Τρίτη, 11 Αυγούστου 2020

ev media-logomenoume-asfaleis

Ωρίμασαν οι συνθήκες: Να αποδοθούν επιτέλους ανταποδοτικά τέλη από τη ΔΕΗ για τη χρήση της Λίμνης. Επιστολή της Αδελφότητας Γρανιτσιωτών

Τη θέσπιση ανταποδοτικού "πράσινου" τέλους ύδατος από το Υ.Π.Ε.Κ.Α.  και ανταποδοτικά μέτρα από τη ΔΕΗ για την Ευρυτανία, ζητά με επιστολή της η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών, ως αντάλλαγμα για την εδώ και δεκαετίες χρήση των υδάτων της Λίμνης Κρεμαστών που αποφέρει οικονομικά οφέλη στη ΔΕΗ.

kremasta-fragma1

Δεν είναι η πρώτη φορά που εγείρεται θέμα για τα οφειλόμενα της ΔΕΗ στην Ευρυτανία από τη χρήση της λίμνης, ενώ είναι γνωστό ότι η ΔΕΗ με άκαιρες σήμερα Υπουργικές Αποφάσεις της δεκαετίας του ‘60, δέσμευσε για τον εαυτό της το 100% της χρήσης υδάτων της λίμνης, “στραγγαλίζοντας” κάθε άλλη ιδιωτική και δημόσια δραστηριότητα.

Το υδροηλεκτρικό έργο στη Λίμνη Κρεμαστών λειτουργεί τα τελευταία πενήντα χρόνια, παρέχοντας σημαντικά οικονομικά οφέλη στη Δ.Ε.Η.

Παρά τις αρχικές συμφωνίες για αντισταθμιστικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες, η ΔΕΗ δεν έχει συνεισφέρει σχεδόν τίποτα.  Η Ευρυτανία διεκδικεί για χρόνια τα ωφελούμενα από την εταιρεία αντισταθμιστικά οφέλη.

Θυμίζουμε πως με πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ τα «Ευρυτανικά Νέα» με τίτλο “Ήρθε η ώρα να πληρώσει η ΔΕΗ”, αναδείχθηκε η κίνηση των δημάρχων του νομού, τόσο του δημάρχου Αγράφων κ Θεόδωρου Μπαμπαλή όσο και του δημάρχου Καρπενησίου, κ. Νίκου Σουλιώτη οι οποίοι έθεσαν μετ’ επιτάσεως το θέμα των ανταποδοτικών από τη ΔΕΗ, συμμετέχοντας στην τακτική Γενική Συνέλευσή του δικτύου “Πόλεων με Λίμνες”, η οποία πραγματοποιήθηκε στα τέλη Νοεμβρίου 2015, στη λίμνη Πλαστήρα.

“Η ΔΕΗ είναι μια ανώνυμη εταιρεία και ο τόπος μας με τα νερά και τα ποτάμια του συνεισφέρει στα κέρδη της εταιρείας. Είναι λογικό λοιπόν να απαιτούμε μερίδιο όπως γίνεται και από τους μικροεπενδυτές ιδιώτες που έχουν κατασκευάσει υδροηλεκτρικά στην περιοχή του δήμου Καρπενησίου και πληρώνουν κανονικά το ποσό που αναλογεί στα κέρδη τους”, δήλωνε τότε ο δήμαρχος Καρπενησίου.

Εξάλλου, πολλές φορές έχουν καταγραφεί κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση τόσο της πρώην νομαρχίας Ευρυτανίας, όσο και άλλων δήμων του νομού, όπως επίσης και των βουλευτών της Ευρυτανίας. Πολλές κινήσεις, κανένα αποτέλεσμα αφού η ΔΕΗ παραμένει να είναι ιδιοκτήτρια της λίμνης χωρίς να αποδίδει τα οφειλόμενα.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ

"Ως γνωστόν η ΔΕΗ, καθιερώθηκε και αναπτύχθηκε στον ελλαδικό χώρο κυρίως λόγω των μεγάλων υδροηλεκτρικών εργοστασίων της. Το σημαντικότερο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο και βασικός πυλώνας της ΔΕΗ, είναι των Κρεμαστών που τροφοδοτείται από τον μεγαλύτερο ταμιευτήρα της ομώνυμης λίμνης."

"Για να γίνει η λίμνη των Κρεμαστών, θάφτηκαν ολόκληρα χωριά, ξεριζώθηκε κόσμος, πνίγηκαν εκκλησίες, αφανίστηκαν πολιτιστικά μνημεία, καταστράφηκαν σπίτια, χωράφια, περιουσίες και προκλήθηκαν ως γνωστόν οι μεγαλύτεροι σεισμοί στην περιοχή."

"Όλα αυτά τα χρόνια η ΔΕΗ εκμεταλλεύεται  τα νερά των μεγάλων ποταμιών του Αχελώου, του Ταυρωπού, του Αγραφιώτη και των παραποτάμων τους, χωρίς να αποδώσει κάτι  σημαντικό στην Ευρυτανία και ιδιαίτερα στη φτωχότερη περιοχή της Ελλάδας που έχει το γηραιότερο πληθυσμό, στη δυτική Ευρυτανία.", αναφέρεται στην επιστολή.

 “Αποτιμώντας σήμερα τα τεράστια κέρδη που αποκόμισε για δεκαετίες η ΔΕΗ και την κατάσταση που βρίσκεται η Ευρυτανία και κυρίως η δυτική, κρίνεται αναγκαίο και δίκαιο το αρμόδιο υπουργείο (Υ.Π.Ε.Κ.Α.)    να ανταποκριθεί θετικά στο αίτημα του ΤΕΕ για τη  θέσπιση ανταποδοτικού “πράσινου” τέλους ύδατος σύμφωνα με το Ν. 3468/2006 ως ποσοστό επί της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. Τα μικρά υδροηλεκτρικά,  που θεωρούνται  σταθμοί  ΑΠΕ αποδίδουν  σχετικό τέλος της τάξης του 3%, και συμβαίνει το παράλογο να είναι μηδενική η ανταπόδοση από τη λειτουργία μεγάλων σταθμών με κατά πολύ μεγαλύτερες επιπτώσεις στο περιβάλλον.”

Τι οφείλει να πράξει η ΔΕΗ

Συνεχίζοντας στην επιστολή τους η Αδελφότητα Γρανιτσιωτών, την οποία υπογράφει ο πρόεδρος κ. Αλέξης Καρδαμπίκης, προτείνουν:

“Παράλληλα η ΔΕΗ, έστω και με καθυστέρηση δεκαετιών, οφείλει τώρα στο πλαίσιο της επίδειξης του κοινωνικού της προσώπου, να αναλάβει σημαντικές αποφάσεις, όπως:

-Να μειώσει την τιμή του ρεύματος στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη δυτική Ευρυτανία, για να διευκολύνει τις υπάρχουσες και να αποτελέσει κίνητρο σε νέες που θα αναπτυχθούν, -Να μειώσει την τιμή του ρεύματος  στους υπερήλικες μόνιμους κατοίκους της Ευρυτανίας,

-Να αναλάβει την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτηρίων του δήμου Αγράφων κατά τα πρότυπα των προγραμμάτων “ESCO” όπου η δαπάνη του έργου ενεργειακής αποκατάστασης των κτιρίων αποπληρώνεται προοδευτικά από την εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας.,

-Να αναλάβει η ΔΕΗ την ενεργειακή αναβάθμιση και συνεπώς οικονομίας του Δημόσιου Φωτισμού,

-Να  ιδρυθεί φορέας για την από κοινού με τη ΔΕΗ διαχείριση της λίμνης των Κρεμαστών.,

-Να αναλάβει πρωτοβουλίες  βελτίωσης της παρεχόμενης εκπαίδευσης, της υγείας  και του πολιτισμού.”


Όλα τα παραπάνω είναι δίκαια. Η ΔΕΗ και το ανάλγητο κράτος απλά κωφεύουν, συμπληρώνουμε εμείς.