Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Όλα τα βάρη στις πλάτες του λαού. Οι δήμαρχοι θέλουν να πληρώσουν οι δημότες τα μηχανήματα για το σήμα των ιδιωτικών καναλιών

Η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Στερεάς Ελλάδας (δηλαδή η συνδικαλιστική ένωση των δημάρχων), στην οποία συμμετέχουν και οι 25 δήμοι της Στερεάς, μεταξύ αυτών και οι δήμοι της Ευρυτανίας -Καρπενησίου και Αγράφων, συνεδρίασε και αποφάσισε ότι για να υπάρξει τηλεοπτική κάλυψη σε "λευκές" περιοχές που δεν λαμβάνουν το σήμα των ιδιωτικών καναλιών, θα πρέπει οι δημότες να πληρώσουν τους πομπούς των καναλιών. krikello-keraia-xioni1

Για ακόμη μια φορά οι δήμαρχοι, επικαλούμενοι ότι το δικαίωμα στην ενημέρωση είναι θεμελιώδες και αδιαπραγμάτευτο, κλείνουν το μάτι στα κανάλια. Μπορεί να προσφέρουν ενημέρωση και ψυχαγωγία και το ποσοστό των περιοχών που δεν έχουν τη δυνατότητα τηλεοπτικής λήψης των εκπομπών τους, όσον αφορά την περιφέρεια και ακόμη περισσότερο την Ευρυτανία, να είναι μεγάλο αλλά δεν παύει να είναι ιδιωτικές επιχειρήσεις. 

Άλλο αυτό όμως και άλλο να χρηματοδοτεί ο δημότης! Οι ίδιοι οι δήμαρχοι, με το παραπάνω πρόσχημα, προωθούν ιδιωτικές επιχειρήσεις επειδή “ο κόσμος θέλει τηλεόραση”. Και φυσικά στην ψηφιακή εποχή το κόστος των ψηφιακών αναμεταδοτών και των πομπών είναι πολύ μεγάλο. Και οι δήμαρχοι δέχονται να το επωμιστούν από τα δημοτικά τέλη, οι δημότες!

Φυσικά αναμεταδότες των καναλιών, χρηματοδοτούσαν και παλιότερα οι δήμοι. Ωστόσο, και τότε και σήμερα, η χρηματοδότηση αυτή είναι παράνομη. Έχουμε πολλά παραδείγματα, και στην Ευρυτανία, που το ελεγκτικό συνέδριο απέρριπτε αυτές τις δαπάνες ακριβώς διότι αποτελούσαν έμμεση χρηματοδότηση ιδιωτικών συμφερόντων.

ped-stereas-sinedriasi1

Περεταίρω, σύμφωνα με σχετικό ψήφισμα της ΠΕΔ Στερεάς Ελλάδας οι δήμαρχοι ζητούν από την πολιτεία "να ληφθεί μέριμνα" ώστε το σήμα των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών να φτάσει σε κάθε πολίτη. Προφανώς, αφού ο πολίτης πληρώσει τα μηχανήματα.

Και ενώ πρόσφατα, με την μετάβαση στο ψηφιακό σήμα, όλοι οι καταναλωτές κλήθηκαν να πληρώσουν τους ψηφιακούς αποκωδικοποιητές με ένα κόστος το οποίο ξεκινούσε από τα 30 ευρώ, τώρα καλούνται και πάλι να πληρώσουν τους αναμεταδότες. Και στο ερώτημα ποιος θα πληρώσει τα μηχανήματα των σταθμών εκπομπής η απάντηση είναι απλή: το αν οι ίδιοι οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί θέλουν να έχουν μεγαλύτερη κάλυψη τηλεθεατών.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ