Κυριακή, 21 Ιουλίου 2019

ev media-logo

(ΦΩΤΟ) Μια βόλτα στους γραφικούς Δομιανούς, έναν από τους τρεις κηρυγμένους Παραδοσιακούς Οικισμούς στην Ευρυτανία

Φωλιασμένοι πίσω από το Βελούχι, χτισμένοι στους πρόποδες του όρους Μισιάκα, σε υψόμετρο 670-680 περίπου μέτρων, οι Δομιανοί (33χλμ από το Καρπενήσι) αποτελούν εξαίσιο δείγμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, ένα πραγματικό «στολίδι» της Ευρυτανίας. Το όνομά τους θεωρείται ότι είναι παράφραση του ονόματος του πρώτου μοναχού του μοναστηριού, Δαμιανού.17

Χαρακτηριστικά των Δομιανών, τα παλιά πέτρινα σπίτια, τα παραδοσιακά καλντερίμια, τα τρεχούμενα νερά, το άφθονο πράσινο της ευρυτανικής φύσης και το μοναστήρι της Παναγίας της Δομιανίτισσας, αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Τον Αύγουστο, το χωριό ζωντανεύει ξανά, καθώς οι Δομιανίτες δεν ξέχασαν τον τόπο καταγωγής τους και ανακαίνισαν τα παλιά πέτρινα σπίτια τους, με σεβασμό στην πέτρα και το «δέσιμο» με το τοπίο· έτσι, οι Δομιανοί διατηρούν στοιχεία που πλέον σε ελάχιστα χωριά συναντά κανείς.

Βέβαια, τον χειμώνα, το σκηνικό αλλάζει άρδην (όπως σε όλα τα ευρυτανικά χωριά) και οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λιγοστοί, στην πλειοψηφία τους ηλικιωμένοι.

Εξάλλου, είναι ενδεικτικό πως το χωριό, από το 1978, με το ΦΕΚ Δ-594 α/ 13.11.1978, έχει χαρακτηριστεί ως παραδοσιακός οικισμός, ένας από τους τρεις σε ολόκληρη την Ευρυτανία (μαζί με Φουρνά και Φιδάκια).

2

Το πιο ενδιαφέρον αξιοθέατο είναι η Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγίας της Δομιανίτισσας, που από το 1991 έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο «...επειδή διασώζει χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά στοιχεία του τέλους του 18ου αι., καθώς και αντιπροσωπευτικά έργα της αγιογραφικής σχολής Φουρνά Eυρυτανίας».

Διαθέτει ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 1787 με βυζαντινή τεχνοτροπία, ενώ η εκκλησία της Παναγίας είναι χτισμένη το 1779 – 1787 στην θέση παλιότερης που είχε χτιστεί στις αρχές του 16ου αιώνα και η οποία όμως είχε πυρποληθεί δύο φορές. Την πρώτη φορά το 1611 λόγω του ότι οι μοναχοί πήγαν στην Τατάρνα όπου και συμμετείχαν σε προεπαναστατικά κινήματα και την δεύτερη το 1770 κατά την περίοδο των Ορλοφικών.

2

Επίσης, όπως αναφέρει ο Ν. Αντωνόπουλος, στους Δομιανούς, στην περιοχή Τσιούμα και πάνω στον μικρό χείμαρρο Πέρα Ρέμα, δεσπόζει ένα εντυπωσιακό γεφύρι: Πρόκειται για την καμάρα των Δομιανών, ένα μονότοξο πέτρινο γεφύρι που ένωνε παλιότερα τους Δομιανούς με τον οικισμό της Αγίας Παρασκευής και την Αγία Τριάδα.

Τα «Ευρυτανικά Νέα» βρέθηκαν στους όμορφους Δομιανούς στα τέλη Αυγούστου του ’18, και σας μεταφέρουν χαρακτηριστικές εικόνες από το χωριό που διατηρεί σχεδόν αναλλοίωτο τον παραδοσιακό του χαρακτήρα. Δείτε ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

2

Η μικρή πλατεία του χωριού

2

2

2

2

2

Η Ιερά Μονή Κοίμησης της Θεοτόκου ή Παναγίας της Δομιανίτισσας

1

Η καμάρα των Δομιανών