Τρίτη, 26 Μαρτίου 2019

ev media-logo

(ΒΙΝΤΕΟ - ΦΩΤΟ) Μήνυμα αισιοδοξίας, μήνυμα ζωής. Κατάμεστο το Συνεδριακό Κέντρο στην εκδήλωση για τον Παιδικό Καρκίνο

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου (15/2), και με στόχο την ενημέρωση - ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τον παιδικό καρκίνο, ο Σύλλογος Εθελοντών κατά των Νεοπλασματικών Ασθενειών ν. Ευρυτανίας «Αγώνας Ζωής», σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες «Φλόγα», διοργάνωσε εκδήλωση με θέμα τον Παιδικό Καρκίνο.

5

Το Συνεδριακό Κέντρο σχεδόν γέμισε, την Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου, στις 20.30 το βράδυ, με πολίτες κάθε ηλικίας να σπεύδουν να παρακολουθήσουν ομιλίες με θέμα τις νεοπλασίες στην παιδική ηλικία από εισηγητές με κατάρτιση και πολύχρονη εμπειρία. Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, ο δήμαρχος κ. Νίκος Σουλιώτης, η πρόεδρος της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ κα Σοφία Ζαλοκώστα, η αντιδήμαρχος κα Γεωργία Γκαρίλα κ.α. Η εκδήλωση έγινε υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Ευρυτανίας και του δήμου Καρπενησίου, με χορηγό επικοινωνίας τα «Ευρυτανικά Νέα».

ΒΙΝΤΕΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ

35 χρόνια «Φλόγα

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του «Αγώνα Ζωής», κα Ανθή Μουλιανίτη - Κοντοκώστα, που κάλεσε πρώτη στο βήμα την κα Τρυφωνίδη Μαρία, Πρόεδρο της «Φλόγας», του Πανελλήνιου Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Καρκίνο.

12

Το κοινό ενημερώθηκε για την ιστορία, τον ρόλο και τον στόχο του συλλόγου, που προσφέρει υποστήριξη στα παιδιά (και τις οικογένειές τους) που χρειάζονται βοήθεια. Η ανάγκη για βελτίωση της ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας των παιδιών που έτυχε να αρρωστήσουν από καρκίνο, οδήγησε τους εθελοντές γονείς να δώσουν τα χέρια και να ανάψουν την Φλόγα το 1982. Σήμερα η Φλόγα αγκαλιάζει χιλιάδες οικογένειες σε όλη την Ελλάδα και έχει εκπροσώπους με πλούσια δράση στις μεγαλύτερες πόλεις. Η πρόεδρος αναφέρθηκε στα προγράμματα που υλοποιεί ο σύλλογος, όπως το «Σπίτι της Φλόγας», όπου φιλοξενούνται εντελώς δωρεάν εκατοντάδες οικογένειες από όλη την Ελλάδα για όσο διάστημα είναι υποχρεωμένοι να παραμείνουν στην Αθήνα για τη θεραπεία των παιδιών, τις Κατασκηνώσεις, την παροχή νοσηλείας στο σπίτι κ.α.

7

Νέα δεδομένα

στον παιδικό καρκίνο

Ακολούθησε η εισήγηση της κας Πολυχρονοπούλου Σοφίας, MD, PhD, Παιδιάτρου Αιματολόγου-Ογκολόγου, με θέμα: «Νεότερα στην παιδική αιματολογία-ογκολογία». Η ιατρός μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για το έργο που προσφέρει η «Φλόγα» και παρέθεσε στατιστικά στοιχεία απ’ όλο τον κόσμο για τον καρκίνο (2η αιτία θανάτου στα παιδιά). Στην Ευρώπη ο παιδικός καρκίνος αφορά το 10% των συνολικών καρκίνων, με τη λευχαιμία να λαμβάνει ως τύπος την πρώτη θέση. Περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται κάθε χρόνο από καρκίνο στη χώρα μας.

Η παιδίατρος τόνισε πως όσο πιο εύρωστη οικονομικά είναι μία χώρα, τόσο πιο αποτελεσματικά αντιμετωπίζει τον καρκίνο· ασφαλώς, σημείωσε, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα αποτελεί τροχοπέδη προς αυτόν τον σκοπό. Ποσοστό πάνω από το 80% των μικρών ασθενών θα επιβιώσουν του καρκίνου και θα έχουν στη συνέχεια μια υγιή και ποιοτική ζωή, χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, πρόσθεσε. Ωστόσο, όπως τόνισε, τα περιστατικά παιδικού καρκίνου εμφανίζουν τις τελευταίες δεκαετίες αυξητική τάση3 στην Ελλάδα νοσούν από καρκίνο περίπου 320 παιδιά το χρόνο. Οι τρεις βασικές πτυχές της ίασης, ανέφερε, είναι η βιολογική, η ψυχολογική και η κοινωνική.

11

Μαρτυρία ψυχής

Η σειρά ομιλιών έκλεισε με την κα Τζακώστα Σοφία, μητέρα ενός μικρού αγοριού, του Κωνσταντίνου, που νόσησε από καρκίνο σε ηλικία πέντε ετών, το 2014, πάλεψε σθεναρά και βγήκε νικητής. Η εισηγήτρια συγκίνησε όσους είχαν την τύχη να την ακούσουν, αλλά παράλληλα έστειλε το πιο δυνατό μήνυμα αισιοδοξίας και ελπίδας, το μήνυμα πώς ο καρκίνος δεν είναι ανίκητος.

«Από τη στιγμή της διάγνωσης και μετά, αλλάζουν τα πάντα», ανέφερε και περιέγραψε τα στάδια της ασθένειας, μίλησε για τα αρχικά συναισθήματα απόγνωσης, αγωνίας, φόβου και απαισιοδοξίας. «Είναι πολύ δύσκολος ο παιδικός καρκίνος, δύσκολος και εξουθενωτικός», σημείωσε και περιέγραψε τη σκληρή καθημερινότητα, αλλά και τις χαρούμενες νότες που δεν λείπουν -ακόμα και μέσα στο νοσοκομείο. Βήμα - βήμα, με τη συμπαράσταση, φροντίδα και επιστημονική κατάρτιση των ειδικών, ο αγώνας του Κωνσταντίνου, που πάλεψε γενναία, κερδήθηκε και πλέον ο μικρός χαίρεται τη ζωή όπως και πρώτα.

 9

Το φινάλε

Ακολούθησε η συμμετοχή της Χορωδίας του 1ου Γυμνασίου Καρπενησίου «Ευρύφωνο», υπό την καθοδήγηση του κ. Τάσου Ηλιόπουλου. Τα παιδιά ερμήνευσαν γνωστά τραγούδια και απέσπασαν -δικαίως- το ζεστό χειροκρότημα μικρών και μεγάλων.

Κλείνοντας την εκδήλωση, η πρόεδρος του «Αγώνα Ζωής» κα Ανθή Μουλιανίτη- Κοντοκώστα, ευχαρίστησε τις ομιλήτριες και τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας από την πλευρά της τη σημασία ύπαρξης του συλλόγου και καλώντας το κοινό να συμμετέχει ενεργά μέσω της εγγραφής του σε αυτόν. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε στα τηλ. 6974944104 (Ανθή Μουλιανίτη- Κοντοκώστα) και 6972162169 (Χρυσούλα Ντουφεκιά).

10

53