Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2019

ev media-logo

Μεγαλώνοντας σωστά τα παιδιά. Η ομιλία του π. Βασίλειου Θερμού στην κατάμεστη αίθουσα του 4ου Δημοτικού Σχολείου (ΦΩΤΟ)

«Μητρότητα και Πατρότητα: Οδηγίες χρήσης»: αυτός ήταν ο τίτλος της εκδήλωσης που διοργάνωσε, την Κυριακή 28 Ιανουαρίου, το Γραφείο Νεότητας και Οικογενείας της Μητρόπολης Καρπενησίου, με προσκεκλημένο ομιλητή τον π. Βασίλειο Θερμό.

5

Η ομιλία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 4ου Δημοτικού Σχολείου, που γέμισε από κόσμο -ανθρώπους κάθε ηλικίας, νέους γονείς, ιερείς, ενώ το παρών έδωσε και ο Μητροπολίτης κ. Γεώργιος.

Ο ιερέας, παιδοψυχίατρος και συγγραφέας (γεννηθείς το ’57 στη Λευκάδα) μίλησε στο κοινό της πόλης για όλα εκείνα που συνθέτουν μια υγιή σχέση γονέων-παιδιού, στο πλαίσιο ενός γάμου που δεν παραμελεί την ίδια του την υπόσταση μετά τον ερχομό των παιδιών.

1

Τα βασικά σημεία

Μιλώντας για την ελληνική κοινωνία, ο π. Θερμός ανέφερε πως είναι εξόχως παιδοκεντρική, έχουν στον πυρήνα τους το παιδί και οι άνθρωποι αισθάνονται πως καταξιώνονται όταν γίνουν γονείς.

Η ανωτέρω συνθήκη οδηγεί τα ζευγάρια, σημείωσε, στο να παραμελούν τον ίδιο τους τον γάμο όταν έλθει ένα παιδί· «υπάρχουν άνθρωποι που όταν γίνουν γονείς, ξεχνούν ότι είναι σύντροφοι», είπε χαρακτηριστικά, συνθήκη που οδηγεί το ζευγάρι να νιώθει μετέωρο όταν τα παιδιά φύγουν μόνιμα από το σπίτι (πχ για σπουδές).

Η αποκλειστική προσκόλληση στα παιδιά αλλάζει αρνητικά την ψυχολογία-διάθεση του πατέρα ή της μητέρας, που συχνά νιώθουν τη ματαίωση σε προσωπικά όνειρα ή προσδοκίες, κατόπιν τα όρια απαγορεύσεων του παιδιού «χαλαρώνουν» και συχνά οι εντάσεις δεν απουσιάζουν, ενώ παρεμβολές «τρίτων» (πχ γιαγιά) προκαλούν περισσότερα προβλήματα. «Το συνηθέστερο λάθος», τόνισε, «είναι ότι η μητέρα είναι αυτή που ‘φορτώνεται’ τα παιδιά», με τους πατεράδες να περιορίζονται σε δευτερεύοντα ρόλο, με αρνητικό αντίκτυπο στην ψυχολογία αυτών· «το παιδί θέλει ίσες αποστάσεις», συμπλήρωσε.

7

«Πρέπει να μην προσκολλόμαστε στα παιδιά μας για να καλύψουμε προσωπικές μας ανάγκες», επεσήμανε αμέσως μετά, ενώ εξήγησε πόσο λανθασμένη είναι η αντίληψη που θέλει τον πατέρα να παίζει τον ρόλο του κακού-αυστηρού προς το παιδί. «Οι φωνές και οι τιμωρίες απλά αυξάνουν το χάσμα ανάμεσα στον πατέρα και τα παιδιά του», σημείωσε. Εκτός από την ανάγκη εδραίωσης μιας υγιούς σχέσης ανάμεσα στο αντρόγυνο, σημαντικό είναι οι ενέργειες του πατέρα ή της μητέρας να οδηγούν στην αύξηση της εκτίμησης-αγάπης που έχει ο ένας για τον άλλον. 6

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ανοικτό διάλογο με το κοινό, με τον π. Βασίλειο Θερμό να απαντά σε ερωτήσεις/απορίες, ενώ παρέμβαση επί των θεμάτων έκανε και ο Μητροπολίτης Καρπενησίου.

8