Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Γίνεται θεσμός η «Ιατρική Βουνού» στο Καρπενήσι. Μεταπτυχιακοί φοιτητές εκπαιδεύτηκαν σε Συνεδριακό & Βελούχι (ΦΩΤΟ)

Την ευκαιρία να λάβουν εξειδικευμένες γνώσεις γύρω από θέματα που αφορούν τεχνικές και εξελίξεις σε ζητήματα έρευνας και διάσωσης στο βουνό, διακομιδές, αντιμετώπιση κακώσεων από ψύχος, αντιμετώπιση υποθερμίας κ.α., είχαν δεκάδες φοιτητές του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Διεθνής Ιατρική- Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, κατά τη διάρκεια 3ήμερου σεμιναρίου που διεξήχθη στο Καρπενήσι.iatriki bounoy_2018_collage1

Το Καρπενήσι αποδεικνύεται αγαπημένος τόπος για τους διοργανωτές, καθώς είναι η τρίτη συνεχής φορά που επιλέγεται ως τόπος διεξαγωγής του σεμιναρίου (μετά το 2016 και 2017). Διαλέξεις και ομιλίες φιλοξενήθηκαν στο Συνεδριακό Κέντρο, ενώ μια σειρά από πρακτικές ασκήσεις έγιναν στο Χιονοδρομικό Κέντρο Βελουχίου. Ενεργά συμμετείχε το Ελληνικό Διασωστικό Σώμα Ευρυτανίας (ΕΔΣΕ).

Η τελετή έναρξης

Το απόγευμα του Σαββάτου (17/3) πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του σεμιναρίου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο δήμαρχος Καρπενησίου κ. Νίκος Σουλιώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ευρυτανίας κ. Άρης Τασιός και ο καθηγητής Χειρουργικής, επίτιμος πρόεδρος του προγράμματος και π. υπουργός κ. Θανάσης Γιαννόπουλος. Από το βήμα, και οι τρεις εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός πως το σεμινάριο γίνεται θεσμός για τον τόπο, ενώ η συνεργασία θα περάσει και σε επόμενο στάδιο, με τη διοργάνωση νέων δράσεων το προσεχές καλοκαίρι.

7.500 ευρώ από Περιφέρεια & Δήμο

Πάντως, αρκετά… βαθιά το χέρι στην τσέπη έβαλαν, για τις ανάγκες του 3ημέρου, η Περιφέρεια Στερεάς -κατά κύριο λόγο- και ο δήμος Καρπενησίου, που ήταν συνδιοργανωτές.

Η Π.Ε Ευρυτανίας κάλυψε τα έξοδα διαμονής και μεταφοράς των συμμετεχόντων, αναθέτοντας τη σχετική παροχή υπηρεσιών σε τουριστικό γραφείο με έδρα το Καρπενήσι, έναντι του ποσού των 6.250 ευρώ. Εξ αυτών, ποσό 4.400 ευρώ αφορούσε διαμονή και 1.850 ευρώ μεταφορά. Κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος στην Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας (12/3), την εισήγηση καταψήφισε ο κ. Γεώργιος Γκικόπουλος, με την αιτιολογία ότι «δεν αντιλαμβάνεται γιατί πρέπει η μεταφορά και η διαμονή να επιβαρύνει την Περιφέρεια, καθώς πρόκειται για μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου, το οποίο οφείλουν να καλύψουν το ίδιο το Πανεπιστήμιο και το Υπουργείο Παιδείας». Ο κ. Δημήτριος Τιμπλαλέξης δήλωσε ότι ψηφίζει λευκό. Το θέμα ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία.

Την ίδια ώρα, ο δήμος Καρπενησίου διέθεσε ποσό 1.180 ευρώ για την παράθεση γεύματος - μπουφέ στο Συνεδριακό Κέντρο.