Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Αυξήθηκε ο πληθυσμός της αρκούδας στην Ελλάδα. Μέχρι την Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα φθάνει η εξάπλωσή της

Γενετικά και αριθμητικά πιο εύρωστος είναι πλέον ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης που πραγματοποίησε επί τρία χρόνια η οργάνωση "Αρκτούρος", συγκεντρώνοντας τρίχες από ζώα που ξύνονται σε... στύλους της ΔΕΗ!ARKOYDA

Συγκεκριμένα, η μελέτη που δημοσιεύεται στο πιο πρόσφατο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Heredity, βασίστηκε σε ανάλυση τριχών που μαζεύτηκαν από ένα δίκτυο τριχοπαγίδων, τοποθετημένων σε στύλους της ΔΕΗ, μεθοδολογία που επινοήθηκε από τον "Αρκτούρο" και είναι μοναδική για τη χώρα μας. Με τον τρόπο αυτό, η ερευνητική ομάδα κατάφερε την τριετία 2007 - 2010 να συγκεντρώσει περισσότερα από 3.000 δείγματα και μέσω γενετικών αναλύσεων να ταυτοποιήσει 250 αρκούδες.

Όπως προέκυψε, στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις γενετικά διαφοροποιημένοι πληθυσμοί, στη Ροδόπη, το Βίτσι και τον Βαρνούντα, στη βόρεια Πίνδο (στην περιοχή του Γράμμου) και στην κεντρική Πίνδο (περιοχή Γρεβενών). Οι τρεις τελευταίοι πληθυσμοί επικοινωνούν γενετικά μεταξύ τους, αλλά όχι με αυτόν της Ροδόπης. Να σημειωθεί, ότι σε έρευνα του "Αρκτούρου", το 2015, υπολογίστηκε ότι ο ελάχιστος αριθμός των αρκούδων στην Ελλάδα είναι 450.

Στην Ευρυτανία

Κατά το παρελθόν, αλλά και πρόσφατα, αναφορές για παρουσία καφέ αρκούδας είχαν υπάρξει και για την Ευρυτανία, προέρχονταν δε από μελισσοκόμους (ζημιές σε κυψέλες κ.α.) ή κυνηγούς. Ενδεικτικά, υπήρχαν ενδείξεις για ύπαρξη αρκούδας στην Πρασιά, τη Χελιδόνα, τα Αλέστια κ.α.

Αν και επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία δεν υπάρχουν, οι ειδικοί τονίζουν πως τα τελευταία χρόνια η εξάπλωση του θηλαστικού φτάνει πια ως τον νομό Ευρυτανίας και Φθιώτιδας. Όπως σημειώνουν, για ένα μεγάλο ζώο όπως η αρκούδα, η επαναποίκηση περιοχών θεωρείται φαινόμενο απόλυτα φυσιολογικό που εξελίσσεται αργά και έχει επιστημονική βάση και εξήγηση.

Τα στοιχεία από ένα δείγμα 35 αρκούδων στην Ελλάδα στις οποίες έχει τοποθετηθεί ραδιοπομπός για ερευνητικούς σκοπούς δείχνουν ότι το ενήλικο θηλυκό ζυγίζει κατά μέσο όρο 106 κιλά (από 70 έως 148 κιλά μέγιστο) ενώ το ενήλικο αρσενικό είναι συνήθως πιο μεγαλόσωμο και το βάρος του κυμαίνεται από 110 έως 280 κιλά (μέσος όρος 195 κιλά).

arkouda europi

Ο πληθυσμός της καφέ αρκούδας στην Ευρώπη. Ένα από τα νοτιότερα σημεία εξάπλωσής της είναι ο νομός Ευρυτανίας