Greek Albanian English French German Italian Portuguese Russian Spanish Turkish
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2018

ev media-logo


«Άμμες δε γ΄ εσσόμεθα πολλώ κάρρονες». Ο Διον. Παρούτσας για τη Βουλή των Εφήβων, με αφορμή άρθρο της Ε. Ακρίτα

Η Έλενα Ακρίτα ήταν το ίνδαλμα των νεανικών μου χρόνων. Μεστός, εναργής λόγος, δηκτική πέννα, έξυπνη, εύστροφη, φρέσκια. Αλίμονο όμως.. Ο χρόνος, αυτός ο άθλιος πανδαμάτορας που αλλοιώνει τα πάντα, όπως φαίνεται άφησε το σημάδι του και σε εκείνη, όπως κάνει σε όλους.

713

Χωρίς φυσικά να έχει χάσει ούτε στο ελάχιστο κάτι από την ικανότητά της στο γράψιμο, με την εμπειρία να αναπληρώνει στο έπακρο όσα η... εμπειρία συγχέει, κατέπεσε ως άλλος κεραύνιος Ζευς επί των κεφαλών -φρίξον ήλιε- ποιων; των εφήβων!

Με αφορμή τη φετινή Βουλή των Εφήβων, καταμαρτυρώντας τους μικρομεγαλισμό, τους κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν ξέρουν τι θα πει νιότη, ότι δεν γνωρίζουν για τι να παλέψουν, ότι δεν μπορούν να ερωτευτούν και μύρια όσα.

Ουσιαστικά δηλαδή έκανε αυτό που κάνουν όλοι οι ηλικιωμένοι εξ υπαρχής του κόσμου: τόνισε πόσο καλύτερη ήταν η δική της γενιά από την άβουλη, νωθρή και ξιπασμένη τωρινή.

Αντιγράφω αιδημόνως μεν, εννεώς δε:

"Αν αυτοί που είδαμε στην Βουλή είναι έφηβοι, τότε εγώ είμαι Σομαλός τριπλουνίστας.

Έτσι ντύνεται ο έφηβος στις μέρες μας; Σαν γραβατωμένο μπρελόκ; Σαν pocket Βορίδης; Μα τι ριζοσπαστικές ιδέες, τι προωθημένες αντιλήψεις τα 16χρονα της Βουλής των Εφήβων. Ο δε δημόσιος λόγος τους έκτακτος, ένα θαύμα, ένα μαχαίρι στο κόκαλο της καθεστηκυίας τάξης.[...] Ο έφηβος δεν είναι αυτός που επαναστατεί; Δεν είναι αυτός που ανατρέπει; Ο έφηβος δεν είναι αυτός που οργίζεται, αγωνίζεται, θυμώνει, φωνάζει, διαδηλώνει, ερωτεύεται, τραγουδάει, κλαίει, γελάει, τα παίρνει όλα παραμάσχαλα; [...] Σοβαρά, παιδιά; Σοβαρά τώρα; Δηλαδή. Στον αιώνα της τεχνολογίας, της διεκδίκησης, των κοινωνικών αγώνων, αυτοί οι έφηβοι βρίσκονται επιτέλους αντιμέτωπα με τον (όποιον) Υπουργό Παιδείας και - τι κάνουν; Τον πιέζουν να παραμείνουν προσευχή και παρελάσεις (και αρχαία); Σοβαρά, παιδιά; Σοβαρά τώρα; Είσαι νέος, έχεις μια ευκαιρία - μία - να ακουστεί η φωνή σου εντός των τειχών κι υπερασπίζεσαι παρέλαση και προσευχή; Εσύ ο 16χρονος μιλάς σαν συνταξιούχος στον καφενέ; Σοβαρά, παιδιά; Σοβαρά τώρα; Ρε γαμώτο, η εφηβεία είναι εποχή του έρωτα, η εποχή της αμφισβήτησης, η εποχή της ανατροπής. [...] Κάντε, ρε σεις τη διαφορά. Κάντε την επανάσταση, το πείραμα, κάντε τη δοκιμή, κάντε το λάθος, νιώστε το πάθος. Μη μας γυρίζετε 20 χρόνια πίσω. Πετάξτε γραβατούλες, μικρομεγαλισμούς και ξύλινες γλώσσες και γευτείτε τις πρώτες σταγόνες της ζωής σας. Και πιάστε κι ένα Πόκεμον στη γειτονιά σας, έλα μπράβο δεν έσταξε δα κι η ουρά της νεανικής σας σοβαροφάνειας.[...]"

Δυστυχώς δεν έφτασε η κ. Ακρίτα στο ύψος του Σαμαράκη που πριν μερικά χρόνια δικαίωσε τον τίτλο του αιώνιου έφηβου, μιλώντας στα παιδιά για αξίες, για την εσωτερική επανάσταση που είναι απαραίτητη για την πρόοδο της κοινωνίας και όχι για την επανάσταση της επιφάνειας.

Δεν έλαβε υπόψη ότι τα παιδιά θέλησαν να τιμήσουν το ναό της δημοκρατίας και ντύθηκαν επίσημα. Λες και φοράνε γραβάτες κάθε μέρα...

Δεν έλαβε υπόψη πως απευθύνθηκε στο αγλάισμα της νιότης, σε παιδιά που αντιπροσωπεύουν τη γενιά τους και που για να πάνε εκεί, επιλέχθηκαν ανάμεσα σε πολλά άλλα που το διεκδίκησαν.

Δεν κατανόησε ότι και οι παρελάσεις και τα Θρησκευτικά και τα Αρχαία που δεν θέλουν οι νέοι να καταργηθούν, είναι αυτά που τους δίνουν ταυτότητα, που τους κάνουν να ξεχωρίζουν σε έναν κόσμο αχταρμά, της αμερικανιάς, του τυποποιημένου και της ψεύτικης φιλίας του φέις μπουκ, αν και εδώ που τα λέμε δεν ξέρω πόσο πιο αληθινές είναι οι δικές μας φιλίες...

Δεν ξέρει ότι ο εικονικός κόσμος του "πόκεμον γκόου" δεν απευθύνεται σ' αυτά τα παιδιά, αλλά σε όσους ήταν παιδιά τη δεκαετία του 90 και μεγάλωσαν με τη Νιντέντο.

Έχει μείνει τουλάχιστον δύο δεκαετίες πίσω η κ. Ακρίτα διότι όχι δύο, αλλά τρεις ξένες γλώσσες διδάσκονται στα σχολεία πια. Κι αν ο υπουργός δεν διορίζει εκπαιδευτικούς δεν είναι επειδή δεν θέλει αλλά επειδή δεν μπορεί. Τα παιδιά δεν είναι ηλίθια να μην καταλαβαίνουν ότι την ώρα που οι γονείς τους δεν έχουν να φάνε, αυτά δεν μπορούν να ζητούν τον ουρανό με τ' άστρα!

Σεξουαλική αγωγή διδάσκονται τα παιδιά από το δημοτικό, ίσως όχι όπως θα έπρεπε, αλλά γίνεται. Το αίτημα είχε νόημα τη δεκαετία του 70 τότε που όταν στα κοριτσάκια έρχονταν η περίοδος, πάθαιναν ψυχολογικό σοκ. Όχι σήμερα που η πληροφορία κατακλύζει τους πάντες μέσα από ένα κινητό τηλέφωνο.

Να πει ότι χρειάζεται να μάθουν να φιλτράρουν την πληροφορία, ναι συμφωνώ. Αλλά ας κάνουν κάτι και οι δάσκαλοι, έτσι δεν είναι; Όσο για την ισότητα, την ισονομία και την ισοτιμία που έπρεπε τα παιδιά κατά τη γνώμη της να ζητήσουν να διδάσκονται στο σχολείο, αυτά δυστυχώς δεν μαθαίνονται στους τέσσερις τοίχους μιας αίθουσας.

Διδάσκονται με το παράδειγμα.  Και η δικιά μας η γενιά μάλλον απέτυχε σ' αυτό, σωστά; Δεν κατάλαβε ότι οι δουλειές που θα κάνουν αυτά τα παιδιά σε δέκα χρόνια ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΦΕΥΡΕΘΕΙ ΑΚΟΜΑ. Κι ότι αυτό που χρειάζονται είναι η γνώση πώς να αποκτούν τη γνώση και όχι ξερή πληροφόρηση.

Τα προκαλεί να κάνουν την ανατροπή και δε νιώθει ότι ανατροπή είναι ακριβώς αυτό που κάνουν, τα προκαλεί να ερωτευτούν και δε βλέπει τα ζευγαράκια και τους έρωτες που περνάνε εμπρός στα μάτια της.

Τους ζητάει να κάνουν το λάθος αλλά δεν τους το συγχωρεί!

Ας είναι... Κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει από τη νομοτέλεια της φύσης...

Απλά ίσως να έπρεπε να ετοιμάζεται για μετοικεσία στη Σομαλία... Αν και δε νομίζω να έχουν έλλειψη από τριπλουνίστες εκεί...

Ολόκληρο το άρθρο της κας Ακρίτα στη διεύθυνση https://www.facebook.com/ elenaakrita/posts/10154004038754177