Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ»: Έκτακτη χρηματοδότηση στους δήμους για έργα - 308.400 € στο Καρπενήσι, 266.700 € στα Άγραφα

Το Υπουργείο Εσωτερικών, με απόφαση του κ. Σκουρλέτη, ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει στους δήμους ολόκληρης της Χώρας κονδύλι ύψους 110 εκατ. ευρώ. Έτσι, εν αναμονή της έκδοσης των δύο προσκλήσεων ενδιαφέροντος, καλεί τους δήμους να συμμετέχουν στα προγράμματα χρηματοδότησης. Από τα 110 εκατ. ευρώ, στην Ευρυτανία «έπεσαν»… μόλις 575.000 ευρώ.

mixanimi-xioni-zinopoulou1

Ειδικότερα, ενεργοποιείται το νέο ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης δήμων - “ΦιλόΔημος ΙΙ” του Υπουργείου Εσωτερικών σε δύο άξονες. Ποσό 60 εκατ. ευρώ για την απόκτηση σύγχρονου  μηχανολογικού εξοπλισμού και ποσό 50 εκατ. ευρώ για την υλοποίηση έργων συντήρησης σχολικών κτηρίων και αύλειων χώρων.

Το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό. Ωστόσο, υπάρχει συγκεκριμένη κατανομή στους δήμους για τα μηχανήματα σύμφωνα με την έκταση, τον πληθυσμό και το πλήθος των οικισμών τους όπως και για τα σχολικά κτήρια σύμφωνα με τον αριθμό των τμημάτων, των σχολείων και τον αριθμό των μαθητών.

Οι προσκλήσεις & τα κονδύλια

Σύμφωνα με την απόφαση, τα κονδύλια για την Ευρυτανία στους δύο δήμους είναι συνολικά 575.100 ευρώ. συγκεκριμένα ο δήμος Καρπενησίου ενισχύεται με 308.400 ευρώ και ο δήμος Αγράφων με 266.700 ευρώ. Οι δήμοι της Ευρυτανίας οφείλουν να καταθέσουν ώριμες μελέτες ώστε να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν.

Οι δήμοι μπορούν να προμηθευτούν καινούργια ή μεταχειρισμένα μηχανήματα έργου (έως πενταετίας), καθώς και εξαρτήματα για προσθήκη σε υφιστάμενα βάσει των κείμενων διατάξεων (π.χ. λεπίδες αποχιονισμού, βυτία πυρόσβεσης, αλατιέρες κ.λπ.). Για τον δήμο Καρπενησίου και τον δήμο Αγράφων η χρηματοδότηση στη συγκεκριμένη πρόσκληση προβλέπει από 255.000 ευρώ σε κάθε δήμο.

Για τις κτηριακές εγκαταστάσεις προβλέπεται χρηματοδότηση έργων συντήρησης των σχολικών κτηρίων, βελτίωση και ανάπλαση των αύλειων χώρων, κατασκευή απλών ραμπών πρόσβασης καθώς και άλλων τεχνικών παρεμβάσεων. Για τον δήμο Καρπενησίου η χρηματοδότηση στη συγκεκριμένη πρόσκληση προβλέπει ποσό 53.400 ευρώ, ενώ για τον δήμο Αγράφων προβλέπει 16.700 ευρώ.

Ευχαριστήριο από δήμο Καρπενησίου

Σε σχετική ανακοίνωση του γραφείου δημάρχου Καρπενησίου κ. Νίκου Σουλιώτη αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Ευχαριστούμε θερμά τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη που κράτησε την υπόσχεσή του και δίνει ανάσα ενισχύοντας οικονομικά όλους τους Δήμους βάσει κριτηρίων διαφορετικότητας , με ένα νέο ειδικό πρόγραμμα με τον τίτλο “ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ”.