Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου 2020

ev media-logo

«Άτυπο» Κοινωνικό Παντοπωλείο θα λειτουργήσει στον δήμο Αγράφων. Δράση για διανομή αγαθών μέσω του Κέντρου Κοινότητας στη Φραγκίστα

Κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγράφων στις 19 Μαρτίου, στο Κερασοχώρι, εγκρίθηκε ομόφωνα η λειτουργία της δράσης «Διανομή Αγαθών» μέσω του Κέντρου Κοινότητας που λειτουργεί στη Δυτ. Φραγκίστα.koinoniko-pantopoleio-karpenisi1

Με εισηγητή τον αντιδήμαρχο κ. Γρηγόρη Παπαθανάση, το Δ.Σ Αγράφων, κατά την πρόσφατη συνεδρίασή του, συζήτησε και αποφάσισε την έναρξη λειτουργίας της δράσης «Διανομή Αγαθών» μέσω του Κέντρου Κοινότητας. Το Κέντρο Κοινότητας στεγάζεται στον ισόγειο χώρο του π. δημαρχείου στη Δυτ. Φραγκίστα και αποσκοπεί, κυρίως, στο να πληροφορεί πολίτες για προγράμματα κοινωνικής αλληλεγγύης, να παρέχει υποστήριξη στους ωφελούμενους του προγράμματος ΚΕΑ- ΤΕΒΑ κ.α.

Είναι, επίσης, σε θέση να συγκεντρώνει και διανέμει βασικά αγαθά σε πολίτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες -δράση που εγκρίθηκε και αναμένεται σταδιακά να ξεκινήσει τους επόμενους μήνες.

Οι παροχές, οι πόροι

Στο πλαίσιο λειτουργίας της δράσης, προβλέπεται να διανέμονται σε ωφελούμενους που το έχουν ανάγκη, τρόφιμα και είδη παντοπωλείου συσκευασμένα, είδη ατομικής υγιεινής, κατεψυγμένα προϊόντα, είδη ένδυσης και υπόδησης, είδη οικιακού εξοπλισμού, παιχνίδια κ.λπ. καινούρια ή από «δεύτερο χέρι», καθώς επίσης και είδη ψυχαγωγίας, όπως βιβλία, cd-dvd, για την κάλυψη αναγκών μάθησης και πολιτισμού.

Οι πόροι της δράσης θα προέρχονται από δωρεές και χορηγίες, από τον προϋπολογισμό του δήμου Αγράφων, από οικονομικές ενισχύσεις και χορηγίες τρίτων, καθώς και από Εθνικά, Περιφερειακά και Ευρωπαϊκά προγράμματα, τα οποία στοχεύουν στην καταπολέμηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, με δικαιούχο τον δήμο Αγράφων. Η διανομή τους θα γίνεται μόνο στον χώρο του Κέντρου Κοινότητας, ανάλογα με την διαθεσιμότητα των προϊόντων.

Οι δικαιούχοι

Δυνητικοί δικαιούχοι της δράσης είναι άτομα και νοικοκυριά που διαμένουν στον δήμο Αγράφων. Βασικό κριτήριο για την ένταξή τους στη δράση είναι η αδυναμία κάλυψης των αναγκών τους σε βασικά αγαθά.

Τα δικαιολογητικά

Σύμφωνα με την εισήγηση, τα απαραίτητα δικαιολογητικά που θα εξετάζονται για την ένταξη στη δράση είναι αίτηση του ενδιαφερόμενου, σύμφωνα με τυποποιημένο υπόδειγμα που θα χορηγεί η αρμόδια υπηρεσία, υπεύθυνη δήλωση για την ακρίβεια των δηλωθέντων και υποβληθέντων στοιχείων, φωτοτυπία Αστυνομικής Ταυτότητας ή διαβατήριου, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, οποιοδήποτε αποδεικτικό πιστοποιείται η Δ/νση κατοικίας (π.χ. λογαριασμοί ΔΕΚΟ), αντίγραφο της τελευταίας δήλωσης φορολογίας εισοδήματος ή του εκκαθαριστικού σημειώματος φυσικών προσώπων (Ε1) και αντίγραφο δήλωσης στοιχείων ακινήτων (έντυπο Ε9) ή βεβαίωση από το οικείο Υποθηκοφυλακείο. Επιπλέον, ανάλογα με την κατάσταση του υποψήφιου, θα υποβάλλονται και επιπλέον έγγραφα (αναπηρίας, ανεργίας κ.α).

Τα δικαιολογητικά θα υποβάλλονται από τους δυνητικούς δικαιούχους δύο φορές τον χρόνο (σε εξαμηνιαία βάση) στους αρμόδιους υπαλλήλους του Κέντρου Κοινότητας στη Φραγκίστα.

(ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ από το Κοιν. Παντοπωλείο του δ. Καρπενησίου)