Πέμπτη, 4 Ιουνίου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Με Σκουρλέτη η 'Κυβέρνηση του Βουνού' στην Π. Βίνιανη. Παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών η εκδήλωση για την επέτειο 73 χρόνων από την ίδρυση της ΠΕΕΑ

Με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Πάνο Σκουρλέτη, θα εορταστεί στην ιστορική Παλαιά Βίνιανη η επέτειος ίδρυσης της «Κυβέρνησης του Βουνού».

biniani-peea1

Ήταν 10 Μαρτίου του 1944, πριν από 73 χρόνια, όταν στο σχολείο της Βίνιανης συγκροτείται, με πρωτοβουλία του ΕΑΜ, η Πολιτική Επιτροπή Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), η «Κυβέρνηση του Βουνού» της ελεύθερης Ελλάδας. Η ιστορική Βίνιανη γίνεται το πρώτο χωριό της Ευρώπης που θεμελιώνει τις βάσεις μιας οργανωμένης κοινωνίας εκείνη την εποχή, που αντιστέκεται σθεναρά στον κατοχικό ζυγό.

Και φέτος ο δήμος Αγράφων θα τιμήσει την ίδρυση της ΠΕΕΑ στον τόπο όπου «γεννήθηκε», στον ιστορικό οικισμό της Π. Βίνιανης, στο προαύλιο του σημερινού Μουσείου Εθνικής Αντίστασης. Οι εορταστικές εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν το πρωί του Σαββάτου, 20 Μαΐου 2017, θα έχουν δε κεντρικό ομιλητή τον Υπουργό Εσωτερικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη.

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα, η προσέλευση προσκεκλημένων και πολιτών θα γίνει στις 10.30 πρωί και στις 10.45 θα ξεκινήσει η επιμνημόσυνη δέηση. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο (11.00) και κατόπιν ο χαιρετισμός από τον δήμαρχο Αγράφων κ. Θεόδωρο Μπαμπαλή και λοιποί χαιρετισμοί-μηνύματα επισήμων.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο υπουργός κ. Παν. Σκουρλέτης στις 11.30 και η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με την τήρηση 1΄σιγής και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

skourleltis