Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

(ΦΩΤΟ) Μουσείο Ιστορίας & Πολιτισμού ιδρύει η Π.Ε. Ευρυτανίας, στο παλιό κτήριο του Δασαρχείου Καρπενησίου

Πρωτότυπο Μουσειακό Κέντρο για την Ιστορία και τον Πολιτισμό της Ευρυτανίας ιδρύει η Π.Ε. Ευρυτανίας στο ανακαινισμένο για τον σκοπό αυτό παλιό κτήριο του Δασαρχείου Καρπενησίου στο Καρπενήσι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού.

mouseio-palio-dasarxeio1

Φωτογραφία από την πρόσφατη παρουσίαση της Μουσειολογικής – Μουσειογραφικής Μελέτης για την ίδρυση του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ)

Η ιδέα μετατροπής του παλιού Δασαρχείου Καρπενησίου, μετά την μεταστέγαση των υπηρεσιών του στο μεγαλύτερο σημερινό κτήριο, σε Μουσείο Πολιτισμού και ιστορίας ξεκίνησε το 2005, σχεδόν πριν 13 χρόνια, όταν ο τότε Υπουργός Γεωργίας -αείμνηστος- Ευάγγελος Μπασιάκος, με πρωτοβουλία του τότε νομάρχη Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου, παραχώρησε στη Νομαρχία Ευρυτανίας το κτήριο ακριβώς για τον σκοπό αυτό, την ίδρυση Μουσείου.

Η διαμόρφωση του παλιού κτηρίου, τόσο των εξωτερικών χώρων, όσο κυρίως των εσωτερικών, σύμφωνα με την μελέτη -που απαιτούσε την αποξήλωση όλων των εσωτερικών διαρρυθμίσεων, την εγκατάσταση όλων των απαραίτητων δικτύων θέρμανσης, ηλεκτρικών, ύδρευσης, αποχέτευσης κ.λπ.- απαιτούσε έναν προϋπολογισμό που άγγιζε τα 350.000 ευρώ.

Το έργο αρχικά προκηρύχθηκε το 2009 και χρηματοδοτήθηκε με πολλά προβλήματα από ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Ωστόσο, το 2015, έξι χρόνια μετά απαιτήθηκαν ακόμη 60.000 ευρώ, μια νέα μελέτη που χρηματοδότησε η Π.Ε. Ευρυτανίας για την ολοκλήρωση των κτηριακών εγκαταστάσεων. 

Παρουσίαση της μακέτας  διαμόρφωσης των χώρων

Σύμφωνα με ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας, «... την περασμένη Πέμπτη στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, παρουσιάστηκε η Μουσειολογική – Μουσειογραφική Μελέτη για την ίδρυση του Κέντρου Ιστορίας και Πολιτισμού Ευρυτανίας (ΚΙΠΕ), το οποίο θα εγκατασταθεί στο κτήριο του παλαιού Δασαρχείου που έχει ανακαινιστεί για αυτό τον λόγο. Πρόκειται για ένα πολιτιστικό οργανισμό με σκοπό την προβολή και την ανάδειξη της ιστορίας, την προώθηση της εκπαίδευσης, της έρευνας και της επικοινωνίας με την τοπική κοινωνία της Ευρυτανίας».

«Την παρουσίαση παρακολούθησαν ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρυτανικών Συλλόγων κ. Χρήστος Αρβανίτης, ο Πρόεδρος του Μουσειακού Κέντρου «Εύρυτος» κ. Ηλίας Ντζιώρας και η κ. Αθανασία Ντζιώρα, η Διευθύντρια των ΓΑΚ Ευρυτανίας κ. Μαρία Παναγιωτοπούλου, ο κ. Ιωάννης Καραχοντζίτης και η κ. Νικάνδρα Μπακογιώργου ως εκπρόσωποι του Ιδρύματος Γαζή Τριανταφυλλόπουλου, η κ Γεωργία Γκαρίλα εκπρόσωπος του Δήμου Καρπενησίου, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Βασίλης Φακίτσας και η Περιφερειακή Σύμβουλος κ. Κατερίνα Καλαντζή».

mouseio-palio-dasarxeio

Η μορφή που θα πάρει το νέο μουσείο, όπως απεικονίζεται στη μακέτα του έργου

«Η δημιουργία του Κέντρου αποτελεί την πρώτη προσπάθεια συνολικής παρουσίασης του μεγάλου ιστορικού και πολιτιστικού αποθέματος της ευρύτερης περιοχής της Ευρυτανίας. O βασικός στόχος του Κέντρου είναι μέσα από τη συνοπτική διήγηση της ιστορίας της Ευρυτανίας να γνωρίσει την περιοχή στους κατοίκους της και τον επισκέπτη και να κεντρίσει το ενδιαφέρον τους για περαιτέρω γνωριμία μέσα από το σύνολο της ιστορικής, πολιτιστικής, αρχιτεκτονικής, περιβαλλοντικής και πολιτισμικής παράδοσης της περιοχής. Η έκθεση θα παρουσιάζει την εξέλιξη της Ευρυτανίας διαχρονικά με σύγχρονο τρόπο και με την χρήση νέων τεχνολογιών», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Αριστείδη Τασιού.

mouseio-dasarxeio3

Η εξωτερική όψη του μουσείου