου. Το ΔΣ της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, σε συνεδρίασή του στις 18 Σεπτεμβρίου, ενέκρινε ομόφωνα τη συνδιοργάνωση της ολοήμερης γιορτής με δαπάνη ποσού 2.200 ευρώ.

Για μια όμορφη εκδήλωση, που ήταν αποτέλεσμα αγαστής συνεργασίας του τοπικού συλλόγου με τον δήμο, έκανε λόγο ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, που έδωσε το “παρών” στη γιορτή.

2

3

5

11

12

6

watermarked-xelidona festibal_trygou_krasi_122

10

9

4