Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ευρυτανόπουλα διακρίθηκαν στη Ρομποτική! Μαθητές του 2ου Γυμνασίου Καρπενησίου προκρίθηκαν σε πανελλήνιο διαγωνισμό

Η Επιστημονική Ένωση Εκπαιδευτικής και Τεχνολογικής Καινοτομίας & Συνεργασίας «Εργαστήρι STEM» και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, συνδιοργάνωσαν, το πρωί της Κυριακής 25/2, τον 4ο Περιφερειακό Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.

robotiki-lamia-evritanes1

ΦΩΤΟ. Στιγμιότυπο από τον διαγωνισμό που έγινε στη Λαμία, παρουσία μαθητών από σχολεία του Καρπενησίου

Ο διαγωνισμός, που φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 3ου Γυμνασίου Λαμίας, είχε έντονη ευρυτανική εκπροσώπηση, καθώς μαθητές από δημοτικά και γυμνάσια του Καρπενησίου παρουσίασαν τις δημιουργίες τους στον χώρο της ρομποτικής -και μάλιστα δεν έλειψαν και οι διακρίσεις! Συνολικά, συμμετείχαν 33 ομάδες και 300 μαθητές και εκπαιδευτικοί, από τους πέντε νομούς της Στερεάς.

Από το Δημοτικό

Για το Δημοτικό, ο διαγωνισμός καλούσε τους μαθητές να φανταστούν το συναρπαστικό μέλλον, κατασκευάζοντας μοντέλα με αυτοματισμούς σύμφωνα με το θέμα «Εποικισμός του Άρη». Η Ευρυτανία εκπροσωπήθηκε με τρεις (3) ομάδες στη συγκεκριμένη κατηγορία.

Η «KarpenRobots» αποτελούνταν από τους μαθητές: Ευθυμίου Δαβίδ (Ε’ τάξη - 1ο Δ.Σ Καρπενησίου), Γεμενής Γρηγόρης (ΣΤ’ - 1ο Δ.Σ), Κουτσοθόδωρος Σεραφείμ (ΣΤ’ - 1ο Δ.Σ), Μπαρμπούτης Χαράλαμπος (ΣΤ’ - 2ο Δ.Σ), Μπάτζιος Χρήστος (ΣΤ’ - 1ο Δ.Σ) και Χατζόπουλος Φώτης (ΣΤ’ - 2ο Δ.Σ). Τα παιδιά, προκειμένου να δώσουν λύση στο πρόβλημα στις συχνές αμμοθύελλες στον πλανήτη Άρη, σκέφτηκαν τη δημιουργία ασπίδας που αλλάζει κατεύθυνση ανάλογα τη φορά του ανέμου, ενώ έφτιαξαν και έναν… ήλιο για το ενεργειακό πρόβλημα στον κόκκινο πλανήτη.

Στην ομάδα «BUS2MARS» συνεργάστηκαν οι μαθητές/τριες: Αλέξανδρος Μπάτζιος (Δ’ τάξη - 1ο Δ.Σ), Ευθυμίου Σεραφείμ (Δ’ τάξη - 1ο Δ.Σ), Γεμενής Αλέξανδρος (Δ’ τάξη - 1ο Δ.Σ), Κωστής Άγγελος (Δ’ τάξη - 3ο Δ.Σ), Κωστορίζου Ευαγγελία (Δ’ τάξη - 3ο Δ.Σ) και Κιούσης Στέφανος (Δ’ τάξη - 3ο Δ.Σ). Στόχος του project των παιδιών ήταν η κατασκευή ενός διαστημικού ηλιακού λεωφορείου που θα μεταφέρει ανθρώπους από τη Γη στον Άρη. Πρόκειται για ένα διαστημικό λεωφορείο που έχει ηλιακούς συλλέκτες για να εκμεταλλεύεται την ηλιακή ενέργεια και να τη μετατρέπει σε ενέργεια για την κίνηση του διαστημικού οχήματος.

Επίσης, η ομάδα «Καρπεν-Άρης», του 3ο Δημοτικού Σχολείου, αποτελούνταν από τις/τους: Τσώνη Όλγα (Ε’ τάξη), Κόπανος Δημήτρης (ΣΤ’), Γκορόγιας Κων/νος (ΣΤ’), Καντλής Στάθης (Ε’ τάξη), Πλούμπης Φώτης (ΣΤ’), Καραγιάννης Αιμίλιος (Ε’). Το σενάριο της εργασίας προέβλεπε ρομποτική αποστολή στον «κόκκινο πλανήτη» το 2050 ώστε να διαπιστωθεί η επιτυχής εφαρμογή (ή όχι) μαγνητικής ασπίδας που είχε σταλεί το 2020.

Από το Γυμνάσιο

Η διαγωνιστική πίστα του Γυμνασίου προσκαλούσε τους μαθητές να κατασκευάσουν γρήγορα ρομπότ που θα επιλύουν προβλήματα που σχετίζονται με το ιστορικό θέμα «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες».

Στη συγκεκριμένη κατηγορία, από το Καρπενήσι πήραν μέρος δύο ομάδες και συνολικά 5 παιδιά, με τη μία εξ αυτών να συγκεντρώνει, μάλιστα, υψηλή βαθμολογία και να κερδίζει την πρόκριση για την Αθήνα και τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής!

Ο λόγος για την ομάδα του 2ου Γυμνασίου Καρπενησίου με το όνομα «xTerminators», που απαρτίζονταν από τους: Κακούρα Αθανάσιο (Α' τάξη) και Παπαναγιώτου Βασίλη (Β’ τάξη), που σε σύνολο οκτώ ομάδων κατέλαβαν τη δεύτερη θέση και προκρίθηκαν στον τελικό της Αθήνας! Την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 θα λάβουν μέρος στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής που θα διεξαχθεί στο Κλειστό Ολυμπιακό Γήπεδο του Γαλατσίου.

robotiki-lamia-evritanes2

ΦΩΤΟ. Στον πανελλήνιο διαγωνισμό Ρομποτικής (4/3, Αθήνα) θα βρεθούν δύο “δικά μας” παιδιά: ο Παπαναγιώτου Βασίλης (αριστερά) και ο Θανάσης Κακούρας (δεξιά)

Αξίζει να σημειωθεί πως η προσπάθεια των παιδιών ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο, με την καθοδήγηση του κ. Δήμου Ιωάννη (Εργαστήρι STEM), στοιχείο που δίνει ακόμα μεγαλύτερη αξία στη συγκεκριμένη διάκριση.

Στην ίδια κατηγορία διαγωνίστηκε και η ομάδα KLT από το 1ο Γυμνάσιο Καρπενησίου, που αποτελούνταν από τους: Μαραγούσια Κων/νο, Μπουλάκο Δημήτρη και Τσιάρα Ηλία, με τα παιδιά να λαμβάνουν θετικά σχόλια για την παρουσίασή τους.

Αξίζει να αναφερθεί πως σε ένα μήνα από σήμερα, στις 28 Μαρτίου 2018, θα διοργανωθεί στο 3ο Δημοτικό Σχολείο φεστιβάλ για τη Ρομποτική.