Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Άγιος Νικόλαος ο Καρπενησιώτης: Η ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος δι’ αποκεφαλισμού, σε ηλικία 15 ετών στην Πόλη

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε το 1656 μ.Χ στο Καρπενήσι. Σύμφωνα με την παράδοση, η οικία του ήταν εκεί όπου βρίσκεται σήμερα το εκκλησάκι προς τιμήν του. Οι γονείς του, αν και φτωχοί, έδωσαν στο παιδί σωστή ανατροφή και μόρφωση στα πρώτα χρόνια της ζωής του. Όταν ο Νικόλαος έφτασε περίπου στα 15 του χρόνια αποφάσισε να ακολουθήσει τον πατέρα του στην Κωνσταντινούπολη. Εκεί είχε ανοίξει δικό του μπακάλικο και ζούσε με τα χρήματα που έβγαζε την οικογένειά του.12

Ο πατέρας του, προκειμένου να μπορεί ο νεαρός Νικόλαος να επικοινωνεί με τους κατοίκους και τους εμπόρους της περιοχής, αποφάσισε να απευθυνθεί σε έναν «φίλο» του Τούρκο κουρέα, Αγαρηνό στη θρησκεία, για να μάθει να διαβάζει στον γιο του την τουρκική διάλεκτο. Έχοντας όμως μεγάλη ικανότητα και εξυπνάδα, ο μικρός μάθαινε με τόση ευκολία που εκείνος τον ζήλεψε πολύ· για αυτό αγωνίζονταν να βρει τρόπο να εκτουρκίσει τον νέο.

Σε συνεννόηση λοιπόν με τους γενίτσαρους, έγραψαν ένα χαρτί και το έδωσαν στον Νικόλαο να το διαβάσει μπροστά σε άλλους Τούρκους. Το χαρτί αυτό ήταν το «σαλαβάτι», η ομολογία δηλαδή της Μωαμεθανικής πίστης. Όταν ο Νικόλαος τελείωσε την ανάγνωση οι Τούρκοι άρχισαν να ζητωκραυγάζουν: «Έγινες Τούρκος Νικόλαε, γιατί διάβασες την ομολογία της πίστεως μας».

Το νεαρό παιδί όταν κατάλαβε το τέχνασμα των Τούρκων, φώναξε δυνατά: «Είμαι Χριστιανός και οφείλω να διαβάσω ότι μάθημα μου δώσει ο δάσκαλος μου». Οι Τούρκοι τότε άρπαξαν από τον θυμό τους τον Νικόλαο και τον έσυραν στον Καϊμακάμη (άρχοντα), ο οποίος μη δίνοντας σημασία στην απολογία του, θέλησε να εκτουρκίσει τον μικρό Νικόλαο με κάθε τρόπο. «Εγώ Χριστιανός είμαι και τον Χριστό μου πιστεύω για Θεό αληθινό. Οι τιμές και τα αξιώματα και οι δόξες που μου τάζεις, να χαθούν με σένα. Εγώ τον Χριστό μου δεν αρνούμαι, τον Χριστό μου πιστεύω, για την αγάπη του πεθαίνω. Τούρκος δεν γίνομαι» του αποκρίνεται με πρωτοφανές για την ηλικία του σθένος ο Νικόλαος.

Για τους Τούρκους αξιωματούχους η απάντηση του 15χρονου από το Καρπενήσι ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και έτσι ανέλαβαν δράση. Φυλάκισαν, κρέμασαν και βασάνισαν τον μικρό Νικόλαο για 65 μέρες τουλάχιστον. Δευτέρα ήταν, στις 23 Σεπτεμβρίου του 1672, όταν ο Νικόλαος θα μαρτυρούσε για την πίστη του δια αποκεφαλισμού.

Η ιερή κάρα του Αγίου βρίσκεται σήμερα στη Μονή Ξηροποτάμου στο Άγιο Όρος και τμήματα των Αγίων Λειψάνων του Μάρτυρα βρίσκονται στο μοναστήρι Γρηγορίου στο Άγιο Όρος, στον Προυσό και στην Τατάρνα στην Ευρυτανία. Απότμημα, τέλος, του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Νικολάου του Νεομάρτυρα βρίσκεται στον ναό που χτίστηκε προς τιμήν του στο Καρπενήσι.