Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019

ev media-logo

Εκατό χρόνια (1918-2018) Γυμνάσιο Καρπενησίου. Στις 13/2 συμπληρώνεται η εκατονταετηρίδα του σχολείου, που ιδρύθηκε με Βασιλικό διάταγμα

Δεκάδες γενιές έμαθαν γράμματα στο ιστορικό Γυμνάσιο Καρπενησίου. Το πέτρινο κτήριο που καταστράφηκε δύο φορές και δύο φορές ξαναχτίστηκε, και ιδρύθηκε πριν 100 χρόνια με Βασιλικό διάταγμα. Το Γυμνάσιο Καρπενησίου, φέτος κλείνει 100 χρόνια «ζωής». Τα «Ευρυτανικά Νέα» επιχειρούν ένα μικρό αφιέρωμα.gimnasio-anegersi1

Φωτογραφία από το περιοδικό ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ,(Τεύχος 40, Μάϊος 1929)

Βασιλικό Διάταγμα

Συμπληρώνονται φέτος εκατό χρόνια από την ίδρυση Γυμνασίου στο Καρπενήσι. Στις 13 Φεβρουαρίου 1918 υπογράφτηκε από τον Βασιλέα Αλέξανδρο Βασιλικό Διάταγμα “Περί ιδρύσεως γυμνασίου εν Καρπενησίω”, το οποίο δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 45/28-2-1918.

Τα «Ευρυτανικά Νέα», δημοσιεύουν σήμερα εκείνο το Βασιλικό Διάταγμα (ιστορικό ντοκουμέντο) που έρχεται για πρώτη φορά στο φως της δημοσιότητας και αναφέρει:

“Έχοντες υπόψη το Β. διάταγμα της 31ης Δεκεμβρίου 1836 «περί του κανονισμού των Ελληνικών σχολείων και γυμνασίων», και τον νόμον 240 «περί διοικήσεως της δημοτικής και μέσης εκπαιδεύσεως», προτάσει του Ημετέρου Υπουργού των Εκκλησιαστικών και της Δημοσίας Εκπαιδεύσεως, λαβόντος προ οφθαλμών και την υπ’ αρι. 474 πράξιν του εκπαιδευτικού συμβουλίου, απεφασίσαμεν και διατάσσομεν.

Ιδρύεται εν Καρπενησίω πλήρες γυμνάσιον, η λειτουργία του οποίου άρχεται από του σχολικού έτους 1918-1919.

Εις τον αυτόν Ημέτερον Υπουργόν ανατίθεμεν την δημοσίευσιν και εκτέλεσιν του παρόντος διατάγματος.

Εν Αθήναις τη

13 Φεβρουαρίου 1918.

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ο επί των Εκκλησιαστικών

Υπουργός

Δ. Δίγκας».

gimnasio-karpenisioy-diatagma1

 

Ιστορική καταγραφή

Πολλές σημαντικές πληροφορίες για το Γυμνάσιο Καρπενησίου, όπως και για τα άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα που υπήρξαν στο Καρπενήσι και την Ευρυτανία περιέχονται στη διδακτορική διατριβή του Νικ. Μπάκα, ο παιδαγωγικός λόγος του Θεοδ. Κάστανου(1886-1932) και το μονοτάξιο Διδασκαλείο Καρπενησίου(1927-1929), Πάτρα 2011.

Αναφέρει μεταξύ άλλων: “Η φοίτηση στο Γυμνάσιο ήταν τετραετής. Το Γυμνάσιο Καρπενησίου άρχισε να λειτουργεί το 1918 και στεγαζόταν στο σπίτι του Χατζόπουλου με μια μικρή αυλή, το οποίο βρισκόταν κοντά και πίσω από το σημερινό οίκημα του ΟΤΕ, στην σημερινή οδό Γεωργίου Σ. Τσιτσάρα. αρ. 5. Στο Γυμνάσιο με πρωτοβουλία του Τάκη Λάππα του μετέπειτα οδοντογιατρού και την συνδρομή των καθηγητών, δημιουργήθηκε βιβλιοθήκη με αρμόδιο τον ίδιο.”

“Πρέπει να σημειώσουμε ότι στο Καρπενήσι, παρακμασμένο και παραγκωνισμένο από την Πολιτεία, το Γυμνάσιο άρχισε να λειτουργεί το 1918 και οι Καρπενησιώτες ευθύς εξαρχής σκέφτηκαν την εγκατάστασή του σε ένα χώρο αντάξιο του σκοπού του. Έτσι το 1922 δημιούργησαν ερανική επιτροπή και κατάφεραν μέσα σε λίγο σχετικά διάστημα, αφού το Υπουργείο εγκρίνει την ανέγερση το 1927, να αποπερατώσει το διδακτήριο και ήδη από τις 4 Οκτ. 1931 το Γυμνάσιο να λειτουργεί στη νέα του θέση. Δυστυχώς όμως η λειτουργία του ήταν βραχύβιος, γιατί καταστράφηκε από τους Γερμανούς το 1944” (σελ. 135-136).

Επίσης, πολύτιμη πηγή για τα όσα επακολούθησαν της ιδρύσεως του Γυμνασίου, για την κατασκευή του κτηρίου, για τη συγκέντρωση χρημάτων από την ερανική επιτροπή, τις εισφορές από τους  Ευρυτάνες της Αμερικής, τα πρώτα αρχιτεκτονικά σχέδια του Γυμνασίου Καρπενησίου κ.ά. αποτελεί  το βιβλίο του Γ. Α. Φαρμακίδη, Γυμνάσιο Καρπενησίου- Το χρονικό της ανέγερσης του πρώτου διδακτηρίου, επιμέλεια: Κώστας Αντ. Παπαδόπουλος, Έκδοση της Πανευρυτανικής Ένωσης, Αθήνα 2002. (Από το βιβλίο αυτό προέρχεται και το παραπάνω φωτογραφικό υλικό του παρόντος άρθρου, εκτός του ιδρυτικού ΦΕΚ, που παρουσιάζεται για πρώτη φορά).

Μετά την καταστροφή του κτηρίου από τους Γερμανούς το 1944, ανακατασκευάστηκε με χρήματα της Βασιλικής Πρόνοιας Συμμοριοπλήκτων το 1952-1953, στην ίδια θέση και με τα ίδια σχέδια του καταστραφέντος Γυμνασίου. Η σχολική μονάδα μετονομάστηκε -και λειτουργεί έως σήμερα- σε 1ο Γυμνάσιο Καρπενησίου με την Υ.Α. 35654/Δ4/29-3-2010 (ΦΕΚ 412/τ.Β΄/12-4-2010).

gel-kthrio1

Το σχολικό συγκρότημα Καρπενησίου σήμερα. Στα δεξιά το Γυμνάσιο, που συμπληρώνει εκατό χρόνια λειτουργίας