Σάββατο, 4 Ιουλίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Παράκαμψη Μακρακώμης. Το ιστορικό ενός δρόμου που δεν ήθελε η Φθιώτιδα. Η «χωμένη στα συρτάρια» μελέτη από το 2001 και το σήμερα

Ιούνιος 2009. Η μελέτη του δρόμου της «Παράκαμψης Μακρακώμης» παρουσιάζεται στην πρώην νομαρχία Ευρυτανίας, παρουσία του τότε περιφερειάρχη κ. Παντελή Σκλιά, του Ευρυτάνα υφυπουργού οικονομικών κ. Θανάση Μπούρα και του τότε νομάρχη και σημερινού βουλευτή Ευρυτανίας κ. Κώστα Κοντογεώργου (φωτο).parakampsi-makrakomis-2009-sxedia

Η παράκαμψη Μακρακώμης, αποτελούσε τμήμα του περίφημου δρόμου Λαμία - Καρπενήσι. Τα σχέδια υπήρχαν από τη δεκαετία του ‘90. Η Τεχνική Υπηρεσία της τότε περιφέρειας, με εντολή του τότε περιφερειάρχη σε στενή συνεργασία με τη νομαρχία, "ξέθαψαν" από τα συρτάρια της περιφέρειας την παλιά εκείνη μελέτη του έργου, η οποία είχε χρηματοδοτηθεί από το 2001, αλλά έκτοτε παρέμενε στο συρτάρι.  

Η παλιά εκείνη μελέτη απαιτούσε επικαιροποίηση. Τη συμπληρωματική μελέτη και την ενοποίησή της, χρηματοδότησε το Υπουργείο Οικονομίας με εντολή του τότε υφυπουργού οικονομικών - Καρπενησιώτη στην καταγωγή- κ. Θανάση Μπούρα, μέσω της περιφέρειας και της νομαρχίας Ευρυτανίας.

Τη Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009, η ολοκληρωμένη μελέτη του έργου "Παράκαμψη Μακρακώμης", παρουσιάστηκε στην Ευρυτανία ως ένα σημαντικό βήμα στον οδικό άξονα Λαμία - Καρπενήσι. Την παρουσίαση έκανε ο τότε διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών κ. Ευμορφόπουλος, παρουσία σύσσωμης της πολιτικής ηγεσίας του νομού Ευρυτανίας. Έκτοτε, υπήρξαν δεκάδες παρεμβάσεις υπηρεσιακού χαρακτήρα, με έναν στόχο: να ενταχθεί το έργο στο ΕΣΠΑ.

Τελικά το 2011, το έργο με απόφαση του τότε Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κλέαρχου Περγαντά, εντάχθηκε για συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ στο επιχειρησιακό πρόγραμμα “Ενίσχυση Προσπελασιμότητας” με τίτλο “Παράκαμψη Μακρακώμης της Εθνικής οδού Λαμίας - Καρπενησίου”, με προϋπολογισμό ένταξης 30,6 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 26,5 εκατ. ευρώ για το έργο και τα υπόλοιπα για απαλλοτριώσεις, δίκτυα κ.λπ.

Η Παράκαμψη Μακρακώμης δόθηκε σε πλήρη χρήση πριν από λίγες ημέρες (Φεβρουάριος 2018). Το συνολικό μήκος των παρεμβάσεων είναι 9,6 χιλιόμετρα, από τα οποία τα 3,1 αφορούν διαπλάτυνση του υφιστάμενου δρόμου και τα 6,5 νέα χάραξη.