Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ) «Το Καρπενήσι κόβει το κάπνισμα». Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης στην κεντρική πλατεία

Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, με αφορμή τη σημερινή (31/5) Παγκόσμια Ημέρα κατά του Τσιγάρου, πραγματοποίησε στην κεντρική πλατεία Καρπενησίου η Μονάδα Υγεία του τοπικού Π.Ε.Δ.Υ.1

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

Λίγο μετά τις 11.30 το πρωί, μαθητές και μαθήτριες δημοτικών σχολείων της πόλης ζωγράφισαν πανό με μηνύματα κατά του τσιγάρου, ενώ μοίρασαν έντυπο ενημερωτικό υλικό σε μικρούς και μεγάλους· επίσης, από τα ηχεία «έπαιξαν» ηχογραφημένα σποτ για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος. Στην εκδήλωση παραβρέθηκε, επίσης, η αντιδήμαρχος δ. Καρπενησίου κα Γεωργία Γκαρίλα, καθώς και αντιπροσωπεία εργαζομένων στο Γεν. Νοσοκομείο Καρπενησίου.

Σε δηλώσεις της, η Πνευμονολόγος κα Σταυρούλα Τσίπρα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία και τον σκοπό της, ενώ παρατέθηκαν ενδιαφέροντα -και συνάμα λίαν ανησυχητικά- στατιστικά στοιχεία για το κάπνισμα.

2

Νόμος στα χαρτιά

Βέβαια, την ίδια ώρα, δεν μπορεί να μη γίνει αναφορά στον περιβόητο «αντικαπνιστικό νόμο», που απαγορεύει το κάπνισμα σε δημόσιους χώρους, παραμένει ωστόσο ανεφάρμοστος. Στο Καρπενήσι, "άκαπνα" καταστήματα εστίασης υπάρχουν μόνο στα... χαρτιά ή, στην καλύτερη, ο νόμος εφαρμόζεται μόνο κατά το δοκούν και ανάλογα τη... σύνθεση των πελατών.

Δηλαδή, την ίδια ώρα που 10χρονα παιδιά συμμετείχαν στην αντικαπνιστική δράση στο κέντρο της πόλης, λίγες δεκάδες μέτρα πιο κει, στις παρακείμενες καφετέριες, οι θαμώνες... απολάμβαναν ανενόχλητοι το τσιγάρό τους.

Τα δεδομένα

Τρία εκατομμύρια Έλληνες, άνω των 15 ετών, καπνίζουν κάθε μέρα. Από αυτούς τα δύο εκατομμύρια είναι άνδρες και το ένα εκατομμύριο γυναίκες, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος.

Οι ενεργοί καπνιστές στην Ελλάδα (ανεξαρτήτως συχνότητας) υπολογίζονται σε περίπου 3,8 εκατομμύρια και από αυτούς τα 2,3 εκατομμύρια είναι άνδρες και τα 1,5 εκατομμύρια γυναίκες.

3

4

5