Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Σάββατο, 24 Μαρτίου 2018

ev media-logo

Το 3ο Δημοτικό Σχολείο, στη γειτονιά των Βαλκανίων! Μοναδική εμπειρία για μαθητές και εκπαιδευτικούς το ταξίδι στη Βουλγαρία (ΦΩΤΟ)

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η 4η διεθνής συνάντηση των αντιπροσωπειών των σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Erasmus, "Ars Longa", στο οποίο συμμετέχει και το 3o Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο Λούκοβιτ της Βουλγαρίας, μια μικρή πόλη στο κέντρο της χώρας, περίπου 120χλμ από την πρωτεύουσα, αντίστοιχου πληθυσμού με το Καρπενήσι.

1

Η αποστολή από το Καρπενήσι

Στην ελληνική αποστολή συμμετείχαν οι μαθητές της έκτης τάξης Δημήτρης Κόπανος, Παναγιώτης Κωτσής, Αντιγόνη Πανάρα και Ευθυμία Τσώνη, οι οποίοι επιλέχθηκαν με κριτήριο τη γνώση τους στα αγγλικά και την ενεργό εμπλοκή τους στο πρόγραμμα αλλά και κατόπιν κλήρωσης. Την ευθύνη των μαθητών είχαν οι εκπαιδευτικοί Κωνσταντίνος Ντόβας και Λέλα-Μαρία Μπακογιάννη, ενώ την αποστολή συνόδευσε και ο Υπεύθυνος Σχολικών Δραστηριοτήτων Ευρυτανίας Διονύσης Παρούτσας, ο οποίος παρακολουθεί την εξέλιξη όλου του προγράμματος από κοντά βάση της προγραμματικής σύμβασης.

Γνωριμία με τη Σόφια

Νωρίς το πρωί της 5ης Νοεμβρίου, η αντιπροσωπεία του σχολείου έφτασε στη Σόφια με λεωφορείο και ενσωματώθηκε με τις άλλες αποστολές που είχαν φθάσει εκεί αεροπορικά από την προηγούμενη. Η Σόφια διατηρεί πολλά πολύτιμα μνημεία από το μακρύ και ιστορικό της παρελθόν και οι επισκέπτες περιηγήθηκαν στην πόλη, είδαν υπολείμματα της Ανατολικής Πύλης που χρονολογούνται από τον 2ο και τον 4ο αιώνα. Αυτά τα ερείπια εκτίθενται στο μετρό που συνδέει το Προεδρικό Μέγαρο και με τη Βουλή, περιτριγυρισμένο από καταστήματα που πωλούν παραδοσιακά βουλγαρικά αναμνηστικά. Επισκέφθηκαν επίσης τη Βασιλική της Αγίας Σοφίας, μια από τις παλαιότερες εκκλησίες και τη Ροτόντα του Αγίου Γεωργίου. Το απόγευμα της ίδιας μέρας αναχώρησαν για το Λούκοβιτ.

2

Η ευρυτανική αποστολή

Θερμή υποδοχή

Την επόμενη μέρα η αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το σχολείο και παρακολούθησε την επίσημη τελετή που διοργάνωσαν οι οικοδεσπότες. Η έναρξη της εβδομάδας εργασίας τιμήθηκε από τον επικεφαλής της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης κ. Ελένκο Νάτσεβ, καθώς και από εκπροσώπους του Υπουργείου παιδείας. Την τελετή παρακολούθησαν ο βουλευτής Καλίν Βασιλέφ, η αντιδήμαρχος Τσβετένκα Χατζίτεβα, καθώς και πολλοί διευθυντές σχολείων, νηπιαγωγείων, δασκάλων και επισκεπτών από ολόκληρο το δήμο. Η αντιδήμαρχος καλωσόρισε τους επισκέπτες και εξέφρασε την ικανοποίησή της για τη συμμετοχή του σχολείου στο διεθνές πρόγραμμα ARS LONGA. Είπε ότι η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά προγράμματα ανοίγει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και διατήρηση του πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των εταίρων, εστιάζοντας στην επικοινωνία, την ανταλλαγή εμπειριών και την επεξεργασία νέων καινοτόμων μεθόδων για τη διάδοση ορθών πρακτικών.

5

Οι μαθητές του σχολείου υποδέχτηκαν τους συνεργάτες με μια συναρπαστική συναυλία, συνδυασμένη με την παρουσίαση ενός παραμυθιού. Οι χοροί, τα τραγούδια και οι πλούσιες ενδυμασίες εντυπωσίασαν τους επισκέπτες. Τέλος, φυτεύτηκε το δέντρο του "Ars Longa" που θα παραμείνει για πάντα στην αυλή του σχολείου. Μετά τη συναυλία, κάθε τάξη υποδέχτηκε τις αντιπροσωπείες παρουσιάζοντας κάποια εκπαιδευτικά δρώμενα. Μετά το μεσημεριανό γεύμα οι επισκέπτες επισκέφθηκαν το εντυπωσιακό σπήλαιο "Σαέβα ντούπκα" και ακολούθησε μάθημα τοπικών χορών στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου της πόλης.

Επαφή με τη βουλγάρικη παράδοση

Η επόμενη μέρα ήταν γεμάτη με πολλά θετικά συναισθήματα καθώς οι επισκέπτες συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος. Με την κ. Πεΐτσεβα, οι μαθητές έμαθαν το τραγούδι "Μαγική μέρα" στα βουλγαρικά και παρακολούθησαν την δραματοποίηση μιας λαϊκής ιστορίας με τίτλο "Το τεράστιο κοκκινογούλι" το οποίο παρουσίαζε την βουλγάρικη ατμόσφαιρα και τον τρόπο ζωής. Στο τέλος τα παιδιά κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι αν είμαστε μαζί, μπορούμε να κάνουμε τα πάντα.

Η λαϊκή τέχνη της Βουλγαρίας παρουσιάστηκε από τον εκπαιδευτικό Τοντόρ Ατανάσοφ, ο οποίος διοργάνωσε ένα εργαστήριο για όλους τους μαθητές που σχεδίασαν και διακοσμούσαν αγγειοπλαστική. Τέλος με το μύθο της μαρτενίτσας και της βουλγαρικής παράδοσης Μπάμπα Μάρτα, οι επισκέπτες κατασκεύασαν βουλγαρικές μαρτενίτσες από λευκά και κόκκινα νήματα (κάτι ανάλογο με το δικό μας "Μάρτη" που φοράμε στο χέρι). Η Μπάμπα Μάρτα είναι ένας μυθικός χαρακτήρας στη βουλγαρική λαογραφία και στις λαϊκές πεποιθήσεις παρουσιάζεται με παροιμίες και παραμύθια, ενώ το όνομά της σχετίζεται με το όνομα του Μαρτίου.

4

Η "Μπάμπα Μάρτα"

Ανταλλαγή αναμνηστικών

Το μεσημέρι οι αντιπροσωπείες συνάντησαν το δήμαρχο της πόλης κ. Γρανχάροφ, με τον οποίο και αντάλλαξαν αναμνηστικά. Ο κ. Παρούτσας μετέφερε επιστολή του Δημάρχου Καρπενησίου με την οποία ευχαριστούσε για τη φιλοξενία και προσκαλούσε σε ανταπόδοση της επίσκεψης καθώς και σε διεύρυνση των σχέσεων ανάμεσα στις δύο πόλεις σε εκπαιδευτικό αλλά και επιχειρηματικό επίπεδο. Ο κ. Γκράνχαροφ καλωσόρισε τους επισκέπτες, παρουσίασε την πόλη και τον δήμο καθώς και τα κυριότερα σημεία της εκπαιδευτικής πολιτικής.

Εντυπωσίασαν οι

Καρπενησιώτες μαθητές

Στη συνέχεια οι μαθητές κάθε χώρας παρουσίασαν την εργασία του προηγούμενου τριμήνου που είχε θέμα τα δικαιώματα των παιδιών. Όλοι οι μαθητές χρησιμοποίησαν αγγλικά για να παρουσιάσουν το έργο τους και πρέπει να επισημανθεί, ότι και οι τέσσερις έλληνες μαθητές εντυπωσίασαν τόσο με την άψογη συμπεριφορά τους όσο και με το επίπεδο γνώσης της ξένης γλώσσας. Φυσικά μεγάλο ρόλο σε αυτό έπαιξε η προετοιμασία του πρότζεκτ που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο τους από τις δασκάλες Δήμητρα Πλωμαρίτου και Στέλλα Ντούσιου.

Επίσης πραγματοποιήθηκε ένα παιδαγωγικό συνέδριο στο οποίο συμμετείχαν δάσκαλοι από όλα τα σχολεία και τα νηπιαγωγεία του τοπικού δήμου στο οποίο μίλησε η κ. Μαριέτα Γκίγκοβα από τη Διεθνή Ένωση Εκπαίδευσης και Δημιουργικότητας. Το θέμα της σεμιναρίου ήταν "Η διασφάλιση του δικαιώματος του παιδιού να συμμετέχει σε όλους τους τομείς της ζωής και η πρόοδος που έχει επιτευχθεί". Στη συνέχεια υλοποιήθηκε ένα εργαστήριο όπου συμμετείχαν ενεργά όλοι οι εκπαιδευτικοί από όλα τα σχολεία, επιδεικνύοντας εξαιρετική δημιουργικότητα στην απεικόνιση των αναγκών και των απαιτήσεων των μαθητών τους.

Αναχώρηση με αμέτρητα

συναισθήματα

Η διεθνής συνάντηση συνέχισε την επόμενη μέρα με μια πολιτιστική επίσκεψη στην παλιά βουλγαρική πρωτεύουσα Βέλικο Τέρνοβο. Η "πόλη του θρόνου" υποδέχτηκε τους επισκέπτες με ήλιο και ζεστασιά. Πρόκειται για μία από τις παλαιότερες πόλεις της Βουλγαρίας και εκτείνεται σε τρεις λόφους, με υπέροχη αρχιτεκτονική που θυμίζει περισσότερο κεντρική Ευρώπη παρά βαλκάνια.

Το βράδυ παρατέθηκε επίσημο δείπνο όπου παραδόθηκαν τα πιστοποιητικά συμμετοχής και αποδείχθηκε ότι το πρόγραμμα λειτουργεί όχι μόνο με τους μαθητές αλλά και με τους εκπαιδευτικούς, καθώς και οι ίδιοι τραγούδησαν και χόρεψαν δείχνοντας τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους.

Τέλος, την Παρασκευή 10 Νοεμβρίου, οι αποστολές των 5 χωρών, -Ισπανία, Πολωνία, Ελλάδα, Ρουμανία και Τουρκία- αναχώρησαν γεμάτες αμέτρητα και ζεστά συναισθήματα, με την ελληνική αποστολή να αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις, κάτι για το οποίο τόσο οι μαθητές όσο και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευσαν είναι άξιοι συγχαρητηρίων.

Η επόμενη επίσκεψη είναι προγραμματισμένη στα τέλη του ερχόμενου Μαρτίου, ενώ ο κύκλος θα κλείσει τον Μάιο στην Ισπανία. Το ύψος της ευρωπαϊκής επιχορήγησης που έχει λάβει το Τρίτο Δημοτικό για τη συμμετοχή του ανέρχεται περίπου στις 19.000 ευρώ και καλύπτει τα έξοδα συμμετοχής των εκπαιδευτικών και των μαθητών.

6

Η στιγμή της αναχώρησης