Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

ev media-logo

Σε ισχύ η αντιπυρική περίοδος και στην Ευρυτανία. Απαγορεύεται η καύση σε δασικές και αγροτικές εκτάσεις μέχρι τις 31/10/18

Από την 1η Μαΐου 2018 τέθηκε σε ισχύ η αντιπυρική περίοδος, που όπως κάθε χρόνο, θα διαρκέσει μέχρι και τις 31 Οκτωβρίου. Η νομοθεσία ορίζει και φέτος ρητά ότι απαγορεύεται, λόγω αυξημένης επικινδυνότητας, οποιαδήποτε καύση στα δάση, τις δασικές, χορτολιβαδικές και αγροτικές εκτάσεις που βρίσκονται σε βραχώδεις ή πετρώδεις περιοχές σε πεδινά ή ανώμαλα εδάφη και λόφους.pirosbestiko-oxima1

 

Επισημαίνεται πως επιτρέπεται, μετά από ειδική άδεια από τις κατά τόπους αρμόδιες Πυροσβεστικές Υπηρεσίες, η καύση σιτοκαλαμιών και άλλων γεωργικών υπολειμμάτων, αφού ληφθούν αυστηρά τα μέτρα που ορίζονται. Μετά από σχετική άδεια των Π.Υ. η καύση θα γίνεται αυστηρά τις πρωινές ώρες (έως τις 10.00) και με δείκτη επικινδυνότητας 1 (χαμηλή) ή 2 (μέση).

Επίσης, οι πολίτες υποχρεούνται από τον νόμο να καθαρίσουν οικόπεδα και ακάλυπτους χώρους που έχουν στην ιδιοκτησία τους, προκειμένου να αποφευχθούν κίνδυνοι εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Στα καθ’ ημάς, η Ευρυτανία αποτελεί έναν καταπράσινο νομό, γεμάτο δάση (η δασοκάλυψη ξεπερνά το 46%), που οφείλουμε να διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού και να παραδώσουμε στις επόμενες γενιές. Τα μέτρα προφύλαξης που πρέπει ο καθένας μας ατομικά να εφαρμόζει αποκτούν, έτσι, ιδιαίτερη βαρύτητα και σημασία, καθώς μια στιγμή επιπολαιότητας είναι ικανή να καταστρέψει κομμάτι του δασικού μας πλούτου, ή ακόμα και να θέσει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές.